Gıda enflasyonu sağlığımızdan ediyor: Merdiven altı üretime kaldık...

Gıda enflasyonu sağlığımızdan ediyor: Merdiven altı üretime kaldık...

Merdiven altı üretim yerlerinin varlığının sebebinin gıda enflasyonu olduğunu söyleyen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, bunun önüne geçmek için alım gücünü arttırmak ve denetimleri sıkılaştırmanın gerekliliğine vurgu yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) geçtiğimiz günlerde Tarım ÜFE verilerini yayımlamasıyla gözler gıda fiyatlarındaki artışa çekildi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) açıkladığı verilere göre küresel gıda fiyatları endeksi üst üste sekiz aydır geriliyor. Türkiye’deyse gıda fiyatları sürekli yükselişte. Öyle ki gıda enflasyonu marttan ekime kadar yaklaşık 29 puan arttı. Üreticiler tarlalardaki maliyetlerin düşmemesi durumunda domatesin bile 50 liraya alınacağını söylerken İzmir'deki bir merdiven altı salça üretim yerindeki görüntüler yaşanan ve yaşanacak olan sorunlara dikkati çekti.

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde jandarmanın besi çiftliğine düzenlediği baskında, insan sağlığına aykırı üretilen toplam 25 ton salça el geçirilmişti. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, kaçak üretimin altında yatan nedenin gıda enflasyonu olduğunu belirtti.

resim1-21985617.jpg

Diken'de yer alan habere göre, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu’nun açıklaması şöyle:

Yaşadığımız pandemi süreci aslında bize gıda güvenliğinin ve gıda egemenliğinin ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermişti. Bu baskın kayıt ve kontrol dışı gıda üretiminin hala var olduğunu ve yapılan denetimlerin yetersizliğini göz önünde bulundurursak ülkemizde güvenliğinin sağlandığından söz etmemiz pek de mümkün gözükmüyor.

1 MİLYON 378 BİN 185 DENETİM YAPILDI

Bakanlık hileli gıdalar ile ilgili açıkladığı listelere düzenli olarak devam etmeli, yürürlüğe konan cezai yaptırımlar da uygulanmaya başlanmalı. Sağlıklı bir yaşamın sürekliliğinin sağlanmasında yeterli ve dengeli beslenmenin önemini anlamak ve anlatmak oldukça önemli bir görev olarak algılanmalı ve toplumun güvenilir gıdaya erişiminin sağlanması, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere ilgili her kurum ve kuruluşun asli görevleri arasında görülmelidir.

Bakanlığın 2021 Faaliyet Raporu verilerine göre görevli gıda kontrolörü sayısı 7 bin 245. Ki TMMOB’a göre bunların hepsi aktif denetime çıkmıyor.

Bakanlık mevcut kadrosuyla 1 milyon 378 bin 185 denetim yapmış. Bunlardan 14 bin 353’üne para cezası kesildi. Sadece 146’sı için savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Türkiye’de 31 Aralık 2021 tarihi itibariyle toplam 718 bin 3 gıda işletmesi var. Bu işletmelerin 13 bin 415’i onay kapsamında, 704 bin 588’i de kayıt kapsamında. Kayıtlı işletmelerin 81 bin 904’ü üretim yeri, 344 bin 759’u satış yeri, 277 bin 925’i toplu tüketim yeridir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN