S&P'den korkutan öngörü: Türkiye sermaye kontrolü getirebilir

S&P'den korkutan öngörü: Türkiye sermaye kontrolü getirebilir

Döviz kurları TL karşısında e yüksek seviyeleri görmeye devam ederken kredi derecelendirme kuruluşu S&P'den kritik bir açıklama geldi. Kuruluş, TL ve finansal piyasalar üzerindeki baskının artmaya devam etmesi halinde Türkiye'nin ek sermaye kontrolleri getirme riskinin artacağı uyarısında bulundu.

Türk Lirası'nın bu yıl ortalama yüzde 22 değer kaybetmesi, ülkenin geçen yılın sonunda yaşanan döviz krizinin tekrarlanabileceği endişelerine yol açıyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un (S&P) önde gelen analistlerinden Maxim Rybnikov, çevrim içi bir sunumda yaptığı konuşmada, S&P'nin nisan ayında Türkiye'nin yerel para cinsinden notunu düşürme kararının, ek sermaye kontrolleri endişelerinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Rybnikov, "Bu hala temel bir durum değil ancak riskin (sermaye kontrolü) arttığını düşünüyorum" dedi.

BANKACILIK SEKTÖRÜNÜ BEKLEYE TEHLİKE

Reuters'ın aktardığına göre S&P'nin bir başka analisti de liranın değer kaybının sürmesinin, Türkiye'nin bankacılık sektöründe varlık kalitesi sorunlarının eninde sonunda "ortaya çıkacağı" anlamına geldiğini, turizmdeki toparlanma hızının ise birkaç olumlu sürprizden biri olduğunu belirtti.

SERMAYE KONTROLÜ NE DEMEK?

Sermaye kontrolleri, belirli bir bölgeden, örneğin bir ülkeden sermaye girişini ve çıkışını kontrol etmeye yönelik yasal veya düzenleyici önlemler olarak biliniyor. Böylelikle yurt içi ekonomiye giren ve çıkan yabancı sermaye akışını sınırlamış oluyor. Bu önlemler genellikle, bir para biriminin döviz kurunu kontrol etmek adına veya sermaye kaçışını önlemek için alınıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN