Naci Ağbal operasyonunun bilançosu ortaya çıktı: Milyarlarca dolar kaçtı

Naci Ağbal operasyonunun bilançosu ortaya çıktı: Milyarlarca dolar kaçtı

Naci Ağbal'ın gece yarısı operasyonu ile görevden alınmasının ardından büyük tepki çeken Cumhurbaşkanı kararının mali bilançosu da ortaya çıktı. Merkez Bankası'nın bugün yayınladığı verilere göre, Şahap Kavcıoğlu'nun atandığı Mart ayında 5,8 milyar dolarla Türkiye tarihinin en yüksek yabancı portföy çıkışı gerçekleşti.

Merkez Bankası, 2021 yılı Mart ayı ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Naci Ağbal'ın 20 Mart’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınıp yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'nun atanmasının ardından deprem etkisi yaratan kararın bilançosu da ortaya çıktı.

EN SON 2000'DE REKOR KIRILDI

Merkez Bankası'nın bugün açıkladığı verilere göre, Mart ayında yabancılar, Türk hisse senedi ve tahvil piyasasından 5 milyar 839 milyon dolarlık çıkış yaparak rekor kırdı.

1985 yılına kadar giden Merkez Bankası'nın verilerinde, bundan önceki en büyük yabancı portföy çıkışı 4 milyar 880 milyon dolarla 2000 yılı Kasım ayında olmuştu.

PANDEMİ ŞOKUNU AŞTI

Sözcü'nin haberine göre, koronavirüs salgının etkisiyle Mayıs 2020'de Türkiye’den yabancı portföy çıkışı 4 milyar 662 milyon dolar olmuştu. Bu rakam, küresel finans krizi ile birlikte Ekim 2008’de yaşanan 4 milyar 791 milyon dolarlık verinin ardından kaydedilen en yüksek yabancı çıkışı olarak kayıtlara geçmişti. 

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasının ardından ilk iki haftada, portföy çıkışları dışında yabancıların swap kanalından çıkışlar da tahminen yaklaşık 7,6 milyar dolar olmuştu.

MART ORTASINDA KISMİ FREN

19 Mart’ta 7,20 civarında olan dolar/TL kuru, yabancıların portföy ve swap (döviz-TL takası) kanallarından yoğun çıkışa geçmesiyle 8,40’lara kadar yükselmişti. Bu dönemde, yerlilerin kur yükselişinden faydalanmak üzere döviz bozdurması, kurda yabancı çıkışlarıyla gelen yükselişi kısmen frenlemişti.

Böylece Merkez Bankası'nın politika faizinin 200 baz puan artışla yüzde 19'a yükseldiği haftada, aylık bazda Türkiye tarihinin en yüksek yabancı sıcak para çıkışına imza atılmış oldu.

AĞBAL KARARI ŞAŞKINLIIK YARATMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın birkaç ayda 875 baz puan faiz artışına giden Naci Ağbal'ı Merkez Bankası başkanlığı görevi alıp yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'yu ataması dünyada da şaşkınlık yaratmıştı. Merkez Bankası Başkanı Ağbal'ın görevden alınması 'şok edici' bir gelişme olarak yorumlanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN