Piyasada 'ikili kur' tehlikesi: 'Fark ilk defa yüzde 3'ü aştı'

Piyasada 'ikili kur' tehlikesi: 'Fark ilk defa yüzde 3'ü aştı'

Serbest piyasa ve bankalardaki döviz kurundaki makas gittikçe açıldı. Beklenen tehlikeye dikkat çeken Gelecek Partili Ekonomist İbrahim Turhan, "Fark uzun süre yüzde 2 idi. İlk defa yüzde 3'ü aştı. Fark yüzde 5’e ulaşırsa mevcut yapıyı sürdürmek zorlaşır" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) bankalara, “Döviz fazlası olanlara doları daha yüksek kurdan satın” talimatı gönderdi. Alışılmışın dışındaki bu adımla Türkiye artık 'çoklu kur' dönemine adım atmış oldu. Piyasa ise 'ikili kur' ve 'ikili faiz' tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda. En son Merkez Bankası, Kapalıçarşı'da döviz alımında görüldü. Kapalıçarşı ve bankalardaki döviz kuru arasındaki makas ise iyiden iyiye açılmaya başladı.

'FARK YÜZDE 5'E ULAŞIRSA...'

Gelecek Partili Ekonomist İbrahim Turhan, serbest piyasa ve bankalar arasında açılan makas nedeniyle beklenen tehlikeye sosyal medyadaki paylaşımıyla dikkat çekti. "Dövizde gerilim artıyor" diyen Turhan, şunları ifade etti:

"Dövizde gerilim artıyor… USD-TRY kurunda serbest piyasa kotasyonu ile bankalar arası piyasa kotasyonu farkı uzun süre %2 idi. Bugün serbest piyasa 20,015 ve bankaların kotasyonu 19,38 olunca fark ilk defa %3’ü aştı. Fark %5’e ulaşırsa mevcut yapıyı sürdürmek zorlaşır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN