Ekonomide Temmuz ateşi: Gözler enflasyonda, en çok merak edilen de faiz kararı

Ekonomide Temmuz ateşi: Gözler enflasyonda, en çok merak edilen de faiz kararı

Ekonomide gözler açıklanacak ihracat ve enflasyon rakamlarına çevrilirken, Temmuz ayı ile birlikte ciddi bir hareketlenmenin olacağı da öngörülüyor. 5 Temmuz'da enflasyon verileri, ayın 12'sinde işsizlik rakamları ve 14 Temmuz'da da Merkez Bankası'nın faiz kararı merakla bekleniyor.

Ticaret Bakanlığı, 2 Temmuz Cuma günü Haziran ayı ile ilgili geçici dış ticaret verilerini açıklanacak. Verilerin, Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından duyurulması bekleniyor. Muş, Ankara Sanayi Odası'nın Meclis toplantısında, Haziran ayı ihracat rakamlarında rekor beklediklerini belirtmişti.

Mayıs'ta ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 65,5 artışla 16,5 milyar dolar olmuştu.

ENFLASYON VERİLERİ 5 TEMMUZ'DA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 5 Temmuz'da haziran ayı ile ilgili Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi verilerini açıklayacak. TÜFE Mayıs'ta aylık yüzde 0,89, yıllık yüzde 16,59 artmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, TOBB Müşterek Konsey Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, önlerindeki en önemli ve en öncelikli sorunun yüksek enflasyon olduğunu belirterek "Büyüme hedeflerimizden feragat etmeksizin enflasyonu kalıcı olarak düşüreceğiz." demişti.

GÖZLER İŞSİZLİK RAKAMLARINDA DA

Kovid-19 salgınının ekonomiye etkileri bakımından gözlerin çevrileceği bir diğer veri ise işsizlik rakamları olacak. TÜİK, Mayıs ayı ile ilgili iş gücü istatistiklerini 12 Temmuz Pazartesi günü duyuracak.

İşsizlik oranı Nisan'da bir önceki aya göre 0,9 puanlık artışla yüzde 13,9'a yükselmişti.

Salgının özel sektör üzerindeki etkileri bakımından TÜİK tarafından 13 Temmuz'da duyurulacak sanayi üretim, perakende satış endeks ve ciro endeksleri de yakından takip edilecek.

01-007.jpg

MERKEZ'İN FAİZ KARAR NE OLACAK?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı 14 Temmuz'da gerçekleştirilecek. Kurul, son toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 19 düzeyinde sabit tutmuştu.

Merkez Bankası, Mayıs ayı ile ilgili ödemeler dengesi verilerini de 9 Temmuz'da açıklayacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı Haziran ayı bütçe gerçekleşmelerini 16 Temmuz'da duyuracak.

Bu arada elektrik fiyatlarında 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere tüm abone gruplarına yüzde 15 zam yapılmıştı.

Elektrik fiyatlarının ardından LPG'ye de zam gelmişti. Bugünden itibaren geçerli olacak zammın yüzde 26'sı ÖTV'den düşecek, geri kalan kısmı ise pompa fiyatlarına yansıyacak.

Elektrik ve LPG fiyatlarının ardından doğalgaza da zam geldiği açıklanmıştı. BOTAŞ internet sitesinden Temmuz ayı tarifesini paylaşmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN