Free T3 nedir? Free T3 yüksekliği ve düşüklüğünün anlamı

Free T3 nedir? Free T3 yüksekliği ve düşüklüğünün anlamı

Free T3, kan tahlillerinde karşılaştığımız bir durumdur. Free T3’ün yüksekliği ve düşüklüğü vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. Tiroitle ilgili bir problem olduğunda yapılan bu testle tiroit hastalıkları teşhis ediliyor. İşte bilmeniz gerekenler…

 

Free T3 tiroit problemimizin olup olmadığını ölçen bir testtir. Kan tahlillerinde gördüğümüz Free T3 testinin yüksekliği ve düşüklüğü merak konusu oluyor. Sadece bu testin sonucuna göre tiroidinizin doğru çalışıp çalışmadığı anlaşılmaz. İşte tüm bilgiler…

NEDİR?

Free T3 testi, tiroit hastalığı teşhisinde yapılan bir testtir. Free T3 testine tiroitle ilgili kullanılan ilaçlar, doğum kontrol hapları, steroidler ve hormon içeren ilaçlar etki etmektedir. Tiroit sağlığı için yapılan bu testin sonucuna göre tiroidinizin nasıl çalıştığı anlaşılmaz. Bu testin ardından T4 ve TSH de ölçülmelidir. T3 değerleri karaciğer hastası olanlarda ve hamile kadınlarda yüksek çıkabilir. Öte yandan T3 değerinin yüksek çıkması kanınızdaki protein değerinizin yüksek olduğu anlamına gelmektedir.

Tiroit, 5 cm uzunluğunda boynun ön ce yanlarını saran bir iç salgı bezidir. Endokrin sistemi oluşturan bezlerden biri de tiroittir. Endokrin sistem bezleri hormon üretir ve depolar. Tiroit T3 ve T4 hormonu yapar. Eğer tiroit beziniz bu hormonları üretemezse kilo alma, depresyon ya da enerji eksikliği yaşarsınız. Buna da hipotiroidi denir. Tiroit beziniz bu hormonlardan çok fazla üretirse bu sefer de kilo kaybı, yüksek anksiyete yaşarsınız. Buna da hipertiroidi denir.

Kolesterol seviyelerini, beyin gelişimini, kalp ve sinir sistemi fonksiyonlarını, vücut ısısını ve cilt kuruluğunu tiroit hormonları seviyeleri etkiler. Tiroit hormon seviyesinin düşük olması TSH üretimini arttırır. Tiroit hormonu seviyeleri yüksekse TSH üretimi düşer.

YÜKSEKLİK BELİRTİLERİ

Yetersiz iyot tüketimi,
Kullanılan ilaçların yan etkileri,
Guatr.

DÜŞÜKLÜK BELİRTİLERİ

Kullanılan ilaçların yan etkileri,
İyot azlığı,
Hamilelik,
Kronik tiroit hastalığı,
Radyoaktif iyot tedavisi.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

NORMAL DEĞERLER

T3 testi normal değerleri yetişkinlerde 0.80-2.00 ng/mL arası,
1-14 yaş arası 1.05-2.05 ng/mL arası,
12-23 yaş arasında 0.82-2.13 ng/mL arasında olmalıdır.

19-12/05/free-t3jpgg.jpg

T3 TESTİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Doğum kontrol hapının kullanılması,
Kan sulandırıcı ilaçlar,
Hamilelik,
Lityum kullanımı,
Karaciğer hastalıkları,
Stres.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN