Öğretmen, polis, hemşire… Maaşlara zam + ek gösterge! Emekli maaşına 3000 TL, ikramiye 85 bin TL…

Öğretmen, polis, hemşire… Maaşlara zam + ek gösterge! Emekli maaşına 3000 TL, ikramiye 85 bin TL…

Binlerce çalışanın ve emeklinin gözü Ocak ayına çevrildi. %52'nin üzerinde zam beklentisi ortaya çıkarken 600.000 çalışan memur da hem maaş Hem de emekli ikramiyesine yapılacak zam oranlarını merak ediyor. İşte emekli ve çalışan maaşlarındaki son durum…

Bir çalışanların ve emeklilerin merakla beklediği Ocak zamları için açıklamalarda peş peşe geliyor. 2024 yılı Ocak ayında zam oranın %52'nin üzerinde olması beklenirken hem maaşlarda hem de emekli ikramiyelerinde iyileştirme yapılacağı belirtildi. 1. derece ile yükselen tüm memurları kapsayacak yeni düzenleme kapsamında emekli maaşlarına 3000 TL ek ödeme yansıyacağı belirtildi. İkramiyelerde ise 85.000 TL'lik bir artış olması bekleniyor. Şef, tekniker, veri hazırlama ve kontrol işlemleri de başta olmak üzere ek göstergesi 2800'den 3600'e yükselen kamu çalışanlarının emekli gelirinin ve emekli ikramiyesini artacağı belirtildi. Kamuda 25 yıl görev alan 1. dereceden emekli olan memurların maaşlarını ise 3000 TL Ek ödeme yapılırken 85.000 TL de ikramiye verilecek.

%52'LİK ZAM GELİYOR

Takvim’de yer alan açıklamalar doğrultusunda yeni yılda yeni tutarların maaşları ekleneceği belirtildi. Ek gösterge düzenlemesi kapsamında toplu sözleşme zammından 600.000'in üzerinde memurun yararlanacağı belirtildi. Merkez Bankası'nın %68 üst sınır olarak belirlediği enflasyon tahminlerinin de memur ve emekli maaşlarına Ocak ayında %52,17 oranında zam olarak yansıması bekleniyor.

para-verilmesi.jpg

KİMLER YARARLANACAK?

Memur maaşları, emeklilik sonrasındaki aylık ve ikramiye düzenlemelerinde önemli bir yere sahip olan ek gösterge zamları için meraklı bekleyiş sürüyor. Ek göstergenin yüksek olması hem aylık hem de ikramiyenin artmasını sağlarken memurların bulundukları unvanların birinci derece kadroları için belirlenen ek gösterge rakamının da yüksek olmasını istiyor. Polis, öğretmen, din görevlisi, hemşire için verilen 3.600 ek gösterge yasal düzenleme doğrultusunda 1. dereceye gelen tüm memurları kapsayacak.

para-odeme-2.jpg

KAMUDA DERECELER VE KADEMELER NASILDIR?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında memurların kıdemlerine ortaya koyan puanlama s sistemine kademe ve derece adı verilmektedir. Her yıl bir kademe ilerlemesi yaşayan memurlar her 3 yılda bir de derece yükselmektedir. Bunun yanı sıra 4 yıllık Fakülte mezunları 9. derecenin 1. kademesinde yer alırken 2 yıllık üniversite mezunları da 10. derece ve 2. kademeden göreve başlamaktadır.

Bu kademelerde yer alan kişiler en fazla 1 dereceye kadar yükseğe binme imkanı sağlıyor. Master yapan doktorlar 1. kademe 1. derece, master ve doktora yapanlar 1. derece 1. kademe uygulamasından yararlanmaktadır. Lise mezunları genel olarak 13. kademeli 3. kademesinde, önlisans mezunları 10. derecenin 2. kademesinde, lisans mezunları da 9. derecenin 1. kademesinde memuriyet görevine başlamaktadır.

para-almak.jpg

TOPLU SÖZLEŞME İLE NE OLDU?

Memur ve emeklilerin 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri ile birlikte elde ettiği kazanımlarda şu şekildedir:

  • Memurların mali ve sosyal haklarında iyileştirilme yapıldı.
  • Memurlara ücretsiz toplu taşıma hakkı verildi.
  • TOKİ konutlarında memurlara öncelik tanındı.
  • Mobbing İzleme Kurulu doğrultusunda memur tescili sağlandı.
  • Engelli memur için lojman önceliği sağlandı.
  • Güvenlik görevlilerinin ek ödemelerinde artışa gidildi.
  • TABiP dışı sağlık personeline ek ödeme sağlandı.
  • Kamu dışındaki mühendislerin mali haklarında iyileştirilmeye gidildi.
  • Toplu sözleşme ikramiyeleri için aylık ödeme kararı alındı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN