Otomobilde bilgi teknolojisi

Otomobilde bilgi teknolojisi

Yol Arkadaşım uygulamasıyla dikkat çeken Fiat, otomobilinizle ilgili bilgileri tek bir ekran altında parmak uçlarınıza getiriyor. Yaklaşık 200 bin kullanıcısı olan uygulamayla birlikte sürücüler ufak oyunlarla birbiriyle yarışıyor. Biz de Egea Cross ile bunu deneyimledik.

ALİ YILDIRIM

Türkiye’de ilk olarak 2015 yılında kendini tanıtan Fiat Egea sedan 2016’da hatchback ve station wagon seçenekleriyle yola çıktı. Yaklaşık 7 yıllık süreçte teknolojisine teknoloji de katan marka, artık Egea modellerini birbiriyle konuşturuyor. Fiat Yol Arkadaşım uygulamasıyla dikkat çeken marka, otomobilinizle ilgili bilgileri tek bir ekran altından parmak uçlarına getiriyor. Yaklaşık 200 bin kullanıcısı olan uygulamayla birlikte sürücüler ufak oyunlarla birbiriyle yarışıyor. Aynı zamanda birbirinden farklı sürüş yöntemlerine sevk ediyor. Bizim de 1 hafta boyunca deneyimlediğimiz Fiat Yol Arkadaşım uygulaması bizlere Fiat Egea Cross ile eşlik etti. Model, güçlü görünümünü perçinleyen daha büyük lastikleriyle de gerek tasarımsal gerekse işlevsel farkını ortaya koyuyor. Egea Cross’un crossover detayları çamurlukların etrafındaki gövde kaplamaları ile başlayarak yanlarda ve ön tarafta da devam ediyor. İç hacim konusunda sınıfının en iyi değerlerinden birini sunarak hem ön hem de arka yolculara geniş bir diz mesafesi sağlamayı da sürdürüyor. Aracın kalbinde yer alan 1.6 litrelik dizel motor 130 beygir ve 320 Nm tork tork üretiyor. Dizel motor ve 6 ileri manuel şanzımanla birlikte sunulmuş. 0-100 hızlanması 10.5 saniye olan bu model kullanıcının anlık agresif sürüşlerine tepki vermekte yüksek torku sayesinde gecikmeden cevap veriyor. Vites geçişleri gayet sportif ve kemikli. Fabrika verilerine göre araç 100 km’de ortalama 5 litre yakıt tüketimi gerçekleştiriyor.

43.jpg

SÜRÜCÜYÜ KALİTELİ SÜRÜŞE TEŞVİK EDİYOR

Uygulama aynı zamanda sürücüyü de yönlendiriyor. Hızlanma, hız, vites geçişleri, yavaşlama ve fren kullanımı tarafında sürücüyü yıldızlandıran sistem, daha verimli bir sürüşe teşvik ediyor. Araçta kalan yakıt seviyesi de uygulama üzerinden kolayca takip edilirken, lastik basıncı, akü durumu, aracın toplam kilometresi ve bakıma kalan kilometreyi de akıllı telefonun ekranına yansıyor. Haritada gidilen rota da kolayca takip ediliyor.

HAVADA YAKALATAN ÖNLEMLER

Aracınızı park ettikten sonra, herhangi bir nedenle aracın yerinden oynaması veya hareketlenmesi halinde uygulama sahibine anında bildirim gidiyor. Örneğin, aracın çekilmesi durumunda sistem otomatik olarak uygulama sahibine uyarı yolluyor.

44.jpg

ARACA GİTMEDEN KAPI VE BAGAJ AÇILIYOR

Uygulamayı ilk yüklediğinizde karşınıza otomobilinizi üstten gören bir görselle buluşuyorsunuz. Bunun üzerinden aracın yanında olmadan kapıları açmak, kilitlemek ve sadece bagaj kapağını açmak mümkün. Fakat şebekenin olmadığı yerlerde bazen araca ulaşamadığınız da oluyor. Aynı zamanda hemen bunun altında aracın mevcut konumunu, ne kadar zamandır park halinde olduğunu yine bu uygulama üzerinden takip etmek mümkün.

TEK TUŞLA ACİL YARDIM

Servis hizmeti almak da Fiat Yol Arkadaşım Conncet üzerinden oldukça kolay. Geçmiş servis randevuları üzerinden araca yapılan en son işlemler şeffaf bir şekilde paylaşılıyor. Araca talep edildiği taktirde servis fiyatı teklifi veriliyor. Acil durumda da acil servis hizmeti de veriliyor. Tek tuşla aracın bulunduğu konuma otomatik olarak polis, itfaiye, yol yardımı, yedek araç hizmetleri sunuluyor. Fiat’ın pandemi ile birlikte değişen müşteri alışkanlıklarını gözeterek devreye aldığı “Temassız Servis” süreci, kullanıcıların tüm servis işlemlerini uzaktan ve ‘online’ takip edebilmelerine olanak tanıyor. Türkiye’deki ilk kapsamlı temassız hizmeti sunan uygulama ile gerçekleştirilen servis işlemlerin tamamı kesintisiz ve anlık olarak takip edilebiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN