Eylül rekoru kırdık, sıcaklık son 50 yılda tavan yaptı

Eylül rekoru kırdık, sıcaklık son 50 yılda tavan yaptı

Türkiye'de son 50 yılın en sıcak eylül ayı yaşandı, daha önce 20,5 olarak ölçülen ortalama Eylül ayı sıcaklığının 3,4 derece arttığı tespit edildi.

Bu yıl havaların sıcak geçmesi nedeniyle daha önce 20,5 olarak ölçülen ortalama Eylül ayı sıcaklığının 3,4 derece arttığı tespit edildi. 

Böylece son ölçümlere göre bu yılın Eylül ayındaki sıcaklık 23,9 dereceye çıktı ve son 50 yılın 'en sıcak eylül ayı' yaşandı.

Türkiye'de 1971'den beri en yüksek ortalama sıcaklık 2015 yılının Eylül ayında yaşanmıştı.

"TÜRKİYE SICAKLIK REKORU KIRILIYOR"

İTÜ'den Prof. Dr. Hüseyin Toros, son yıllarda Türkiye'de sıcaklığın rekor kırdığını söyledi.

Ekvator bölgesinin sıcak, kutup bölgesinin çok soğuk olması nedeniyle sıcaklık farklılığının hava hareketlerine yol açtığını belirten Toros, "Ülkemizin de içinde bulunduğu, orta enlemlerde batılı rüzgarlar hakimdir." dedi. 

"DAHA FAZLA SICAKLIK DALGASINA MARUZ KALDIK"

Toros şöyle devam etti: "Orta enlemlerdeki kara ve deniz dağılımına bağlı olarak ısınma farklılıkları, yüzey örtüsü farklılıkları, hava hareketlerine etki eden diğer etkenler ve son yıllarda artan küresel sıcaklıklar, ülkemizin de içinde bulunduğu orta enlemlerin daha fazla sıcak hava dalgasının etkisi altında kalmasına yol açabilmektedir. Bütün etkenler bir araya geldiğinde son yılların daha sıcak olmasına yol açmaktadır.

Eylül ayında yüzeyde Azor orijinli yüksek basınç alanlarının ve yukarı seviye sırtlarının etkisi ile Afrika orijinli güneyli akışların etkili olduğu bir sürece bağlı olarak ülkemizde sıcaklık rekoru kırılmıştır." 

01-005.jpg

SICAKLIK MERİÇ VE TUNCA'YI DA VURDU

Meriç ve Tunca nehirlerinin debisi, kuraklık, sıcak hava ve tarımsal sulama nedeniyle düştü.

02-004.jpg

KIZILIRMAK KURAKLIK TEHDİDİ

Samsun'da 359 kuş türünün yanı sıra yılkı atları ve manda varlığı ile öne çıkan, birçok endemik bitki türüne sahip Kızılırmak Deltası'nda bulunan irili ufaklı 30 göldeki su seviyesinde son dönemlerde önemli düşüş yaşandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN