Reuters'tan dikkat çeken Türkiye yorumu: Kayıp turizm sezonu ile karşı karşıya kalacak

Reuters'tan dikkat çeken Türkiye yorumu: Kayıp turizm sezonu ile karşı karşıya kalacak

Reuters, Türkiye'nin koronavirüs salgını nedeniyle bu yaz da turizmde zorlanacağını yazdı. Haberde "Türkiye'nin turizm sektörü bir diğer kayıp sezonla karşı karşıya" ifadeleri kullanılırken, "Turizm Türkiye'nin ekonomisinin yaklaşık yüzde 12'sini oluşturuyor ve geçen yıl, virüsle ilgili engellerin haziran ayında kaldırılmasına rağmen, en ağır yarayı alan sektör oldu" yorumu da yapıldı.

Reuters, Türkiye'deki turizm sektörünün koronavirüs nedeniyle zorlu bir sezon geçireceğini yazdı.

Reuters'ın haberinde "Korona virüsü vakalarındaki hızlı artışın erken rezervasyonların birçoğunun iptaline yol açmasından ve ana ziyaretçi kaynağı olan Rusya'nın uçuşları durdurup bu yaz için seyahat uyarısı yapmasından sonra, Türkiye'nin turizm sektörü bir diğer kayıp sezonla karşı karşıya" ifadeleri kullanıldı.

"GELİRLER YÜZDE 65 AZALDI"

Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 'plajlarını, restoranlarını ve seyahati açan Avrupa ülkelerinin gerisinde kalmamak adına son bir çabayla, enfeksiyonları azaltmak ve sezonu kurtarmak için yeni önlemler ilan ettiği' belirtildi. Haberde, "Turistlerin harcadığı döviz, Türkiye'nin ağır dış borç yükünü karşılamak için kritik önem taşıyor ama gelirler geçen sene pandemi ilk vurduğunda yüzde 65 oranında azaldı" denildi.

"BU YIL 30 MİLYON YABANCI TURİST GELECEK"

Reuters'a konuşan Kültür ve Turizm ve Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da son tedbirlerin günlük vakaları 5 binin altına indirmekte başarılı olması halinde, bu yıl Türkiye'ye geçen yılın iki katı olacak şekilde 30 milyon yabancı turist gelebileceğini söyledi.

Ersoy, '21 Nisan'dan bu yana vaka sayılarındaki keskin düşüşün önlemlerin işe yaradığına dair umut veren bir işaret olduğu' görüşünü dile getirerek "Turizm sektörünü 1 Haziran itibarıyla açacağız ve eğer günlük vaka sayılarını 5 binin altına indirebilirsek, bu yıl 30 milyon turist hedefimizi koruyacağız" ifadelerini kullandı.

BAKAN ERSOY'DAN FARKLI DÜŞÜNÜYORLAR

Ancak Reuters bu açıklamanın 'iyimser' olduğu yorumunu yaparak, seyahat acentelerinin ve otellerinin 'bu senenin geçen yıldan sadece biraz daha iyi olmasından endişe ettiğini' yazdı. Reuters'a konuşan İstanbul merkezli Tur Andiamo'nun Genel Müdürü Cem Polatoğlu "Kapanma kararı muhtemelen sezonu kurtarmayacak çünkü çok geç alındı" dedi.

Polatoğlu, Mayıs ayı sonunda vaka sayılarının hükümetin umduğu gibi 5 binin altına inmesi halinde bile ülkelerin seyahat uyarılarını kaldırmasının zaman aldığını belirterek "Bu da muhtemelen temmuzun da kaybedilmesi anlamına geliyor" diye konuştu. Bu yıl kendilerinin sadece 6 milyon turist beklediklerini söyleyen Polatoğlu, Türkiye'deki yaklaşık 12 bin tur acentesinin şimdiden kapandığını, birçoğunun hükümetten alınan kredileri geri ödeyemediğini belirtti.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır da "2021 için umutlarımız vardı. Fakat maalesef vaka sayıları istenen düzeyde değil" yorumunda bulundu.

"AĞUSTOS'A KADAR MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR"

Reuters'ın haberinde, Türkiye'de vaka sayılarının geçen ay 60 binin üzerine çıkması sonrasında ana turist kaynakları olan Rusya, Almanya, İngiltere, Bulgaristan ve İran'ın seyahat uyarılarının sürdüğü, Rusya'nın 1 Haziran'a kadar olan uyarısının uzatılma ihtimalinin de bulunduğu belirtildi. Reuters'a Moskova'dan konuşan Travelland acentesinin müdürü Yana Starostina da, müşterilerinin Türkiye'ye hala gitmek istediğini ama bunun Ağustos'a kadar mümkün görünmediğini söyledi.

Haberde şu ifadeler kullanıldı: "Turizm Türkiye'nin ekonomisinin yaklaşık yüzde 12'sini oluşturuyor ve geçen yıl, virüsle ilgili engellerin Haziran ayında kaldırılmasına rağmen, en ağır yarayı alan sektör oldu. Turistlerin 2019'da getirdiği rekor seviyedeki 35 milyar dolar geçen sene sadece 12 milyarda kalınca, Türkiye'nin bütçe açığı 37 milyar dolara yükseldi."

EN BÜYÜK RAKİP ÖNLEM ALIYOR

Bu arada Yunanistan'da 6 aylık kısıtlamanın ardından kafe bar ve lokantalar müşterilerini tekrar kabul etmeye başladı. Güzel havayı ve Paskalyayı da fırsat bilen Atinalılar daha ilk günden tüm masaları doldurdu.

NTV'nin haberine göre, işletmeciler, çok uzun zamandır evde kapalı kalan insanların ilk gün heyecanı ile dışarı çıktığından ve bir hafta sonra bu kalabalığın bulunamayacağından endişeli. Tüm tedbirler ve normalleşme adımlarına rağmen pandemi öncesi turist sayısına ulaşılamayacağı ve ciroların düşük olacağı endişesi de hakim.

01-002.jpg

MÜŞTERİYE HİZMET YOK, MÜZİK DE YASAK

Kısıtlamalar çerçevesinde, müşteriler şimdilik sadece dış mekanlardaki masalarda ağırlanacak. Sosyal mesafe ve hijyen kurallarının yanısıra masalarda en fazla 6 kişi bulunması ile ilgili bir kısıtlama da olacak.

Ayakta müşteriye hizmet verilmeyecek, sadece masalarda oturan müşterilere servis yapılacak. Böylelikle toplam müşteri sayısı da kontrol altında tutulacak.

Müşterilerin birbirlerine yaklaşarak, yüksek sesle konuşmasına ve virüsün sosyal mesafeyi aşarak yayılmasına neden olacağı gerekçesi ile işletmelerde müzik de yasak olacak. Müşteriler için sadece bekleme süresinde maske zorunluluğu bulunurken, çalışanlar için sürekli maske zorunluluğu mevcut.

02-001.jpg

YUNANİSTAN 15 MAYIS'A HAZIRLANIYOR

Ayrıca yeme içme sektörü çalışanlarının tamamı için haftada iki kez evde kendi kendi uygulayacakları testi yapma mecburiyetleri de var. testlerden biri devlet tarafından çalışanlara haftada bir ücretsiz verilirken, ikinci testin masrafı ise işveren tarafından karşılanacak.

Çalışanlar 3 bini bulan vaka sayıları nedeniyle tedirgin ancak 30 yaşın üzerindekiler için aşılamanın başlamış olması umut veriyor. İşletmeler 22.45'e kadar açık kalabilecek. Akşam sokağa çıkma yasağı ise 23.00'te başlayıp sabah 5'te sona erecek. Yunanistan'da turizm 15 Mayıs'ta açılmaya hazırlanıyor

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN