2022 enflasyon rakamları açıklandı: Baz etkisiyle son 9 ayın en düşüğü

2022 enflasyon rakamları açıklandı: Baz etkisiyle son 9 ayın en düşüğü

Açıkladığı verilerle tartışmaların odağı olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aralık ayına ilişkin enflasyon hesaplamasını açıkladı. Buna göre, enflasyon (TÜFE) aylık bazda yüzde 1,18, yıllık bazda ise yüzde 64,27 seviyesine baz etkisiyle düştü. Bu rakam son 9 ayın en düşük seviyesi olarak kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılının son ayının enflasyon verilerini paylaştı.

AA Finans'ın 14 ekonomistin katılımıyla yaptığı aralık enflasyonu beklenti anketine göre, aralık ayı için enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2,61, buna göre de yıllık enflasyon beklentisi de yüzde 66,59 olarak açıklanmıştı.

Kasımda yüzde 84,39 olarak açıklanan yıllık enflasyon (TÜFE) Aralık 2022'de baz etkisiyle yıllık bazda yüzde 64,27'e düştü. Bu rakam son 9 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Öte yandan enflasyon bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64,27 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 72,31 olarak gerçekleşti.

ENFLASYONDA BAZ ETKİSİ NEDİR?

Enflasyon, bir seneki önceki istatistiklerle karşılaştırmayla belirleniyor. Buna baz etkisi deniyor. Örnek vermek gerekirse geçen yılki kur artışları sonucu aralıkta enflasyon aylık yüzde 13,6 olarak hesaplanmıştı. Bu aylık artış, endeksi 13,6 puan artırmış oldu.

Bu sene aralıktaysa aylık enflasyonun yüzde 0,99 geldiğini varsayalım. Bu durumda geçen yılın aralık enflasyon oranı endeksten çıkacak yerine gelen yüzde 0,99’luk oran girecek ve 12 aylık enflasyon ciddi oranda düşmüş olacak.

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI BELLİ OLDU

Enflasyon verileri sonrası memur ve memur emeklileri ocakta toplam yüzde 16,25 zam almaya hak kazandı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yüzde 15,25 zam alacak.

Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor. Memurlar temmuz ayında yüzde 7'lik toplu sözleşme zammı almıştı. Bu rakamı aşan oran kadar enflasyon farkına hak kazanılıyor. Ocak ayı için yüzde 8'lik toplu sözleşme zammıyla enflasyon farkı eklenerek memur ve memur emeklisinin zam oranı ortaya çıkıyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri de 6 ayda bir zam alıyor. Emeklilerin zam oranı 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. Memur, sözleşmeli ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak'ta alacak. Öte yandan SSK ve Bağ-Kur emeklileri de maaşlarını geçen yılın son 6 aylık enflasyonu oranında zamlı alacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN