Milyonlarca asgari ücretlinin beklediği haber geldi! Asgari ücret ilk kez 4 haneli oldu

Milyonlarca asgari ücretlinin beklediği haber geldi! Asgari ücret ilk kez 4 haneli oldu

2022'nin bitmesine günler kala en çok merak edilen konuların başında asgari ücret ve EYT meselesi geliyor. Ülkenin neredeyse yarısının asgari ücretle çalışması nedeniyle herkesin gözü kulağı yapılacak açıklamada. Elde edilen bilgileri değerlendiren sosyal güvenlik uzmanları, asgari ücretin ilk kez 4 haneyi geçeceğinin müjdesini verdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun geçtiğimiz gün takvimini belirlemesinin ardından olası rakamlar ise ortaya çıkmaya başladı. Son olarak da 2023 asgari ücrete dair açıklamasını ve tahminini SGK Uzmanı Mehmet Koçak yaptı. Koçak, rakamlar için net konuştu.

Asgari ücrette artık son düzlüğe girildi. Son olarak da Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışma takvimi belirlendi. İlk toplantının 7 Aralık saat 14.00'te, ikinci toplantının ise 14 Aralık saat 14.00'te yapılmasında karar kılındı. Gerçekleştirilecek olan üç toplantının ardından ise 2023 asgari ücret zammı belli olacak.

ASGARİ ÜCRET 10 BİN LİRA OLACAK MI?

Sosyal Güvenlik Kurumu Uzmanı Mehmet Koçak, Ülke TV'de katılmış olduğu bir canlı yayın programında asgari ücret ile ilgili olarak çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Asgari Tespit Komisyonu'ndan masaya oturup hem işçilerin geçimini sağlayabilmeleri hem de patronların da devamlılıklarını getirebilmeleri için optimal bir çözüm beklendiğini söyleyen Koçak, "Komisyonda mevcut enflasyon, gerçekleşen enflasyona bakılıyor. Şu anda ekim ayı enflasyonu yüzde 85,51. Ayrıca asgari ücretin satın alma gücüne bakılıyor. Bunların hepsi toplandıktan sonra asgari ücret tarafların oy birliğiyle belirlenmiş oluyor" ifadelerini kullandı.

mkocak1.jpg

Mehmet Koçak

Koçak, 2021 yılında ve 2022 ortasında asgari ücretin hangi oranlarda yükseldiğini açıklayarak, "Geçen sene ocak ayında asgari ücret yüzde 50'nin üstünde arttı. 2 bin 825 lira iken 4 bin 253,40 oldu. Enflasyon sebep ile temmuz ayındaki ara zamla asgari ücret 5 bin 550,20 lira oldu. Sene sonu enflasyonu baz etkisiyle birlikte yüzde 80 ile bitse bile çalışanların burada en az yüzde 50 kaybı da mevcut. Yüzde 50'yi verdiğimizde de bile brüt 10 bin lira oluyor.

Bu şekilde asgari ücretin neti 8 bin 50 liraya oturuyor. Gördüğümüz kadarı ile de işveren tarafının da telaffuz ettiği rakamlar bu ama bir refah payının da ortaya konulması lazım. Normal zamanlar ve şartlarda asgari ücret enflasyonun üstünde olur. Biz asgari ücretin 8 bin 500 lira ile 10 bin lira arasında olacağını varsayıyoruz. Komisyondan ne çıkar 14 Aralık'ta muhtemelen göreceğiz.

"445 DOLAR = 8500 TL"

20 senelik zaman diliminde asgari ücretin brütünün netinin ne olduğu seneler itibarıyla euro, dolar karşısındaki durumu biliyoruz. 2015-2016 senelerinde de asgari ücretin neti 445 dolarmış. Bugün 445 doları mevcut kur ile çarptığımızda zaten 8300 ile 8500'e oturuyor. Bu parametrelerle birlikte asgari ücretin netinin 8500'ün üzerine çıkacağını varsayıyoruz" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (28)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
28 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN