StartersHub, 18,1 milyon dolar fon büyüklüğüyle 2023’te 10 şirkete yatırım yapacak

StartersHub, 18,1 milyon dolar fon büyüklüğüyle 2023’te 10 şirkete yatırım yapacak

Fon büyüklüğü 18,1 milyon dolara ulaşan Türkiye merkezli erken aşama teknoloji yatırım fonu StartersHub, 2022'yi 7 girişime yatırım ve 3 exit ile tamamladı. Fonun 2023 hedefi 10 şirkete yatırım yapmak.

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru artan küresel durgunluk endişeleri, dünya çapında risk sermayesi ve girişim yatırımlarına yansımış olsa da, Türkiye girişim ekosistemi 2022’yi de yeni başarılarla geçirdi. Türkiye merkezli erken aşama teknoloji yatırım fonu StartersHub da 2022'yi yaptığı 7 yatırım, tamamladığı 3 exit ve toplam 18,1 milyon dolar fon büyüklüğüyle tamamladı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Startershub Yönetici Direktörü Arda Aşkın, “Özellikle B2B şirketlere odaklandığımız 2022'yi Türkiye girişimcilik ekosistemi için oldukça önemli olan 3 exit ve 7 yatırımla tamamladık. 2023 ve devam eden yıllarda her yıl 10 girişime yatırım yapmayı hedefliyoruz" dedi.

Fon büyüklüğü 18,1 milyon dolara ulaştı

Girişimler için bir başlangıç noktası olarak konumlanan fonun toplam büyüklüğü de 2022’de 18,1 milyon dolara ulaştı. Fonun portföyünde yer alan ve 2022’de yurt dışına satılan girişimler arasında ise Paymes, PulpoAR ve Tridi yer aldı.

Paymes’in tamamının, MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgesindeki milyonlarca serbest çalışan, esnaf, danışman, bireysel işletme sahibi, kişisel eğitmen ve mikro satıcıyı anında ödeme alma çözümleriyle destekleyen sosyal bir ticaret platformu oluşturmak amacıyla PayTaps tarafından satın alındığını belirten Arda Aşkın, “Şirket, faaliyetlerini PayTaps altında Özbekistan, Ürdün ve Gürcistan gibi pazarlarda sürdürüyor. Bunun yanı sıra Haziran 2022’de PulpoAR’ın B2B odaklı artırılmış gerçeklik çözümleri, Glimpse Group tarafından satın alındı. Ayrıca henüz 1 yıl önce portföyümüze kazandırdığımız Tridi, Xometry tarafından satın alındı ve StartersHub olarak exitini en kısa sürede tamamladığımız yatırımımız oldu. Exit ve birleşmelerin dışında portföyümüzdeki 8 girişim, 2022’de yerli ve yabancı kaynaklardan toplamda 4,2 milyon dolar tutarında yatırım alarak değerlemelerini yukarı taşıdı” diye konuştu.

5,1 milyon dolar yatırım yaptı

Geçtiğimiz yıl 2 binden fazla yerli ve yabancı girişimi incelediklerini, 500'e yakın girişimi ilk aşama değerlendirmesine aldıklarını kaydeden Arda Aşkın, "Startershub olarak odağımıza ölçeklenebilir çözümlerle gerçek problemlere yanıt bulan, gerçek etkiler yaratan ve sektörleri kökten değiştirme potansiyeli taşıyan girişimleri alıyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana iş modeline ve vizyonuna inandığımız girişimlere 5,1 milyon doları aşkın yatırım yaptık. Portföyümüzdeki tüm girişimlerle düzenli strateji toplantıları yapıyor ve sahip olduğumuz yatırımcı ağını girişimcilerle paylaşıyoruz. 2022'de portföyümüzdeki aktif girişim sayısını 37'ye çıkardık ve 5 yeni, 2 devam yatırımı tamamladık. Bu şirketler içinde otonom robotlarla temassız yemek ve market teslimatı yapan Delivers.ai, ödüllü dijital pazarlama sistemi Earnado, tüm gelir ve giderlerin takip edilebildiği bir cüzdan uygulaması olan Kassa, kullanıcı davranışlarını tahmin etmeye odaklanan Quin ve veri güvenliği alanında çalışan DatAnchor yer aldı" ifadelerini kullandı.

Finans, eğitim, siber güvenlik ve lojistik teknolojilerine odaklanıyor

Her yıl 10 girişime yatırım yapma hedefiyle hareket ettiklerini altını çizen StartersHub Yönetici Direktörü Arda Aşkın, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“HUB'ın portföyünde bulunan ve Türkiye'de kurulmuş girişimlerden Segmentify, Cognitiwe, Workiom ve Livad, merkezlerini Birleşik Krallık, Estonya ve ABD gibi ülkelere taşıyarak küresel adımlar atmaya başladı. Ayrıca Lumnion, Kolaybi gibi şirketler, Almanya operasyonlarına başlayarak dış pazarlara açıldı. Yapay zeka, İK teknolojileri, finansal teknolojiler, eğitim teknolojileri, üretkenlik, siber güvenlik, geliştirici araçları ve lojistik teknolojileri gibi B2B sektörlerle yakından ilgileniyoruz. 2023 ve takip eden yıllarda da erken aşama teknoloji yatırımlarına odaklanmayı sürdüreceğiz.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN