Yanlış sinyal lirayı vurdu

Yanlış sinyal lirayı vurdu

Küresel pazarlardaki ısınma ve yerel seçim belirsizliğinin etkisiyle kurun dalgalı seyir izlediği süreçte gözler Merkez Bankası’nın faiz kararına çevrildi. Ancak MB faizi sabit tuttu. Açıklamada ‘ihtiyaç halinde ek sıkılaştırmaya gidilir’ ifadesinin yer almaması ise ‘merkez erken faiz indirimine gidecek’ algısı oluşturdu. Piyasanın endişesine tepki veren kur 5.98’in üstünü gördü.

İBRAHİM KAHVECİ

Merkez Bankasından sürpriz bir karar daha geldi. Dün öğlen saatlerinde faizleri sabit tuttuğunu açıklamasına rağmen dolar kuru 5,95 liranın üzerine sert bir yükseliş yaşadı. Özellikle faiz kararı nermetninde “ihtiyaç duyulması halinde ek sıkılaştırmaya gidilir” ifadesinin çıkartılması piyasa tarafından Merkez Bankasının beklenenden erken faiz indirimine gideceği endişesine yol açtı. Konu hakkında blog sayfasında açıklama yapan Ümit Akçay şunları söyledi: “TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) bu yılın üçüncü toplantısını yaptı ve faiz oranlarını sabit tuttu. Ancak açıklama metnindeki değişim erken bir faiz indirimi sinyali olarak algılandığı için TL’de sert hareketler görülmeye başlandı. Normal şartlar altında, resesyonda olan bir ekonomide merkez bankasının faiz indirimi yaparak, ekonomik canlanmaya destek vermesi beklenir. Ancak Türkiye’deki yapısal kriz konjonktürü ve bunun döviz-faiz kıskacı olarak ortaya çıkması, para politikasının kilitlenmesine neden oluyor. TL’nin yeni şoklarla değer kaybetmeye devam etmesi, merkez bankasının faiz indirimini sürekli ileriye öteliyor. Ancak zaten resesyonda olan bir ekonomide faizlerin yüksek seyretmesi, ekonomiyi daha fazla boğuyor. Ekonomi yönetiminin bu açmazı, mevcut krizin daha da derinleşmesine ve süresinin uzamasına neden oluyor.” Konu hakkında sosyal medya üzerinden kısa açıklamalarda bulunan uzman görüşleri ise şu şekilde:

Özgür Demirtaş: “Merkez Bankasının yaptığına akıl sır ermiyor. İlave sıkılaştırma cümlesini çıkarmışlar. Olacak iş değil.”

Veysel Ulusoy: “Merkez Bankasının rezervlerindeki eksiklik haberleri konusunda açıklama hemen yapılsa daha faydalı olur. Beklemenin maliyeti oldukça fazla.”

Refet Gürkaynak: “Merkez Bankası bu yakınlarda faiz indirecek de bakalım tam ne zaman indirecek tadında bir gırgır gidiyor. Enflasyon hedefin dört katıyken konuşulacak konu bu değil.”

İŞTE MERKEZİN AÇIKLAMASI

Merkez, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Nisan ayı Para Politikası Kurulu (Kurul) kararını açıkladı. Buna göre Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin devam ettiğini gösterdiğini belirten Kurul, dış talep nispeten gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyet yavaş bir seyir izlediğini bildirdi. Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklendiği belirtilirken, iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlendiği, bununla birlikte, gıda fiyatları ve ithal girdi maliyetlerindeki artışlar ile enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğini gösterdiği açıklandı. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar verdi. Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceğinin altı çizilirken, enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirleneceği bilgisi verildi. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulandı.

DÖVİZ REZERVİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA GELDİ

Geçen hafta Financial Times (FT) haberinde Merkez Bankasının döviz rezervinin eridiği haberi yer almış ve eksik rezervin iç piyasadan swap yolu ile kapatılmaya çalışıldığı görülmüştü. Haberin ardından Merkez Bankasından bir açıklama beklenmesine karşılık henüz bir açıklama yapılmadı. Merkez Bankasının açıklama yapmayarak gelişmeleri uzaktan izlemesi de piyasalar üzerinde sert hareketlenmelere yol açmış ve dolar kuru 5,85 seviyelerine yükseliş yaşamıştı. Merkez Bankasının dünkü faiz açıklaması ile kur daha da yükseldi ve 5,95 seviyesinin üzerine çıktı. 

SEÇİM BELİRSİZLİĞİ DÖVİZİ YUKARI TAŞIYOR

31 Mart yerel seçimlerinin bitmesine rağmen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine yapılan itirazlar ve sürecin uzaması piyasalarda belirsizliğin artmasına yol açıyor. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) henüz bir karar açıklamamış olması ve itirazları değerlendirmeye devam etmesi aradan geçen bu süre zarfında Türk Lirasının dolar ve diğer döviz kurları karşısında değer kaybetmesine yol açtı. 01 Nisan günü 5,44’ü gören dolar/TL kuru, aradan geçen süre zarfında diğer etkenlerle beraber kademeli  bir artış sergilemiş ve 5,85’e kadar yükseliş yaşamıştı. YSK kararlarında sürecin uzamasına yönelik her adımın TL üzerindeki değer kaybı baskısını artırıcı hareketlere yol açtığı gözlenmiş ve belirsizlik piyasalar açısından olumlu yansıma göstermemişti. 

İRAN YAPTIRIM MUAFİYETİ VE TRUMP ETKİSİ

Son bir kaç günde TL’nin değer kaybında İran’a yönelik ABD’nin muafiyet kararını kaldırması da etkili olmuş ve kur yükselmişti. Trump’ın ani bir kararla Türkiye dahil 8 ülkeye yönelik muafiyeti sonlandırdığı görüldü. Petrol fiyatlarının hızla yükselerek 75 dolara gelmesi ve bu durumdan en fazla Türkiye’nin etkilenecek olması nedeniyle hem uluslararası piyasada, hem de Türkiye’de piyasalar olumsuz gelişmeler sergiledi.

19-04/26/yanlis-sinyal.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN