SGK Uzmanı kulis bilgilerini paylaştı! Emekli maaşlarında o rakamlar 'kesin cepte'

SGK Uzmanı kulis bilgilerini paylaştı! Emekli maaşlarında o rakamlar 'kesin cepte'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a doğrudan talimatıyla emeklilere zam için çalışmalara başlandı. Toplu sözleşme görüşmelerinden çıkacak sonuç merakla beklenirken SGK Uzmanı Emin Yılmaz kulis bilgilerini paylaştı. SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 32, memur emeklilerine yüzde 43 oranında zam artışı ön gören Yılmaz, "Kesin, cepte görebiliriz" dedi.

Emekli maaşları için Temmuz döneminde yüzde 25 artış yapılmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada, "Nitekim birinci, ikinci, açıklamalar Bakanım tarafından yapıldı. Emeklilerle ilgili de ayrıca Bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor. Memurlarımıza bu zamlar gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız" dedi.

Emekli Sandığı mensubu emeklilerin maaş artışlarını belirleyen toplu sözleşme, SGK ve Bağ-Kur emeklileri için de Ekim ayı beklenirken Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uzmanı Emin Yılmaz, konuyla ilgili soruları cevapladı.

'KÖK MAAŞLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMAYACAK'

Mynet'te yer alan habere göre; emekli aylıklarına yapılan zamlar kök maaş üzerinden yapılmış ve bu durum gündemde tartışma konusu haline gelmişti. Kök aylıklarda herhangi bir değişiklik yapılamayacağının altını çizen Emin Yılmaz, kök maaşın kişinin hak edilen gerçek maaşını yansıttığını söyledi. Yılmaz, kanunda değişiklik yapılsa bile kök maaştaki değişikliğin eski emeklileri değil yeni emekli olacak kişileri ilgilendireceğini belirtti.

Geçmiş dönemlerde emeklilere toplamda 8 kez refah payı verildiğini söyleyen SGK uzmanı, seyyanen zam için kulis bilgisini paylaştı. Meclis’in açılması ile emekliye seyyanen zam yapılmasının söz konusu olduğunu ifade eden Yılmaz, ekim ayında bu ihtimalin gündeme geleceğini aktardı.

Emeklilere 4 bin TL gibi seyyanen bir zam olabileceğini belirten uzman isim, 'Bir yandan da memur emeklileri için toplu sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Orada da memurlara verilen 8 bin 77 liralık seyyanen zam memur emeklilerine verilmemişti. O talep de gündemde ama olasılık olarak biraz düşük bir ihtimal” dedi.

'SGK VE BAĞK-KUR EMEKLİSİNE 9 BİN 900 TL'

Emekliler zor durumda olduğu için zam geleceğini düşünen Yılmaz en düşük emekli maaşının ne olacağı konusunda şu açıklamalarda bulundu:

"Merkez Bankası Başkanı Sayın Hafize Gaye Erkan, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 58 olarak açıklamıştı. Temmuz ayı enflasyonu yüzde 9,49 olarak geldi. Bu kapsamda yapılan aktüeryal hesaplama ile Temmuz-Aralık döneminde enflasyonun yüzde 31,90 yani kabaca yüzde 32’lik bir yıl sonu enflasyonu bizi bekliyor.

Bu oran SGK ve Bağ-Kur emeklileri için verilecek zammı işaret ediyor. Bir kişi 7.500 TL maaş alıyorsa, bunun yüzde 32’si 2 bin 400 liraya tekabûl ediyor. Böylece rakam 9 bin 900 liraya yükseliyor."

'MEMUR EMEKLİSİNE14 BİN 122 TL'

Memur emeklileri için de hesaplama yapan Emin Yılmaz, toplu sözleşmede hükümetin 2024 yılının ilk 6 ayı için verdiği yüzde 15’lik teklifin alt sınır olarak kabul edilebileceğin dile getirdi. Yüzde 15 + enflasyon farkı ile yüzde 43 zammı kesin, cepte görebiliriz diyen SGK uzmanı, 9 bin 876 TL olan en düşük memur emeklisi maaşının yüzde 43 artış ile 14 bin 122 liraya ulaşabileceğini sözlerine ekledi.

Ancak Memur-Sen’in 2024’ün ilk 6 ayı için talep ettiği oran yüzde 35 olmuştu. Yılmaz, memurların talebinin onaylanması halinde ise zam oranının yüzde 68 seviyesine ulaşacağını ifade etti.

'ASGARİ ÜCRET 15 BİN LİRANIN ÜZERİNE ÇIKACAK'

Emin Yılmaz tüm buradan hareketle memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamların Ocak 2024 asgari ücret zammı için de referans olacağını belirterek, Merkez Bankası’nın 6 aylık enflasyon tahmini olan yüzde 32 zamla 11 bin 500 TL seviyesinden 15 bin TL’nin de üzerine yükselebileceğini söyledi.

Emin Yılmaz, “Yasal prosedürde enflasyon verilerinin altında karar alınamıyor. Bu yüzden enflasyon üzerinde bir rakam olması lazım. Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanacak. Bu rakamın 15 bin liranın da üzerine çıkacağını şimdiden öngörebiliriz” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN