Dolar ve altın zirve yaparken Merkez Bankası'ndan enflasyon ve risk uyarısı

Dolar ve altın zirve yaparken Merkez Bankası'ndan enflasyon ve risk uyarısı

Merkez Bankası finansal istikrar raporu yayımlandı. Raporda ' enflasyon ve cari dengeye yönelik "risklerin önemini koruduğuna' dikkat çekildi. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ise risklere karşı 'sıkı para politikasının oynaklıklara karşı tampon işlevi göreceğini' söyledi. İşte sabah saatlerinde peş peşe gelen açıklamaların detayları...

TCMB, sabah saatlerinde Finansal İstikrar Raporu'nu açıkladı. Merkez Bankası'nın raporunda küresel finansal koşullar olumsuz yönde gelişirken, yurt içi makroekonomik ortamın "iktisadi faaliyette kaydedilen güçlü seyir" ile bir miktar iyileşirken, enflasyon ve cari dengeye yönelik "risklerin önemini koruduğuna" dikkat çekti. 32'nci Finansal İstikrar Raporu'nun öznsözünde Başkan Şahap Kavcıoğlu, bankaların aktif kalitesi kaynaklı risklerin yönetilebilir seviyede olduğunu belirtirken kredi büyüme hızlarındaki düşüşün sürmesinin beklendiği ifadelerine yer verildi.

SALGINDA GERİLEDİK AMA ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM KADEMELİ TOPARLANMA GERÇEKLEŞECEK

TCMB Finansal İstikrar Raporu'nun genel değerlendirme bölümünde, temel göstergeler kullanılarak hesaplanan Makrofinansal Görünüm Endeksi'nin, 2020 yılı ilk yarısında küresel salgının olumsuz etkileri sonucunda geriledikten sonra, izleyen dönemde kademeli şekilde toparlanarak 2021 yılı ilk çeyreği itibarıyla tarihsel ortalamasının üzerine çıktığına işaret edildi ve eklendi:
"Son iki çeyrek itibarıyla krediler ve bankacılık sistemi bilanço sağlamlık göstergeleri ile firma kesimi ve hanehalkı finansal gelişmeleri daha destekleyici bir konumda olmuştur.

ENFLASYON VE CARİ DENGEYE YÖNELİK RİSK ÖNEMİNİ KORUYOR

"Küresel finansal koşullar bu dönemde olumsuz yönde gelişirken, yurt içi makroekonomik ortam iktisadi faaliyette kaydedilen güçlü seyir ile bir miktar iyileşirken enflasyon ve cari dengeye yönelik riskler önemini korumuştur.
"Yılın geri kalanında sıkı parasal duruşun etkilerinin belirginleşmesiyle cari dengede ve enflasyon görünümünde beklenen iyileşme makrofinansal istikrarı destekleyecektir.

"Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerinde düşüş, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla önümüzdeki dönemde makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir."

ahap-kavcioglu.jpgŞAHAP KAVCIOĞLU

BAŞKAN KAVCIOĞLU NE DEDİ?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 32'nci Finansal İstikrar Raporu'nu yayımladı. Raporun önsözünde TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bankaların aktif kalitesi kaynaklı risklerin yönetilebilir seviyede olduğunu belirtirken kredi büyüme hızlarındaki düşüşün sürmesinin beklendiği ifadelerine yer verildi.

"SIKI PARA POLİTİKASI TAMPON İŞLEVİ GÖRECEK"

TCMB'nin fiyat istikrarı temel amacıyla elindeki tüm araçları kullanmaya devam edeceğini belirten Kavcıoğlu, Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrarın, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin başlaması, Döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceğini vurguladı.

Önsözde, salgın döneminde hane halkı ve reel sektörün borçluluğunda artış yaşandığı ifade edilirken sıkı para politikasının oynaklıklara karşı tampon işlevi göreceği belirtildi.

DOLAR ZİRVEDE

8,54'e kadar yükselerek dün 8,58'deki tarihi zirvesine yaklaşan dolar/TL, bu sabaha 8,55 seviyelerinde başladıktan sonra 8,5981'i gördü. Dolar böylelikle kendi rekorunu kırmış oldu.

altin.jpg

ALTIN REKOR KIRDI

GRAM ALTIN FİYATI

517,93

519,81

SPOT ALTIN TL/GR FİYATI

521,20

521,29

ALTIN/ONS ($) FİYATI

1.893,55

1.893,74

ÇEYREK ALTIN FİYATI

833,78

852,15

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN