Emlak vergisi nereye ödenir? Ödemeyenler ne yapacak? İşte son ödeme tarihi

Emlak vergisi nereye ödenir? Ödemeyenler ne yapacak? İşte son ödeme tarihi

Yılda iki kez olmak üzere belediye, e-Devlet kanalları ve İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla ödenen emlak vergisi ödemelerinin 2. taksidinin son ödeme tarihi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanmıştı.

Bu tarihe kadar emlak vergisi ödemesini yapmayanlar/yapamayanlar için gecikme zammı uygulanıyor. Emlak vergisinin ilk taksidini yılın başında ödemeyenler, ikinci taksit döneminde ödeyebiliyor. 

EMLAK VERGİSİ SON ÖDEME TARİHİ NE ZAMAN?


Kasım ayında başlayan emlak vergilerinin 2. taksit ödemeleri için 30 Kasım 2020 son gün. 

EMLAK VERGİSİNİ ÖDEMEYENLER NE YAPACAK?

Belirtilen tarihlerde ödemeye yapamayanlar gecikmeye düşmüş sayılacak ve gecikme zammı uygulanacak.

Mayıs ayına dek ödenmiş olması gereken ilk taksidi ödememiş olanlar da gecikme zammıyla birlikte iki taksidi toptan ödeyebiliyor.

EMLAK VERGİSİ NEREYE ÖDENİR?

Emlak vergisi ödemeleri, belediyelerin vezneleri, e-Devlet sistemi ya da PTT aracılığıyla ödenebiliyor.

EMLAK VERGİSİ SAAT KAÇA KADAR ÖDENECEK?


Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi’ni son günlere bırakan mükellefler 30 Kasım Pazartesi günü mesai saatine kadar ödeme yapılabilecek. Emlak Vergisi ikinci taksit ödemelerinin 30 Kasım 2020 tarihinde son bulacağına işaret eden Melikgazi Belediye Başkan Dr. Mustafa Palancıoğlu, Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi 2. taksit ödemelerinde problem yaşamaması adına önlemleri alarak hafta sonu saat 10.30 ile 17.30 arası hafta içi ise saat 19.30'a kadar vezneleri açık tutacaklarını belirtmişti.

Vatandaşların ödemelerini veznelerde ya da sıra beklemeden internet üzerinden de ödeyebileceğini kaydeden Palancıoğlu, borç ödeme işlemlerinde veznelerde yoğunluk yaşanmaması adına ödemelerin son güne bırakılmaması tavsiyesinde bulunmuştu.

Ödemeler belediyeye gitmek istemeyen vatandaşlarca internet üzerinden de yapılabiliyor. Birçok belediye ve bankanın internet sitesinden online vezne aracılığıyla ödeme imkanı sunuluyor. Ödemeler belirlenen tarihler içinde yapılmadığında gecikme zammı uygulanıyor.

EMLAK VERGİSİ BORCU NASIL ÖĞRENİLİR?

Emlak vergi borçları, belediyelerden, e-Devlet sistemi üzerinden veya Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı İnternet Vergisi Dairesi’nden öğrenilebiliyor. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden emlak vergisi ödemesi kredi kartı ile alınabiliyor.

emlak-vergisi-nereye-odenir-odemeyenler-ne-yapacak-son-odeme-tarihi-belli-oldu.jpg

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ?

Bazı vatandaşlar emlak vergisi ödemelerinden muaf tutulabiliyor. Brüt yüzölçümü 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olanlar bu vergiyi ödemiyor. Bunun yanında hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin ve geliri sadece dul, emekli, ölüm, yetim ya da maluliyet aylığı bulunanların da bu vergiyi ödemesi gerekmiyor. Vergi için 0 orandan yararlanabilmek için bu kişilerin ticari, sınai ve mesleki faaliyet tarımsal faaliyet geliri, geliri, menkul ve gayrimenkul gelirinin olmama koşulu da var.

2020 yılı için 40 bin Türk lirasını geçmeyen faiz geliri olanların bu gelirleri de dikkate alınmıyor. Fakat bunun üzerindeki faiz geliri vergiye tabi tutuluyor. Senenin bazı zamanlarında oturulan yayla evi, dağ evi ve yazlık gibi evler için ise muafiyet bulunmuyor. Buna karşılık vatandaşların bu evlerde yılın hepsinde oturması ve diğer koşulları da sağlaması durumunda muafiyet hakkından yararlanmaları mümkün olabiliyor. Vatandaşların vergi ödemesi ile ilgili detaylı araştırma yapması ve ödeme süreçlerinin takip etmesi gerekir.

Sahip olduğu muafiyet haklarını bilmeden ödeme yapan vatandaşların başvuru yapmaları durumunda geriye dönük olarak en fazla 5 senelik vergi iadesi isteme hakları var. İade için ilk olarak belediyeye başvuru yaparak vergi muafiyeti formu dolduruluyor. Ardından da belediyelere düzeltme dilekçesi veriliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN