Ormanlardan topluyorlar milyonlar kazanıyorlar! Bir yılda 19 milyon ek gelir

Ormanlardan topluyorlar milyonlar kazanıyorlar! Bir yılda 19 milyon ek gelir

Orman köylüsü tarafından dağlarda toplanılan bu ürün milyonları beraberinde getiriyor. Sadece bir yılda 19 milyon ek gelir elde ederek, ekonomiye katkı sağlıyorlar. O bölgede yetişen o ürün ülke gündeminde yer aldı. İşte tüm detaylar...

Samsun'da gelen bilgiler doğrultusunda, orman köylüleri dağlardan topladıkları o ürünler ile milyonlar kazanıyor. Sadece bir yılda yapılan hasadın ardından 19 milyon TL ek gelir elde edildi. Üretim yaparak köylüye sağlanan gelir ülke gündeminde yerini aldı.

ORMANDA TOPLAYARAK MİLYONLARI KAZANIYOR

Köylüler tarafından yaklaşık yılda 1.500 ton defne üretimi yapıldığı paylaşıldı. Bu üretim köylüye 16.5 milyon TL gelir sağladığını, ayrıca yılda yaklaşık olarak 400 ton kestane üretimi ile 2.4 milyon TL ek gelir elde edildiği paylaşıldı.

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun ilinde 2023 yılına ait 367 milyon 62 bin TL tutarında yatırım yapıldı. Yatırım kapsamında yer alan ağaçlandırma çalışmaları için 12.1 milyon TL, silvikültür çalışmaları için 12,01 milyon TL, üretim çalışmaları için 291 milyon TL, yol çalışmaları için 38 milyon TL, fidan üretimi için 6.8 milyon TL ve ORKÖY çalışmaları için 6.7 milyon TL bütçe ayrıldı.

20231024aw060384-0.jpg

YILLIK 19 MİLYON EK GELİR

Ormanlarda toplanan ürünler sayesinde ek gelir elde ediliyor. Samsun'da bulunan ormanlarda; defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan memesi, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elma gibi daha birçok ürün yetişiyor.

İl genelinde 25 bin dekar defne ormanı bulunurken, yıllık olarak 1.500 tona yakın üretim yapıldı. Bu üretim sayesinde köylülere 16.5 milyon ek gelir sağlanıyor. Ayrıca 40 bin dekar kestane ormanında yaklaşık olarak 400 ton üretim yapılarak köylüye 2,4 milyon TL gelir kapısı oluşturuldu. Toplamda köylüye 19 milyona yakın ek gelir sağlanıyor.

TRÜF MANTARI DA TOPLANIYOR

Defne yaprağının dışında Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerinde, ormanlık alanlarında değeri yüksek olan trüf mantarı üretiliyor. Yıllık olarak yaklaşık 225 kilo toplanabiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN