Sanayi üretimi 2017’nin daha gerisinde

Sanayi üretimi 2017’nin daha gerisinde

Türkiye’de arındırılmamış sanayi üretim endeksi, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 artarak 119,8’den 123,2’ye yükseldi. Fakat takvim etkilerinden arındırılmış tabloda üretim hâlâ 2017’nin gerisinde. 2017 yılının aynı döneminde 123,3 olan endeks, 2018 yılında 115,6’ya kadar geriledi. 2018 yılındaki yüzde 6,3’lük kaybın bu dönemde sadece yüzde 3,8’i telafi edildi.

ALİ YILDIRIM

Sanayi çarklarının ekim performansı belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,8 artarak 120’ye çıktı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 0,9 azalarak 114,7’ye geriledi. Ekim 2018’de yüzde 6,3 düşen endeks, bu dönemde yüzde 3,8 yükseldi. 2018’in son çeyreğinde zor bir dönemden geçilmesine karşın, baz etkisiyle yükseliş kaçınılmaz oldu. Fakat 2017 yılına göre, tablo çok iyi değil. 2017 yılının aynı döneminde 123,3 olan endeks, 2018 yılında 115,6’ya kadar gerilemişti. Böylece oranların 2017’in hâlâ gerisinde olduğu da görülüyor. 2018 yılındaki yüzde 6,3’lük kaybın sadece yüzde 3,8’i telafi edildi. 2017 yılına göre ise yüzde 2,7 geride.  

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 artış gösterdi. Bu dönemde 123,2 olarak hesaplanan endeks, geçen yıl ekimde 119,8 seviyesinde bulunuyordu. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, ekimde madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,2 arttı. Ekimde madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,4 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,1 elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,3 azaldı. Sanayi Üretimi Beklenti Anketi’nde ekonomistler, arındırılmamış sanayi üretim endeksinin ekimde yıllık yüzde 4,6 artmasını bekliyordu.

‘RİSKLER DENGELİ DEVAM EDİYOR’

Öncü göstergelerin milli gelirin 2019’un son çeyreğinde belirgin toparlandığına işaret ettiği kaydeden Ekonomist Haluk Bürümcekçi, şu değerlendirmelerde bulundu: “Son çeyrekte yakalanan ivme ve baz etkisinin katkısıyla yüzde 5 civarı büyümenin yakalanması olası görünmektedir. Sonrasındaki görünüm ise finansal koşullarda gözlenen belirgin gevşemenin ne ölçüde kalıcı olacağı ve kamu bankaları öncülüğünde yükselmeye başlayan ve trend büyümesi yüzde 20’yi aşan bankacılık kredi hacminin bu seviyeleri ne süre koruyabileceğine bağlı olacaktır. Buna karşılık, euro bölgesi başta olmak üzere küresel çapta gözlenmeye başlanan yavaşlamanın dış talebi olumsuz etkilemeye başlaması bir aşağı yönlü risk olarak izlenmektedir. Bu doğrultuda, 2019 yılı büyümesi için yüzde 0,5 olan tahminimiz üzerindeki risklerin dengeli devam ettiğini düşünmekteyiz.”     

‘KASIMDA ARTIŞ SÜRECEK’

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, takvim etkisinden arındırılmış endeksin üç aylık hareketli ortalamasının yıllık değişiminin üçüncü çeyrekte yüzde 1,3 seviyesine toparlandığını belirtti. Arındırılmamış sanayi üretimi endeksinde ekimde yıllık yüzde 2,8 artışın yılın son çeyreğine üretim artışı ile başlandığına işaret ettiğini söyleyen Bürümcekçi, kasım için öncü göstergelerin de yıllık bazda artış döneminin devam ettiğini yansıttığını ifade etti. Bürümcekçi, sanayi üretimi ve katma değer arasında önceki çeyreklerde gözlenen ilişki nedeniyle son çeyrekte üretimin ve milli gelirin yüzde 4-5 aralığında artış gösterebileceğini dile getirdi.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN