Türkiye yeni yıla zamlarla uyandı: Kâbus gibi başladı

Türkiye yeni yıla zamlarla uyandı: Kâbus gibi başladı

Markete, bakkala “Dolar düştü, fiyatları indirin” baskınları yapılırken raflardaki etiketleri belirleyen birçok kalemde büyük zamlar geldi. Elektrik, doğalgaz, akaryakıt ücretleri fahiş oranlarda pahalandı. Henüz cebe girmeyen asgari ücret yılın ilk gününden eridi, milyonların geçim sıkıntısı daha da arttı.

KÖPRÜDE YENİ SİSTEMLE ÖRTÜLÜ ZAM

Doların 18’den 13 TL’ye düşmesiyle oluşan indirim beklentisi gerçekleşmedi, 84 milyon yeni yıla zam yağmuru ile başladı. Elektriğe yüzde 50 ile yüzde 125 arasında zam yapılırken doğalgaz fiyatları konutta yüzde 25, sanayide yüzde 50 arttı. Avrasya Tüneli’nden geçiş ücreti 46 liradan 53 liraya yükseldi. Boğaz köprülerinde de tek yön geçiş ücreti 8.25 TL olarak belirlendi ancak sistemde değişikliğe gidilerek fiyatlandırmanın çift yön olarak ayrı ayrı yapılacağı belirtildi. 13.25 TL’lik geçiş örtülü zamla 16.50 oldu.

'BUNLAR KÖTÜ YÖNETİMİN SONUCU’

Benzinin litre fiyatına 61 kuruş, motorine 1.29 TL ve LPG’ye 78 kuruş zam geldi. Kur düşüşüyle gerçekleşen indirimler vergiye sayılırken bu artış doğrudan vatandaşa yansıtıldı. Yeni fiyatların 2022’nin ilk dakikalarında açıklanması 2021 TÜFE’sini düşük göstererek memura-emekliye daha az maaş zammı verme çabası olarak yorumlandı. ‘Cumhuriyet tarihinin en büyük elektrik zammı’ vurgusu yapan İYİ Partili Erhan Usta “Hane halkını, esnafı, sanayiciyi, çiftçiyi canından bezdirecek bu zamlar kötü yönetimin sonucu” dedi.

DENETİMLER İLLÜZYON

Kurdaki yüzde 33’lük düşüşün ardından esnafa “Fiyatları düşürün” çağrısı yapan hükümet bakkala-manava yönelik baskınları devam ettiriyor. Dün yılbaşı gecesi açıklanan zamların hemen ardından gelen ‘etiket denetimi’ görüntüleri çelişkiyi ortaya koydu. Vatandaş “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu” tepkisini gösterdi. CHP’li Ahmet Akın “Denetimler illüzyon, fiyat artışının sorumlusu iktidarın maliyetleri katlayan zamları” dedi. İTO’ya göre aralık enflasyonu aylık yüzde 9.65, yıllık yüzde 34.18 arttı.

0201krt01a-sehir.jpg

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A ‘GECE YARISI ZAM YAĞMURU’ TEPKİSİ: İNSANLAR YILI KAPATIRKEN SESSİZCE ÜMÜĞÜNÜ SIKTIN

2021’in son dakikalarında doğalgaz, elektrik, yol ve köprülere getirilen zamlara tepki gösteren Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi. “Devasa zamları bu gece getirdin. İnsanlar yılı kapatırken, sessizce ümüklerini sıktın. Bu millete huzur olmadıkça, Saray’ında sana ve senin çürüttüğün kurumlara da huzur olmayacak. Bu da benim 2022 sözüm olsun” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni yılın ilk gününde elektrik ve doğal gaza yapılan zamlara tepki gösterdi. Twitter’dan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Kılıçdaroğlu, “Erdoğan, en ufak bir tebessümü bile çok görüyorsun bu millete. Devasa zamları bu gece getirdin elektriğe, doğalgaza. İnsanlar yılı kapatırken, sessizce ümüklerini sıktın” ifadelerini kullandı. CHP lideri şöyle devam etti: “Bu millete huzur olmadıkça, Saray’ında sana ve senin çürüttüğün kurumlara da huzur olmayacak. Bu da benim 2022 sözüm olsun!”

ERDOĞAN’IN YAPTIĞI SİYASİ EŞKIYALIĞIN DANİSKASI: CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak zamları “Erdoğan şahsım yönetimi, hem de yeni yıla girerken, milleti zam sağanağıyla ezdi. Milletin alın terine, emeğine, cüzdanına yeni bir gece yarısı kumpası düzenledi. Erdoğan’ın yaptığı zam değil, zulümdür; ‘siyasi eşkıyalığın’ dik alasıdır” dedi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI ERİDİ: CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın da yeni yıla girerken elektrik, doğalgaz ve akaryakıta yapılan zamlar ile ilgili yaptığı açıklamada “AK Parti iktidarı; konu zam yapmak olduğunda ‘yerinde duramayarak kıpır kıpır’ olmaktadır. 2021 yılında enerji faturalarında zam üzerine zam yapan iktidar, 2022’de de vatandaşlarımıza yine zammı reva görmeye devam etmiştir” dedi. Sözlerini sürdüren Akın “İktidarın 2022 yılı asgari ücretine yaptığı artış oranı henüz vatandaşın cebine girmeden enerji faturalarına yapılan zamlarla erimeye devam etmektedir. Akaryakıt ürünleri, elektrik ve doğalgaza gelen zamlar nedeniyle asgari ücretin açıklandığı yaklaşık iki hafta içinde büyük oranda erimiştir. Enerjide yapılan bu fahiş zamlarla vatandaşın fatura yükünün katlanmasının yanı sıra; sanayide üretim maliyetleri de artarak raf fiyatlarının yükselmesine neden olacaktır. Başka bir deyişle vatandaş bu zammı hem faturalar aracılıyla doğrudan hem de çarşı, pazar ve marketlerde alışveriş yaparak dolaylı olarak ödemek zorunda kalacaktır. İktidarın 81 ilde yüksek fiyatlara yönelik yaptığı denetimlerin tamamen bir illüzyon olduğu bu fahiş zamlarla ortaya çıkmıştır.”

MİLLETİN YAKASINDAN ARTIK DÜŞÜN: CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise zamlara ilişkin şunları söyledi: “Vatandaşa zulmeden bir iktidar, bir Cumhurbaşkanı var. Maalesef çıkıp efelenerek, böbürlenerek ‘dövizi düşürdük’ diye hava atıyorlardı. Efelenerek çıkıp ‘fiyatlar düşecek’ diyorlardı. Asgari ücreti basın toplantıları ile açıklıyorlardı. Haydi bu zamları da basın toplantıları ile açıklasanıza. Vatandaşa zulmeden bir iktidar, bir Cumhurbaşkanı var. Vatandaş, inanılmaz derecede büyük zamların altında ezilecek, ezilmeye devam ediyor. Artık yeter. Sabır taşı çatladı. Artık bir an evvel seçim yapılması gerekiyor. Yeter, bu milletin yakasından artık düşün.”

2022’NİN HOŞ GELMESİ İKTİDARIN GİTMESİ İLE MÜMKÜN OLACAK

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu; yeni yıla girerken doğal gaz, elektrik ve akaryakıta yapılan zamlara tepki gösterdi. Zamlara ilişkin Karamollaoğlu sosyal medya hesabı Twitter’dan şu açıklamalarda bulundu: “2021’in son saatlerini doğalgaz, elektrik ve akaryakıta gelen kallavi zam haberleri ile kapattık, yeni yılın ilk gününe de yeni zamlarla uyandık. Bir kez daha anlaşıldı ki; 2022’nin ‘hoş gelmesi’, ancak bu iktidarın ‘güle güle gitmesi’ ile mümkün olacak.”

Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu yeni yıl mesajında da değişim vurgusu yaptı. Karamollaoğlu şu ifadeleri kullandı: “Yeni yıl demek, yeni umutlar ve yeni başlangıçlar demek. Türkiye’nin, 2022’nin başlangıcı ile birlikte yeni umutlara ve yeni başlangıçlara ihtiyacı var. Türkiye’nin umuda, güvene, huzura ve neşeye ihtiyacı var. 2022, değişim yılı olmalıdır. Adaletsizliğin, yolsuzluğun, yoksulluğun, kutuplaştırmanın, işsizliğin israfın iktidarını geride bırakacak, adaletin, ahlakın, liyakatin, üretimin, istihdamın, paylaşımın, birlikteliğin iktidarını hep birlikte kuracağız.”

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK ZAMMI

Doğalgaz, elektrik ve akaryakıta yeni yılın ilk dakikalarında getirilen zamları eleştiren İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta “Cumhuriyet tarihinin en büyük elektrik zammı” dedi. Yapılan rekor zamma tepki gösteren Usta “Saat 24:00’dan itibaren elektriğe korkunç zam geliyor. Zam oranları yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişiyor. Memleketi ne hale getirdiniz?” ifadesini kullandı. Yeni yıl mesajı da paylaşan Erhan Usta “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kabinesinin ciddi hatalar yaptığı ve bedelini milletimizin ödediği bir yılı geride bıraktık. Artık yolun sonu göründü… Yeni yılın, erken yapılacak bir seçimle, milletimize huzur ve refah getirmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN