SGK'dan 4A, 4B, 4C ve Bağ-Kur'lu tüm annelere güzel haber! O ödemeler hesaplara yatmaya başladı

SGK'dan 4A, 4B, 4C ve Bağ-Kur'lu tüm annelere güzel haber! O ödemeler hesaplara yatmaya başladı

SGK yapığı projeler ile milyonlarca insana destek sağlamakta. SGK yaptığı açıklama ile binlerce kişinin yüzünü güldürecek olan gelişme hakkında bilgi verdi. Kurumun sağladığı destekler arasında en çok bilinen doğum borçlanması adı altında verilen destek parasıdır. Doğum borçlanması adı altında verilen desteğin amacı yeni doğum yapmış sigortalı kadının geçici iş görmezlik ve dünyaya gelen çocuğun masraflarına yardım etmektir. Halk arasında emzirme ödeneği olaraktan bilinen doğum ödeneği geçtiğimiz sene 115 milyon 984.712 TL emzirme ödeneği sağlarken bu yıl temmuz aylarında 291.649 rapor karşılığında 91 milyon 747.507 TL emzirme ödeneği yatırdı.

Yeni doğum yapmış sigortalı kadın veya yeni doğum yapmış kadının sigortalı kocasına verilen emzirme ödeneği hakkında birçok şey merak konusuyken bu destekten yararlanmak isteyen kişi sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Bunun yanı sıra emzirme ödeneğinin ne olduğu merak edilmekte. Emzirme ödeneği hizmet akdine tabi çalışan (4/A'lı) sigortalılar ile kendi adına ve hesabına (4/B'li) çalışan sigortalının yararlanabildiği bir ödeme türüdür. Kamu görevlisi olan sigortalılara ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince kendi kurumlarınca ödeme yapılmakta olup ekstra bir emzirme ödeneği ödenmez.

 

EMZİRME ÖDENEĞİ NEDİR?

Emzirme ödeneği sigortalı bir kadının doğum yapması halinde veya sigortası olan bir erkeğin sigortası olmayan eşinin doğum yapması durumunda SGK tarafından talep edilmesi durumunda verilen ödenektir. Halk arasında emzirme ödeneği, doğum parası gibi terimler kullanarak ifde edilse de bunların hepsi tek bir ödenektirv. Bunun yanı sıra hizmet akdine tabi ya da kendi adına ve hesabına yaptıkları çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine emzirme ödeneği ödenir.

bebek

EMZİRME ÖDENEĞİ ALMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?

SGK tarafından sağlanan bu destek projesinden yararlanmak isteyen çok sayıda kişi bulunmakta ve bu kişiler bu destek projesi için gerekli şartlar hakkında çokça soru sormaya başladı. Kurum bu sorulara cevap vermek amaçlı resmî sitesi üzerinden açıkça gerekli şartları belirtmiştir. Kurumun resmî sitesi üzerinden yayınladığı şartlar sırasıyla şu şekildedir;

“Hizmet akdine tabi (4/a lı) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması,

Kendi adına ve hesabına (4/b li) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması,

Doğumun canlı olarak gerçekleşmiş olması şartlar arasındadır.”

Bu destekten yararlanmak isteyen kişilerin sorularını cevaplamak amaçlı yapılan bu açıklamanın yanı sıra başka bir detay daha bulunmakta. Emzirme ödeneğinden yaralanmak isteyen kişilerin de bilmesi gerekir ki Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılar, sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere 300 gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortasından yararlanacak erkek, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden yararlandırılır.

bebek

 

EMZİRME ÖDENEĞİ NE KADAR?

Yeni doğum yapmış kadına destek amaçlı verilen emzirme ödeneği her geçen yıl değişim göstermekte olsa da günümüzde 316 TL’dir. Geride bıraktığımız yıllarda ise emzirme ödeneği miktarı şu şekilde değişim göstermektedir;

2019 yılında verilen emzirme ödeneği 180 TL,

2020 yılında verilen emzirme ödeneği 202 TL,

2021 yılında verilen emzirme ödeneği 232 TL iken,

2022 yılında verilen emzirme ödeneği 316 TL olarak ödenek sağlanmıştır.

bu destek projesinden yararlanmak isteyen kişilerin merak ettiği şeyleri cevaplamak amaçlı yapılan bu açıklamalara ek olarak bu emzirme ödeneğine hak kazanan kişilerin bu parayı nasıl alacağı konusudur. bu konu hakkında da açıklama yapılmıştır.

EMZİRME ÖDENEĞİ NASIL ALINIR?

Emzirme ödeneği almaya hak kazanan kişiler geçtiğimiz senelerde bu ödeneği alabilmek için kuruma giderek başvuruda bulunması gerekmekteydi. Bu nedenden dolayı yeni doğum yapmış ve şartları sağlayan kişilerin bu ödenekten haberi olmadığı için birçok kişi yararlanamamaktaydılar. Kurum şartları sağlayan herkesin bu destekten yararlana bilmesi için başvuru şartını kaldırarak sistem üzerinden takibe başlamıştır. Emzirme ödeneğine hak kazanan kişinin raporu sistemde görülerek otomatik olarak banka hesaplarına yatırılacaktır. Ödemeler, doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde sigortalı erkeğe verilir. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN