Morgan Stanley'den çarpıcı Türkiye tahmini: Yavaşlayacak...

Morgan Stanley'den çarpıcı Türkiye tahmini: Yavaşlayacak...

Morgan Stanley'den Türk ekonomisine kötü haber. Yurtiçi piyasalar 31 Mayıs'ta açıklanacak olan büyüme rakamlarına odaklanmışken Morgan Stanley analistleri büyümenin yavaşlayacağını öngördü.

Türkiye ekonomisi salgın yılının tamamında yüzde 1,8 büyüme kaydederken, 2020'nin son çeyreğinde ise yüzde 5,9 büyümüştü. Yurtiçi piyasalar 31 Mayıs'ta açıklanacak olan ilk çeyrek büyüme verilerine odaklandı. ABD'nin önde gelen bankalarından Morgan Stanley Türkiye'de büyümenin yavaşlamasını beklediğini açıkladı.

Kurum 2021 yılınının ilk çeyreğinde büyümenin yıllık bazda yüzde 5,3 olarak gerçekleşeceğini öngördü. Çeyreklik olarak bakıldığında ise kurumun beklentisi yüzde 1,25 oldu.

morgan-stanley.jpg

ENFLASYON AĞUSTOS'TA ZİRVE YAPACAK

Morgan Stanley analistleri büyümeye tüketim harcamalarındaki toparlanmanın ve ithalattaki güçlü performansa karşın dış talebin katkı sunacağını belirtti. Tüm bu değerlendirmelerin ardından kurum 2021 yılı tamamı için büyümenin yüzde 4,8 olacağını tahmin etti.

Kurum önümüzdeki hafta açıklanacak Mayıs enflasyonuna ilişkin beklentisini de açıkladı. Buna göre kurum Mayıs'ta enflasyonun yüzde 17,3'e yükselmesini bekliyor. Ağustos'ta yüzde 17,7 ile enflasyonda yılın zirvesine çıkılacağını öngören kurum yıl sonu itibariyle enflasyonun yüzde 14,7'ye çekileceğini tahmin etti.

YURTİÇİ PİYASANIN BÜYÜME BEKLENTİSİ

Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından yapılan büyüme anketinde ilk çeyrek büyüme beklentisi yüzde 6,7 oldu. Ankete katılan 17 kurum arasında en düşük tahmini veren kurum ilk çeyrekte Türkiye'nin yüzde 5 büyümesini öngörürken en yüksek tahmini veren kurumun beklentisi ise yüzde 7,2 oldu.

Kurumların, 2021 yılı tamamına ilişkin beklentisi ise yüzde 5,5 olarak kaydedildi.

Türkiye ekonomisi salgın yılının tamamında yüzde 1,8 büyüme kaydederken, 2020'nin son çeyreğinde ise yüzde 5,9 büyümüştü.

james-gorman.jpgJames Gorman

MORGAN STANLEY CEO'SUNDAN DİKKAT ÇEKEN FAİZ TAHMİNİ

ABD'nin önde gelen bankalarından Morgan Stanley'in CEO'su James Gorman, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl sonunda varlık alımlarını azaltmaya (tapering) ve 2022’nin ilk yarısında faiz artırmaya başlamasını beklediğini söyledi.

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley'nin CEO'su James Gorman, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl sonunda varlık alımlarını azaltmaya (tapering) ve 2022'nin ilk yarısında faiz artırmaya başlamasını beklediğini söyledi.

fed.jpg

‘FED TEMKİNLİ…’

Fed'in şu an için temkinli kaldığını ve enflasyon baskısının uzun vadeli olmadığını düşündüğünü ancak enflasyon işaretlerinin arttığını belirten Gorman, “Enflasyonsuz geçen uzun dönemin ardından açıkça fiyatların yükseldiğini görüyoruz. Bu insanların dikkatini çekmeye başlıyor” dedi.

Giderek daha fazla insanın enflasyondaki artışı geçici olmaktan çok yapısal ve uzun vadeli olarak görmeye başladığını belirten Gorman, bu nedenle Fed'in bir noktada faizi artırmak zorunda kalabileceğine işaret etti.

Gorman, daha önce de Fed faiz artışına dair bankanın ekonomistlerinden daha erken bir tarihe işaret etmiş ve haklı çıkmıştı. Bankanın ekonomistleri Fed'in faiz artışı için 2016 yılına işaret ederken Fed, Gorman'ı haklı çıkartarak 2015'te faiz artışına başlamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN