Türklerin kiraya çıkmaları bile artık mümkün değil

Türklerin kiraya çıkmaları bile artık mümkün değil

Türkiye'deki orta gelirli bir ailenin bile ev satın alması artık çok zorlaştı. Kira fiyatlarının il gözetmeksizin her yerde artış göstermesi vatandaşın ev hayalini rafa kaldırdı. Türk vatandaşlarının içinde bulunduğu durumun vehametini ise Rus emlakçı acı sözlerle açıkladı. Reuters’a konuşan Rus bir emlakçı, bölgede fiyatların yükseldiğini belirterek "Türklere hak veriyorum. Ortalama geliri olan bir Türk'ün Konyaaltı'nda, Lara'da kiraya çıkması artık gerçekten mümkün değil" dedi.

Türkiye'deki orta gelirli bir ailenin bile ev satın alma hayali artık çok zorlaştı. Kira fiyatlarının il gözetmeksizin her yerde artış göstermesi de vatandaşı zorluyor. Kirada oturan asgari ücretlinin alım gücünün düştüğü bu dönemde büyük şehirlerde geçinmesi adeta imkansız hale geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayına ilişkin konut satış istatistiklerini yayımladı. Konut satışlarında yıllık gerileme serisi Kasım ayında da devam etti. Buna göre konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,1 azalarak 117 bin 806 oldu. Açıklanan verilerle birlikte konut satışlarında yıllık gerileme serisi 5. aya yükseldi.

TÜRKLER BAKTI KONUTU YABANCI ALDI

Konut satışlarında İstanbul 19 bin 687 konut satışı ve yüzde 16,7 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 9 bin 367 konut satışı ve yüzde 8 pay ile Ankara, 7 bin 902 konut satışı ve yüzde 6,7 pay ile Antalya izledi.

Yabancılara yapılan konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,4 azalarak 6 bin 83 oldu. Kasım ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 5,2 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 2 bin 616 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya'yı sırasıyla bin 733 konut satışı ile İstanbul ve 567 konut satışı ile Mersin izledi. Kasım ayında Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye'den 2 bin 575 konut satın aldı.

Rusya Federasyonu vatandaşlarını sırasıyla 510 konut ile İran, 331 konut ile Irak ve 277 konut ile Ukrayna vatandaşları izledi.

TÜRKLERİN ARTIK KİRAYA ÇIKMALARI MÜMKÜN DEĞİL

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sonrası Antalya'ya akın eden Ruslar hakkında bir Rus emlakçı konuştu. Reuters’a konuşan Rus bir emlakçı, bölgede fiyatların yükseldiğini belirterek, "Türklere hak veriyorum. Ortalama geliri olan bir Türk'ün Konyaaltı'nda, Lara'da kiraya çıkması artık gerçekten mümkün değil" dedi.

Sektör temsilcileri yüksek seyreden enflasyon, artan parasal maliyetler, arz ve talep arasında yaşanan dengesizlik nedeniyle zor bir 2022 geçiren Türkiye gayrimenkul sektörünün, 2023’te de sıkıntılar yaşamaya devam edebileceğini belirtiyor.

'FİYAT İSTİKRARININ SAĞLANMASINI ZORLAŞTIRDI'

Ekonomist Dergisi’ne konut sektöründeki son gelişmeleri değerlendiren sektör temsilcilerinden Hakan Bucak “Bütün bu sıkıntılar, 2022 yılında konutta fiyat istikrarının sağlanmasını zorlaştırdı. IMF tarafından hazırlanan rapora göre; 2023 yılında küresel ekonomide beklenen büyüme yüzde 2,9. Önümüzdeki sene de; yüksek seyreden enflasyon, artan parasal maliyetler, enerji başta olmak üzere hammadde teminindeki sorunlar ve Rusya – Ukrayna savaşı küresel ekonomiye etki eden önemli başlıklar olmaya devam edecek” dedi.

Türkiye’de gelecek yıl gayrimenkul sektöründe bir değişiklik beklenmezken Bucak “Ülke olarak bizim özgün sorunlarımızı da bu tabloya ekleyince 2023 yılında gayrimenkul sektörünün genel görünümünde ciddi bir değişim beklemiyoruz. Bununla birlikte fiyatlama davranışında 2022’deki gibi ciddi bir yükseliş yaşanmasa da aşağı yönlü bir düzeltme beklenmemesi gerektiğini de düşünüyoruz” dedi.

HÜKÜMETİN AÇIKLAMAYI PLANLADIĞI YENİ KREDİ PAKETİ DE ÇARE AOLMAYABİLİR

Öte yandan ev almak isteyen vatandaşların krediye erişimini kolaylaştıracak yeni kararı Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati duyurmuştu. 0,69 – 0,79 faiz oranları konutun büyüklüğüne göre değişecek kademeli modelin sektöre hareket getireceği açıklanmıştı. Ancak sektör temsilcileri uygulamanın 5 milyon liranın üzerindeki konutlar için olması gerektiği önerisinde bulunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN