Uzman isimden flaş öngörü: O zaman dolar çok hızlı bir şekilde yükselecek...

Uzman isimden flaş öngörü: O zaman dolar çok hızlı bir şekilde yükselecek...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kredi kartı taksit sayıları ile ilgili yeni düzenlemeye gitti. Taşıt kredilerinde ve kiralamada vade sınırları aşağıya çekildi. BDDK ayrı bir düzenlemeyle de ihtiyaç kredilerine ilişkin risk ağırlıklarının da artırılmasını kararlaştırdı. Bütün bunlar ne anlama geliyor? Kararlar ekonomiye nasıl yansıyacak? Uzman isim KARAR'a değerlendirdi.

HAVA ASAL

İç piyasalardaki yüksek talebi dizginlemek isteyen ekonomi yönetimi yeni tedbirler kapsamındaki düzenlemeleri açıkladı. BDDK, mobilya, beyaz eşya, altın ve taşıt kredisi vadelerini düşürüldüğünü açıkladı. Bu kararın nedeni ve öngörülen sonuçlarını ekonomi uzmanı gazeteci Barış Soydan yorumladı.

baris-soydan.jpg

"İKTİDARIN HEDEFİ ENFLASYON AMA ASIL KORKUSU İSE..."

Karar: BDDK'nın kredi kartı taksit sayılarını düşürmesi ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Bu uygulama ile ne amaçlanıyor?

Barış Soydan: Ekonomi yönetimi yurtiçi talebi kısmaya çalışıyor. Enflasyonda beklenmedik bir durum söz konusu. Enflasyonun bir türlü önünü alamıyorlar. Yaz aylarında normalde düşüşe geçen enflasyonun yükselmeye devam etmesi bekleniyor.

Enflasyon yükselirse faizi arttırmak zorunda kalacaklar. Bu da en istemedikleri şey. Bilindiği üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz artırmaya çok sert bir şekilde karşı. Enflasyonu kontrol altına almak için talebi kısmaya çalışıyorlar. Özellikle otomobilde kredi kullananların sayısı düşmek yerine artmaya devam ediyor. Mobilya ve otomobil satışlarını azaltarak enflasyonu ve cari açığı düşürmeyi planlıyorlar. Burada hedef enflasyon çünkü iktidarın asıl korkusu faizi arttırmak zorunda kalmak. Bu önlemler ise kısmen işe yarar ama etkili olacağı düşüncesinde değilim.

34.jpg

"DAHA BİZE YANSIMADI ASIL YANSIYINCA..."

Doğalgaza, elektriğe zam geldi. Kendileri zam yapıyorlar. Diğer taraftan da uluslararası emtia fiatlarıda artmaya devam ediyor. Pamuk'tan metal ürünlere kadar pek çok kelemde fiyatlar yükseldi. Bunlar daha bize yansımadı.

MERKEZ DOLAR HAMLESİ İLE NE YAPMAK İSTEDİ?

"O ZAMAN DOLAR ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE YÜKSELECEK"

Yurtdışı fiyatlar yansıdığı zaman enflasyon iyice yükselecek. O zaman gerçekten faiz arttırmak zorunda kalacaklar. Yine artırmazsa o zaman dolarda çok hızlı bir yükseliş söz konusu olacak. Önümüzdeki aylarda Merkez Bankasını çok zor bir süreç bekliyor. Biraz terleyecek.

46.jpg

"DOLAR 10 LİRAYI ENFLASYON İSE YÜZDE 20'Yİ ZORLAYACAK"

Dolar 10 sınırına dayanırken şu an yüzde 17 sınırında olan enflasyon ise yüzde 20'lere doğru gidecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN