Volkswagen Grubu'nun teknoloji vizyoneri Dr. Werner Tietz, uzun zamandır kullanıcıların beklediği müjdeyi sonunda verdi! Dr. Werner Tietz, dokunmatik ekranların araçlarda kalıcı olacağını ancak kullanıcı geri bildirimleri doğrultusunda klima gibi bazı kritik işlevler için fiziksel düğmelerin geri döneceğini söyledi. Özellikle ses kontrolü ve direksiyon üzerindeki tuşlar için değişiklikler planlanıyor. Peki bu dönüşüm sürüş deneyimini nasıl etkileyecek?
BARAN BEKİ
Volkswagen Grubu, kullanıcı geri bildirimlerini dinleyerek araç kabinlerine daha kullanıcı dostu düğmeler getiriyor. SEAT ve Cupra araştırma ve geliştirme başkanı Dr. Werner Tietz'e göre, kullanılabilirlik eleştirilerine rağmen dokunmatik ekranlı bilgi-eğlence sistemleri Volkswagen Grubu araçlarının bir parçası olmaya devam edecek, ancak iyileştirmeler yolda.
GENÇLER DOKUNMATİK EKRANLARI SEVİYOR
Dr. Tietz, "Araba kullanma yaşında üç çocuğum var ve onlar dokunmatik ekranı seviyorlar, onunla hiçbir sorunları yok. Doğru dengeyi bulmanız gerektiğini düşünüyorum; arabanın bazı konumlarında mekanik düğmeleri ve ayarları tercih ederim fakat dokunmatik ekrandan uzaklaşmak, genç kitlemiz için belki de yanlış bir yaklaşım olabilir." yorumlarında bulundu.
Tietz, gelecek modellerinde biraz daha fazla düğme olacağını ancak düğmelerle dolu geleneksel tarza da dönülmeyeceğini belirtti.
FİZİKSEL DÜĞMELERİN AVANTAJLARI
"Örneğin, ses ayarı benim için fiziksel bir şeye ihtiyaç duyduğumuz bir düğmedir çünkü kullanımı çok daha kolaydır. Ancak geri kalanı için bir adım geri atıldığını görmüyorum, bir HMI ekranında veya direksiyonda bu sistem iyi yapılırsa, bununla hiçbir sorun yaşamazsınız." dedi.
HMI (İnsan Makine Arayüzü), insanların elektronik cihazlarla iletişim kurmasını sağlayan sistemdir. Arabalarda HMI, sürücünün müzik sistemi, navigasyon ve klima gibi özellikleri kontrol etmek için kullandığı ekran ve kontrol panelini ifade eder. Kısacası, arabanızın bilgi-eğlence sisteminin kullanıcı arayüzüdür.
Dr. Tietz, Volkswagen Grubu'nun "müşterilerin geri bildirimlerini" dinlediğini ve örneğin, elektrikli modellerdeki dokunmatik düğmelerinin değiştirileceğini söyledi. Mevcut kontroller görüntü ve maliyet açısından iyi görünüyor olabilir fakat kullanılabilirlik alanında neredeyse herkesin nefret ettiği bir sistemdi.
MÜŞTERİ GERİ BİLDİRİMLERİ ÖNEMLİ
"Çok moderndi. Lakin, müşteri geri bildirimlerine, sosyal medyaya ve basına baktığınızda, bir takım şikayetler var" dedi. "Müşteri için en iyi yolu bulmanız gerekiyor ve özellikle direksiyon simidinde daha fiziksel bir şeyin daha geniş bir kitle için daha iyi bir çözüm olacağını düşünüyorum." diye ekledi.
Markanın yeni tanıttığı Tayron modelinde eski sisteme geri dönmüş olunmasıysa kullanıcıları sevindirdi.
GÜVENLİK VE KULLANIM KOLAYLIĞI
Araştırmalar, dokunmatik ekranların kullanımının fiziksel düğmelere kıyasla 40 saniyeye kadar daha uzun sürebileceğini ve bu durumun dikkat dağınıklığı ve kaza riskini artırdığını gösteriyor. Bu nedenle, Avrupa Yeni Araç Değerlendirme Programı (Euro NCAP), 2026'dan itibaren araçların en yüksek güvenlik derecelendirmelerine ulaşabilmeleri için kritik işlevler için fiziksel düğmeler içermesi gerektiğini duyurdu.
SEKTÖRDEKİ GENEL EĞİLİM
Volkswagen Grubu'nun bu yaklaşımı aslında sektördeki genel bir eğilimi yansıtıyor. Birçok kullanıcının olduğu sürücü forumlarında, kullanıcılar özellikle klima kontrolü gibi temel işlevler için fiziksel düğmelerin önemini vurguluyor. Kullanıcılar, sürüş sırasında dokunmatik ekranlarla uğraşmanın dikkat dağıtıcı olduğunu ve gözlerini yoldan ayırmadan ayarlamaları yapabilmenin kolay olmadığını dile getiriyor.
Volkswagen Tasarım Şefi de geçtiğimiz günlerde, dokunmatik ekranların kullanıcı deneyimindeki sorunlarını kabul ederek "Bu bir araba, telefon değil" açıklamasıyla markanın fiziksel düğmelere geri dönüş kararını duyurmuştu. Özellikle ses, koltuk ısıtma, fan kontrolleri ve dörtlü gibi temel işlevler için fiziksel düğmeler, 2026'da üretimine başlanacak ID.2all modelinden itibaren geri getirilecek.
Otomotiv endüstrisi, modern teknoloji ile kullanım kolaylığı arasında bir denge kurmaya çalışıyor. Yeni araçların çoğunda gelişmiş yapay zeka sistemleri ve artırılmış gerçeklik teknolojileri gibi yenilikçi özellikler bulunuyor fakat yenilikçi olmak her zaman "daha iyi" anlamına gelmiyor.