Yerli ile ithal arasındaki fark kapandı: Otomobilde fiyatlar yarı yarıya inmesi gerekiyor

Yerli ile ithal arasındaki fark kapandı: Otomobilde fiyatlar yarı yarıya inmesi gerekiyor

Otomobil fiyatlarında tam gaz artış devam ediyor. Artık ulaşabilmenin erişebilmenin zor olduğunu ifade eden Hakan Tiftik “Lüks sınıfla alt sınıf otomobil fiyatları çok yaklaştı. Bunun en büyük nedeni güncellenmeyen matrah dilimleri. Yerli ile ithal arasındaki fark kapandı. O tarafta bile 1.5 milyonlardan bahsediliyor artık. Bu çok yüksek. Fiyatların yarı yarıya inmesi gerekiyor” dedi.

ALİ YILDIRIM

Türkiye’de otomobil pazarında dengeler hızla değişiyor. Son birkaç yıldır yaşana süreçte enflasyon ve vergi sistemiyle birlikte fiyatlar arşa ulaştı. Yeni bir araç almak artık çok zor. Matrah artışları da uzun bir süredir değişmeyince en ucuzun fiyatıyla pahalanın arasında çok da fark kalmadı. Neredeyse başlangıç yüzde 80 üzerinden olunca, yerli modellerle ithaller arasındaki fark kapandı. Matrahlarda düzenlemenin şart olduğunu söyleyen Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik, Marmaris’te gerçekleşen BMW X2 ve MINI Countryman lansmanında değerlendirmelerde bulundu. Artık lüks sınıf ile alt sınıfın çok yaklaştığını anlatan Tiftik, yüzde 80 vergi dilimindeki model sayısının hızla arttığını ifade etti. Fiyatların 1.5 milyon liradan başladığını vurgulayan Tiftik “Bu çok uygun fiyatlar değil. Fiyatların yarı yarıya inmesi gerekiyor. Türkiye’de araç talebi araca erişimle alakalı bir durum. Ulaşabilmek erişebilmek önemli. Bunun yanında alacak para da önemli. Şu an pazarın yüzde 40’ı 16 yaş ve üstü” yorumunu yaptı.

20kr04-hakan-tiftik.jpg

Türkiye’nin nüfusuyla diğer ülkelere bakıldığında en düşüğün yarısı olduğunu ifade eden Hakan Tiftik şu yorumu yaptı: “Türkiye’de bir anda gayri safi milli hasıla 50 bin dolarlara çıksa pazar 3 milyona ulaşır. Ama alacak para yok.” Sıfır araç fiyatlarının aslında kur bazında düştüğünü ifade eden Tiftik “TL bazında yükseliş oldu. Fakat kur bazında fiyatlar geriledi. Bu süreçte TL karşılığı artınca fiyatlar arttı. Biz bu süreçte kur farkını bile tam yansıtmadık. Kârlarımızdan feragat ettik” açıklamasında bulundu.

‘BİZDE ARABA ALMAK AYRI BİR OLAY’

Türkiye’de otomobil almanın da oldukça zor olduğunu anlatan Hakan Tiftik, prosedür işinin bizde çok olduğuna değindi. Tiftik “ABD’de adam arabayı almak için gidiyor. Alıyor ve çıkıyor. Bizde araba almak bir olay. Tescile gidiyor, vergiler ödeniyor, plaka işleri falan bir hafta 10 gün sürüyor. Başka ülkelerde araçlar limanlardan bile teslim ediliyor” dedi.

X2 SATIŞLARIN YÜZDE 60’I ELEKTRİKLİ OLACAK

Borusan Otomotiv’in bu yıl 40’ıncı yaşını kutladıklarını belirten Hakan Tiftik, X2 modelini anlattı. Önceki nesline göre daha sportif bir görünüme kavuşan BMW X2’nin iç hacimde daha cömert bir alan sunduğunu paylaşan Tiftik “Toplamda X2 modelinden bu yıl sonuna kadar hedefimiz 1500 adet. Bunun yaklaşık yüzde 60’ını elektrikli modeller oluşturacak” dedi.

İSTER ELEKTRİKLİ İSTER MİLD HYBRID

Üç silindirli benzinli-mild hybrid güç ünitesine sahip Yeni BMW X2 sDrive20i, 48V teknolojili motoru sayesinde 170 beygir güç üretirken, WLTP normlarına göre 6-6,5 lt / 100 km yakıt tüketimi sunuyor. Elektrikli iX2 eDrive20, ön aksta yer alan elektrik motoru ile 204 beygir güç 250 Nm tork üretiyor. 0-100 km/s hızlanmasını 8,6 saniyede tamamlayan otomobil, tam dolu bataryalarıyla 478 km’ye varan menzili kullanıcısına sunuyor. Yeni BMW iX2 eDrive20 130 kW DC Şarj teknolojisi ile 29 dakikada yüzde 80 batarya doluluğuna ulaşabiliyor. Opsiyonel olarak sunulan AC Charging Professional donanımı ile AC akımda 22 kW şarj hızı desteği sunan Yeni BMW iX2 eDrive20, bataryaların %0-100 dolumunu yaklaşık 3 saat 45 dakikada tamamlayarak esnek kullanıma da imkan tanıyor.

LİSTE FİYATI YÜZDE 40 BAYİ FİYATI YÜZDE 10’DA

Yeni MINI Countryman E fiyatında bayilere marj alanı açıldığından bahseden Hakan Tiftik “MINI fiyatı 2 bin 490 TL yetkili satıcılarımıza marj verdik. Bu marjlarla otomobilin fiyatı 1.9 milyon liraya kadar iniyor. Böylece yüzde 10’dan başlıyor. Biz eğer 1.9 milyon yapsaydık fiyatı en ufak zamda yüzde 40’lık dilime girecekti. Bu yüzden bunu bayilere bıraktık” diye konuştu. MINI markasının Go-Kart hissi veren sürüş deneyimi ve ikonik tasarımıyla dünyada en tutkulu hayran kitlesine sahip otomobil markalarından biri olduğunu vurgulayan Hakan Tiftik, “Yeni nesil MINI Ailesi’nde otomotiv sektöründe ezberleri bozacak radikal değişimler oldu. İlk jenerasyonuna göre boyutlarını önemli ölçüde artıran ve çok daha kaslı bir görünüme kavuşan Yeni MINI Countryman de içten yanmalı benzinli, mild hybrid benzinli ve tamamen elektrikli motor seçenekleriyle MINI Yetkili Satıcıları’nda görülebiliyor” dedi. MINI Countryman E, 150 kW / 204 bg güç ve 250 Nm tork üreten elektrik motoruna sahip. 0-100 km/s hızlanmasını 8.6 saniyede tamamlayan otomobil WLTP değerlerine göre 462 km’ye varan menziliyle öne çıkıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN