Evrende yalnız olmayabiliriz

Evrende yalnız olmayabiliriz

Uzayda insanlar dışında gelişmiş canlıların varlığına ilişkin yeni bir çalışma yapıldı. ‘Drake Denklemi’ni yeniden ele alan bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nde insanlar dışında zeki canlıların bulunma olasılığının 60 milyarda 1 olduğunu hesapladı.

Evrende yalnız mıyız? İnsanlık tarihinin en eski sorularından biri olan bu soruya, bilim insanlarından ‘olumlu’ bir yanıt geldi. ABD’deki New York ve Washington üniversitelerinden astrobiyologlar Adam Frank ve Woody Sullivan, yazdıkları kitapta Samanyolu Galaksisi’nde gelişmiş medeniyetlerin bulunma ihtimalini inceliyor. İki bilim insanı, hesaplamalarında 20’nci yüzyılın önemli astronomu Frank Drake’in meşhur denkleminden de yararlanıyor. 1960’lı yıllarda ortaya atılan ‘Drake Denklemi’, galakside radyo dalgaları ile iletişim kurulabilecek gezegen sayısını hesaplamayı amaçlıyordu. Ancak o dönemki teknolojiyle galakside toplam kaç yıldız bulunduğu ve her yıl kaç yeni yıldız ortaya çıktığı gibi bilgilere ulaşılamadığından, denklem uygulanamıyordu. Günümüzde astrobiyologların elindeki imkanların radikal biçimde değiştiğini belirten Frank ve Sullivan, Drake’in sorusunu da kısmen değiştirmiş: “Evrenin oluşumundan bu yana Samanyolu’nda kaç tane gelişmiş uygarlık ortaya çıktı?”

İki bilim insanının vardığı sonuca göre, galakside gelişmiş yaşamın ortaya çıkma olasılığı 10-24’ten fazla ise insanlar Samanyolu’ndaki tek gelişmiş canlı türü değil. Başka bir ifadeyle, galaksimizde bizden başka gelişmiş bir türün bulunma olasılığı 60 milyarda 1’in üzerinde. Bilim insanları, bunun bugüne kadar ortaya konulan en yüksek oranlardan biri olduğunu belirtiyor.

Galaksimizde 100 ila 400 milyar arasında yıldız ile trilyonlarca gezegen bulunduğu tahmin ediliyor. Bunların arasında yaşamın ortaya çıkabileceği koşullara sahip yaklaşık 10 milyar gezegen bulunuyor. Kendi güneşlerine uzaklıkları itibariyle belirli sıcaklıklarda olan gezegenler, potansiyel olarak yaşamın oluşabileceği yerler olarak değerlendiriliyor. Ancak bu gezegenlerin hepsinde yaşam ortaya çıkmadığı gibi, mikroskobik canlılar da hesaba katılmıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN