Merkez Bankası tahminini değiştirmedi: '2023 sonunda enflasyon yüzde 22,3 olacak'

Merkez Bankası tahminini değiştirmedi: '2023 sonunda enflasyon yüzde 22,3 olacak'

Merkez Bankası, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. Başkan Şahap Kavcıoğlu, "2023 yıl sonunda enflasyonun yüzde 22,3 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi. Açıklanan yeni rapor ile birlikte Merkez Bankası, bir önceki tahmine kıyasla herhangi bir değişikliğe gitmedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. Kavcıoğlu, Merkez Bankası İdare Merkezi'nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında konuştu.

Kavcıoğlu, Merkez Bankası'nın 2023 ve 2024 yıl sonu enflasyon tahmini rakamlarını açıklarken, rakamlardan bir öncekine kıyasla herhangi bir değişikliğe gidilmediğini vurguladı.

Kavcıoğlu, 2023 yıl sonu enflasyon tahmini rakamının yüzde 22,3 olduğunu söylerken, "Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları önceki raporda açıkladığımız tahminlerimizle uyumlu olarak, 2023 yılı sonunda yüzde 22,3, 2024 yıl sonunda yüzde 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir" dedi.

Kavcıoğlu'nun cümlelerinin satırbaşları şu şekilde:

'YIL SONU TAHMİNİMİZİ SABİT TUTTUK'

Gerek enflasyon gerekse tahminlerimize ilişkin varsayımlarımız bir önceki raporda sunulan öngörülerimizle uyumlu olarak gerçekleşmiştir. Enflasyon bir önceki tahmin orta noktasının yaklaşık 1 puan altında gerçekleşirken dışsal değişkenlere yönelik tahminlerimizde de çok önemli bir farklılaşma olmamıştır. Dolayısıyla tahminlerimizde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek 2023 yıl sonu tahminimizi yüzde 22,3, 2024 yıl sonu tahminimizi de yüzde 8,8'de sabit tuttuk.

2023 yılı para politikası ve liralaşma strateji metninde ifade ettiğimiz gibi enflasyon tahminlerimizi bir ara hedef olarak değerlendiriyoruz. Liralaşma stratejimizin tüm araçlarını tahminlerimizle uyumlu bir enflasyon patikasını desteklemek için kullanmaya devam edeceğiz. Fiyatlama davranışlarında ve enflasyon beklentilerinde gözlenen iyileşmenin politikalarımız çerçevesinde aldığımız kararların belirginleşen katkısı ile birlikte önceki enflasyon tahminlerimizle uyumlu olarak önümüzdeki dönemde de devam edeceğini öngörüyoruz.

'2023 YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİNİ 0,2 PUAN KADAR AŞAĞI ÇEKTİ'

Enflasyonun ana eğilimi ile beklentilerde gözlenen ve devam edeceği öngörülen iyileşmenin 2023 yılı tahminleri üzerinde 1,4 puan aşağı yönlü etkisi oldu. Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları ve birim iş gücü maliyetleri varsayımlarındaki güncellemeler 2023 yılı enflasyon tahminlerini sırasıyla 0,1 puan ve 1,5 puan yükseltti. Yönetilen yönlendirilen fiyatlardaki doğal gaz ve elektrik fiyatları kaynaklı güncellemeler 2023 yıl sonu enflasyon tahminini 0,2 puan kadar aşağı çekti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN