Türkiye'ye dolar yağacak! Fitch Ratings tarih vererek duyurdu

Türkiye'ye dolar yağacak! Fitch Ratings tarih vererek duyurdu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, yeni analizini yayınladı. Türkiye'ye dolar yağacak! "Küresel Ekonomik Görünüm" raporu baz alınarak yapılan analize göre o tarihte son yılların rekoru kırılacak...

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika, Brezilya, Polonya, Hindistan, Endonezya ve Rusya gibi gelişmekte olan dokuz ülkeye yönelik sermaye akışının bu yıl 200 milyar doları aşarak son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasını öngörüyor.

200 MİLYAR DOLARI AŞACAK

Fitch, Türkiye için büyüme tahmini yükseltti | Ekonomi Haberleri

Fitch Ratings tarafından yapılan analiz, "Küresel Ekonomik Görünüm" raporunda belirtilen dokuz gelişmekte olan ülkeye odaklanarak, bu ülkelerdeki net özel sermaye akışlarındaki eğilimleri inceledi.

Doğrudan yabancı yatırımlar, portföy öz kaynakları, portföy borçları ve banka akışları gibi dört kategoride değerlendirilen sermaye akışlarının, gelişmekte olan piyasalarda yüksek büyüme ve ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitme olasılığına dayalı olarak, bu yıl net sermaye akışının 200 milyar doları aşması bekleniyor. Bu da 2023 yılından bu yana en yüksek seviye demek.

Bu artış, gelişmekte olan piyasalardaki GSYH'nin yüzde 2,2'sine denk gelecek.

Dolar fiyatlarında son durum

Analize göre, doğrudan yabancı yatırımların büyük kısmı Hindistan, Brezilya, Meksika ve Endonezya gibi ülkelerde kalıcı olarak artacak, bu da bu ekonomilerin uzun vadeli büyüme potansiyelini artırabilecek.

Öte yandan, söz konusu dokuz ülkeye sermaye akışı 2007'de 408 milyar dolar ile zirve yapmış ve GSYH'nin yüzde 5'ine ulaşmıştı. Ancak, 2015 yılından bu yana bu akışlar önemli ölçüde azalmıştı. Rapordaki dokuz piyasaya son iki yıldır oynaklık gösteren sermaye akışları, 2022’de negatife dönüp 2023'ün üçüncü çeyreğinden itibaren yeniden artış trendine girmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN