Zirai don sofraları vurdu! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tarım Bakanı Yumaklı’dan peş peşe kötü haber: Kayısıdan üzüme, elmadan şeftaliye 16 üründe büyük kayıp yaşandı. Yazın meyve-sebze fiyatları neden katlanacak? Hangi ürünler cep yakacak? Uzmanlar uyarıyor, tüketiciyi çok zor bir yaz bekliyor! Ayrıntılar haberimizde…
Sofraların vazgeçilmezi, yaz aylarının serinletici lezzetleri olan meyve ve sebzeler için alarm zilleri çalıyor! Mart ve Nisan aylarında Türkiye'yi vuran ve tarihinin en büyüklerinden biri olarak kayıtlara geçen zirai don felaketi, tarım depoları olarak bilinen şehirlerde çiftçilere kabusu yaşattı. Rekoltede yaşanan devasa kayıplar, yaz aylarında meyve fiyatlarının iki katını aşabileceği endişesini beraberinde getirirken, kötü haberi bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da verdi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN UYARDI: "BU SENE SIKINTI YAŞAYACAĞIMIZ ANLAŞILIYOR!"
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde yaptığı konuşmada zirai donun etkilerine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Özellikle belli ürün gruplarında bu sene sıkıntı yaşayacağımız anlaşılıyor" ifadelerini kullanarak durumun ciddiyetini gözler önüne serdi. Erdoğan, rekoltesinde büyük düşüş beklenen ürünleri ise kayısı, üzüm, elma, şeftali ve nektarin olarak sıraladı.
TARIM BAKANI YUMAKLI DA TEYİT ETTİ: 16 ÜRÜN GRUBUNDA BÜYÜK KAYIP!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da zirai don olayının ardından tam 16 ürün grubunda önemli kayıpların yaşandığına dikkat çekti. Bu durum, yaz aylarında tezgahlarda hem ürün çeşitliliğinin azalabileceği hem de fiyatların cep yakacağı anlamına geliyor.
Halciler ve Ziraat Odası Başkanlarından Korkutan Açıklamalar: "Sağlam Bahçe Kalmadı, 1 Tane Meyve Yok!"
Zirai donun vurduğu bölgelerden gelen açıklamalar ise endişeleri daha da artırıyor. İşte o çarpıcı uyarılar:
Mersin Halciler Derneği Başkanı Şefik Kaya: "Tüketicimiz daha yüksek fiyatlarla karşılaşabilir."
Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz: "Toroslarda sağlam bahçe kalmadı, 1 tane meyve yok."
Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe: "Meyve fiyatları çok yüksek olacak. Çünkü meyve ağaçlarında çiçek kalmadı."
Batı Akdeniz İhracatçı Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu: "Meyve üretim merkezi Isparta’da durum hayli vahim."
Eğirdir Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıdoğan: "Gül üretiminde yüzde 50; elma, kiraz ve diğer meyvelerde yüzde 20-30 ürün kaybı yaşandı."
Adana Kabzımallar Odası Başkanı Mahsun Doğan: "Şeftali, nektarin ve erik gibi meyvelerin ağaçlarında ürün kaybı yüzde 70’leri buldu."
Altıntar Tarım A.Ş’nin sahibi Osman Bahçe: "Ülke genelinde meyve bahçeleri, çiftlikler ve diğer üretim alanlarından aldığımız bilgilere göre sert çekirdekli, kayısı, kiraz kalmadı. Erken ekilen şeker pancarında da ciddi kayıp var."
HANGİ ÜRÜNLER RİSK ALTINDA? İŞTE O UZUN LİSTE!
Halciler ve Ziraat Odası başkanlarının yaptığı açıklamalara göre, fiyatında ciddi artış beklenen ve rekolte kaybı yaşanan ürünler şunlar:
Kayısı
Üzüm
Kiraz
Armut
Elma
Ayva
Limon
Badem
Fındık
Ceviz
Nektarin
Şeftali
Portakal
Mandalina
Erik
Fıstık
YAZ AYLARINDA CÜZDANLAR YANACAK! TÜKETİCİYİ NELER BEKLİYOR?
Yaşanan bu şok edici gelişmeler, yaz aylarında meyve ve sebze fiyatlarının rekor seviyelere ulaşabileceğini gösteriyor. Tüketicilerin bütçelerini şimdiden bu duruma göre ayarlaması ve olası fiyat artışlarına karşı hazırlıklı olması gerekiyor. Uzmanlar, rekolte kaybının boyutuna göre bazı ürünlerde fiyatların iki katını dahi aşabileceği uyarısında bulunuyor. Bu zorlu süreçte, yerli üretime destek olmak ve israftan kaçınmak her zamankinden daha da önemli hale geliyor. Gelişmeleri endişeyle takip etmeye devam edeceğiz.