Uzmanından araç sahiplerine uyarı: 1 Aralık'ı bekleyen pişman olur

Aralık ayına sayılı günler yurt genelinde kış şartları kendini hissettirmeye başladı. Kış aylarında trafik kazalarının artırması dolayısıyla sonbahardan ilkbahara kadar trafikte sıkı denetim yapılıyor. Sadece kış aylarında uyulması gereken bazı zorunlu kurallar bulunuyor. Onlardan en önemlisi 1 Aralık günü uygulanmaya başlıyor...

Türkiye genelinde 1 Aralık 2022 Perşembe günü itibarıyla 'zorunlu kış lastiği' dönemi başlayacak.

Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan yerli ve yabancı plakalı araçlar, bu tarihten itibaren kış lastiği takmak zorunda kalacak.

Fakat yetkililer, ticari araç sahiplerinin kış lastiği taktırmak için 1 Aralık 2022 tarihini beklememelerini istedi.

kis-lastigi-nerede-takilir.jpg

KIŞ LASTİĞİ NE ZAMAN TAKILIR?

Son günün beklenmemesi ve kış lastiğinin takılması için zamanın geldiği uyarısında bulunan lastik bakım servisi müdürü Ümit Sel, "Sadece kar olarak ya da adı üzerinde kış lastiği. Yağışlı havalarda, hava sıcaklığının 8 derecenin altına düşmesi ile birlikte kesinlikle kış lastiği olması gerekiyor. Bu bir zorunluluk.

Can güvenliğimiz ve mal güvenliğimiz için bir an önce kış lastiğine geçilmesi gerekiyor. Ben kendi aracıma kış lastiğini taktım. Bu sabah dikkatimi çekti mesela arabama bindim kontağı çalıştırdım. Aracımda dışarısının sıcaklığı eksi 6 derece gösteriyordu.

Burada artık kış lastiği takılması gerekiyor. İlk fırsatta kış lastiği takılması gerekiyor. Resmi tarih 1 Aralık ila 1 Nisan tarihleri arasında. Kış çetin geçti, kış uzadı. Şartlar değişti, bu sizin inisiyatifinize kalmış" şeklinde konuştu.

lastikci-umit-sel-kimdir-kac-yasinda-nereli-ne-mezunu.jpg
Ümit Sel

KIŞ LASTİĞİ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Lastiklerin tarihlerinin de çok önemli olduğunu dile getiren Ümit Sel, "Kış lastiğinin özellikle diş derinlikleri diğer yaz lastiklerine göre daha farklıdır. Kılcal damarlar olabiliyor. Bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Kış lastiği alınırken yol tutuş performanslarına bakılacak, ses desibellerine bakılacak, kış lastiği alınırken bakılması gereken temel unsurlar bunlar.

Tarih kısmı çok önemli. Bayat lastik olmamasına dikkat etmek lazım. 2-3 ay kullanılan bir lastik. Genelde kauçuk yapısı bozulabiliyor. Bu yüzden en yeni tarihi almakta fayda var. Lastiğin üzerinde bunları belirten yerler var. Lastik üzerinde etiketler var. Kış lastiğinde etiket çok önemli" ifadelerini kullandı.

kis-lastigi-alirken-nelere-dikkat-edilmeli.jpg

KAR LASTİĞİ TAKMAMANIN CEZASI NE KADAR?

Zorunluluk kapsamında uygulamaya uymayan araç sahiplerine 1152 TL para ceza kesiliyor.

KIŞ LASTİĞİ TÜM ARAÇLAR İÇİN ZORUNLU MU?

Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması gerekiyor.

Söz konusu uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor.

KIŞ LASTİĞİ TAKMANIN FAYDALARI NELER?

Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor.

kis-lastigi-ne-zaman-takilir.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN