TÜİK rakamları kendisiyle de çelişiyor: Vatandaş hangisine inanacak?

TÜİK rakamları kendisiyle de çelişiyor: Vatandaş hangisine inanacak?

TÜİK, sabah açıkladığı enflasyon rakamlarını kendi sosyal medya hesabından da duyurdu. Ard arda iki farklı paylaşım yapan ve ilk paylaşımında yıllık enflasyonu yüzde 17,22 olarak açıklayan TÜİK, daha sonra ilk paylaşımı silerek enflasyonun yüzde 16,59 olduğu verileri iletti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) sabah kamuoyuyla paylamış olduğu enflasyon rakamlarını duyurmuştuk. Paylaşılan rakamları kendi sosyal medya hesabından da paylaşan TÜİK, paylaşım yaptığı ilk fotoğraf ve verilerde ikileme düştü.

Karar Gazetesi yazarı Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir'in paylaşımları ekran görüntüsü alarak kendi sosyal medya hesabından paylaşmasıyla ortaya çıkan ikileme göre, TÜİK, ilk paylaşımında yıllık enflasyon oranını yüzde 17,22 olarak paylaşırken, daha sonra bu rakamı ve paylaşımı silip açıkladığı güncel veriler üzerinden yeni bir paylaşım yaptı. TÜİK, son paylaşımıyla birlikte yıllık enflasyon oranını yüzde 16,59 olarak açıklamıştı.

Oğuz Demir'in kendi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma düştüğü not şu şekilde, "Enflasyonun aylık %0,89 ve yıllık %16,59! Ama TÜİK'in anasayfasında görünen yıllık enflasyon oranı başka, tıkladığınızda içeride görünen başka. %17,22 görünüyor. Şimdi yıllık enflasyon %16,59 mu %17,22 mi? Hangisini yanlış girdiniz arkadaşlar?"

ENAG'IN YAPMIŞ OLDUĞU PAYLAŞIM DA AKILLARI KARIŞTIRMIŞTI

TÜİK verilerinin açıklanmasının ardından Enflasyon Araştırma Grubu'nun da (ENAG) paylaşımı gelmiş ve açıklanan veriler kafa karıştırmıştı. ENAG'ın 2021 yılının ilk 5 ayındaki verilerden yola çıkarak paylaştığı rakamlarda enflasyon 5 aylık yüzde 16,1 olarak görünmekteydi. Haliyle ilk 5 ayda yüzde 16,1 olan enflasyonun yılın tamamında çok ufak bir farkla artmış olması mantığa yatmamış ve Ekonomist Özgür Demirtaş'ta bu ikilemi kendi sosyal medya hesabından duyurmuştu.

Demirtaş'ın ilk 5 aylık enflasyonun yüzde 16,1 olmasından yola çıkarak "varın yıllığı siz hesaplayın" dediği paylaşımı şu şekilde:

Ne olmuştu?

Sabah saatlerinde Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon oranı artış hızı rakamları kapanma süreciyle düşüşte görünmüş, yıllık enflasyon oranı da yüzde 16,59 olarak açıklanmıştı. Ancak 'Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) paylaştığı verilerde sadece 2021 yılının ilk beş ayındaki enflasyon artış oranı yüzde 16,1.

ENAG'ın verilerinden yola çıkarak Ekonomist Özgür Demirtaş'ın Twitter'dan paylaştığı bilgiye göre de ilk 5 ayda eğer yüzde 16,1'lik bir artış yaşanıyorsa, yıllık enflasyon oranının yüzde 16'larda kalmış olması zor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN