Türkiye'de fabrika kuran Çinli otomotiv markası BYD'de şok görüntüler! Daha 4 yıllık otomobil resmen çürüdü. Otomotiv duayeni o görüntülere isyan etti.
TUNACAN ATALAY
Son dönemde Türkiye pazarına hızlı bir giriş yapan ve Manisa'da dev bir fabrika kurma hazırlığında olan Çinli otomotiv devi BYD, sosyal medyada paylaşılan şok edici görüntülerle gündemde. Dört yıl önce satın aldığı BYD marka aracının alt takımının adeta çürüdüğünü iddia eden bir kullanıcı, yaşadığı hayal kırıklığını ve ustasının "araç en fazla iki yıl daha gider" yorumunu paylaştı. Bu viral görüntülere, Renault Türkiye'nin eski CEO'su ve otomotiv duayeni Hakan Doğu'dan da çarpıcı bir değerlendirme geldi.
"BİR DAHA ASLA BYD ALMAM!" KULLANICI İSYAN ETTİ
Sosyal medyada "喝不完的奶" (Bitmeyen Süt) kullanıcı adıyla paylaşım yapan bir BYD sahibi, 2021 yılında satın aldığı aracının alt şasisinde meydana gelen yoğun paslanmayı gözler önüne serdi. Araç sahibi, "Geçen yıl şasinin ciddi şekilde paslandığını fark ettim, komple şasi pas temizliği yapıldı, yeniden şasi zırhı (pütür) atıldı. Usta, paslanan demir parçaların tamirinin gereksiz olduğunu, bozulunca değiştirilmesi gerektiğini söyledi" ifadelerini kullandı.
Mekanikerin aracın en fazla iki yıl daha kullanılabileceğini belirtmesi üzerine büyük bir hayal kırıklığı yaşayan kullanıcı, "Başlangıçta on yıl kullanmayı düşünüyordum, eğer bir sorun olursa yedi sekiz yıl sonra değiştiririm diye planlıyordum. Bir sonraki aracım kesinlikle Japon olacak. Artık vatanseverlik ve yerli üretim söylemlerine kanmayacağım. Tüketiciyi gerçekten aptal yerine koyuyorlar. BYD, sizin bu kaliteniz gerçekten tek seferlik satış" diyerek tepkisini dile getirdi. Kullanıcının "milliyetçi pazarlama" olarak adlandırdığı söylemlerle kandırıldığını hissetmesi dikkat çekti.
OTOMOTİV DUAYENİ HAKAN DOĞU'DAN ÇARPICI YORUMLAR
Bu viral görüntüler ve kullanıcının isyanı üzerine, otomotiv dünyasının deneyimli ismi Hakan Doğu'dan önemli bir değerlendirme geldi. Doğu, konuya ilişkin şunları söyledi:
"Aşırı korozyon tuzlu soğuk ortamlarda tabii daha fazla olur, ancak o zaman Rusya'daki Lada'cılar herkese çok fena gülerler. Araçlar onaylanırken her koşula göre test edilir ve buna göre standartlar belirlenir. Bu araçta olanlar, Çin'lilerin hızlı büyümelerinin ve hata yapmalarının sonucu diyebiliriz. Genelde Çin'li araçların ön ve arka takımlarını ben çok zayıf buluyorum. Magnezyum alaşımlı şasi yapmaya kalkan bir beyin kimyası bunu da hatalı yapar tabii. Öğrenirler hızlı bir şekilde düzeltirler, ama görünüşe göre durum şu an sıkıntılı."
BYD'NİN TÜRKİYE YATIRIMLARI VE GELECEĞİ MERAK KONUSU
Hakan Doğu'nun "hızlı büyüme ve hata yapma" tespiti, özellikle Türkiye'de Manisa'ya dev bir fabrika yatırımı yapan ve otomobilleri adeta "peynir ekmek gibi" satan BYD için önemli bir uyarı niteliğinde. Çinli markaların genellikle zayıf bulduğu ön ve arka takımlar ile malzeme seçimi konusundaki eleştiriler, tüketiciler arasında soru işaretleri yaratabilir.