Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) nedir?

Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) nedir?

Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST), rekabeti teşvik etmeyi, ödeme hizmetlerinin kalitesini yükseltmeyi, finansal katılımı artırmayı ve hane halkı için ödemeleri daha ucuz hâle getirmeyi amaçlayan bir para gönderme projesidir.

Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST), ödeme yapanın ve alacaklının bankalarından bağımsız olarak, bireylerin hesapları arasında veya bir cep telefonu numarası kullanarak 7 gün 24 saat çevrimiçi olarak başka kişilere para aktarmalarına olanak tanıyan bir hizmettir. 

FAST NEDİR?

Türkiye’de 18 Aralık 2020 tarihi itibarıyla pilot uygulama olarak hizmete alınan ve 8 Ocak 2021 itibarıyla kullanıma açıklan FAST Sistemi ile aktarılan fon, ödeme işleminin başlatılması itibarıyla saniyeler içinde alıcının hesabında kullanılır hâle geldi ve işlemin tarafları bankalarınca işlem sonucu ile ilgili bilgilendirme mesajı alacak.

FAST’e üye bankalarda hesabı bulunanlar, telefon numarasına da para aktarabilecek. Bunun için Kolay Adresleme Sistemine telefon numarasını kayıt ettirerek banka hesabı ile eşleştirmek yeterli olacak.

Müşteriler FAST’e uyumlu bankaların mobil uygulamalarını kullanarak sisteme akıllı telefon, tablet ya da bilgisayar üzerinden erişebilirler. Anında havale yapabilmek için müşteriler, bankalarının başvurularının FAST Transfer bölümünden ödemenin yapılacağı hesabı seçip alacaklının cep telefonu numarasını ve tutarını belirtmelidir. Ödeyen, işlemi onayladıktan sonra, para aktarılır ve saniyeler içinde alacaklıya kullanılabilir hale gelir.

IBAN’A GEREK VAR MI?

FAST Sistemi ile beraber, Kolay Adresleme Sistemi (KOLAS) de kullanıma konulacak. Banka müşterileri, e-posta adresi, mobil telefon numarası ya da T.C. kimlik numarasıyla ödeme almak istedikleri hesaplarını (IBAN) eşleştirebilecek. Bunların dışında karekod ile ödeme yapılması da sağlanacak.

fonlarin-anlik-ve-surekli-transferi-fast-nedir-001.jpeg

FAST’İN EFT’DEN FARKI NE?

Sadece iş günleri ve saatlerinden bir bankadan farklı bir bankaya yapılan transferlere EFT işlemi adı veriliyor. Bundan dolayı para gönderme işlemi daha uzun sürebiliyor. FAST’in 7 gün 24 saat yapılabilecek olması, işlem kolaylığı sağlıyor.

Sistemin planlandığı gibi 18 Aralık 2020 tarihi itibarıyla pilot olarak hizmete alındığı geçiş zamanında işlem üst limitinin düşük bir tutar ile başlatılarak kademeli olarak bin Türk lirasın çıkarılması hedefleniyor.

fonlarin-anlik-ve-surekli-transferi-fast-nedir.jpeg

MESAJ ÜCRETİ ALINMAYACAK

FAST’in kullanımının yaygınlaşması stratejisi kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bankalardan mesaj ücreti talep edilmeyecek. Bankaların müşterilerinden tahsil edecekleri ücretlere ilişkin değerlendirmeler Merkez Bankası tarafından sürdürülüyor.

Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST), Rusya, Avustralya, Macaristan, Sırbistan, Malezya ile Avrupa Birliği’nde kullanılıyor. ABD Merkez Bankası da bu sistem ile ilgili çalışmalara başladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN