Enflasyon rakamlarında büyük çelişki: Sadece 5 aylık rakam yüzde 16

Enflasyon rakamlarında büyük çelişki: Sadece 5 aylık rakam yüzde 16

TÜİK'in açıklamış olduğu yıllık enflasyon oranının yüzde 16,59 olması, kapanma sürecindeki veri toplama güçlüğünden kaynaklı olduğuyla ilintilenmişti. Bunun üzerine, ortaya koyduğu verilerle akıllara daha önce de soru işaretleri getiren TÜİK, ENAG'ın açıkladığı enflasyon rakamlarıyla çelişti. ENAG araştırmasına göre yıllık enflasyonun yüzde 16'lar seviyelerinde olması güç.

Sabah saatlerinde Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon oranı artış hızı rakamları kapanma süreciyle düşüşte görünmüş, yıllık enflasyon oranı da yüzde 16,59 olarak açıklanmıştı. Ancak 'Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) paylaştığı verilerde sadece 2021 yılının ilk beş ayındaki enflasyon artış oranı yüzde 16,1.

ENAG'ın verilerinden yola çıkarak Ekonomist Özgür Demirtaş'ın Twitter'dan paylaştığı bilgiye göre de ilk 5 ayda eğer yüzde 16,1'lik bir artış yaşanıyorsa, yıllık enflasyon oranının yüzde 16'larda kalmış olması zor.

Demirtaş'ın kendi hesabından yaptığı paylaşım şu şekilde:

HANGİ VERİLER DOĞRU?

Ortaya çıkan bu araştırma rakamlarıyla birlikte TÜİK'le ilgili yine soru işaretleri oluştu. Açıkladığı verilerde akılları karıştıran ve güvenirliliği konusunda vatandaşı şüpheye düşüren TÜİK'in bu verileri de yanlış mı acaba sorusunu akıllara getirdi.

TÜİK'in bugün açıklamış olduğu rakamlara göre; 2021 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,89, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,39, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,59 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 14,13 artış gerçekleşti. Yıllık en düşük artış yüzde 2,90 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 5,75 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 8,07 ile haberleşme ve yüzde 10,05 ile eğlence ve kültür oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 28,39 ile ulaştırma, yüzde 21,79 ile ev eşyası ve yüzde 19,30 ile sağlık oldu.

ENAG'ın yayınladığı verilerde ise TÜİK rakamlarıyla uyuşmayan rakamlar var. ENAG'ın yayınladığı araştırma bültenine buradan ulaşabilirsiniz: https://enagrup.org/

TÜİK, ENAG'A SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU

2020 yılında açıklanan enflasyon rakamlarıyla ilgili de iki araştırma kurumu karşı karşıya gelmiş, TÜİK'in yüzde 14,60 olarak açıkladığı enflasyon verilerini ENAG yüzde 36,72 olarak açıklamıştı. Ortaya çıkan bu iki farklı rakamlardan sonra TÜİK tarihinde ilk kez bir suç duyurusunda bulunmuş ve ENAG'dan şikayetçi olmuştu.

Bunun üzerine açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Kesinlikle TÜİK'in rakamlarla oynaması, yüzde 30-40’lık bir enflasyon söz konusu değil. Bu grubun amacı TÜİK'i itibarsızlaştırmaktır" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN