Gence neresidir? Ermenistan güçleri Azerbaycan'ın Gence şehrinde sivilleri vurdu!

Gence neresidir? Ermenistan güçleri Azerbaycan'ın Gence şehrinde sivilleri vurdu!

Ermenistan ordusu, Azerbaycan'ın ikinci büyük kenti Gence'yi füzelerle vurdu. İlk belirlemelere göre 3 kişi öldü, 4 kişi de ağır yaralı. Azerbaycan ordusu, saldırının ardından ateş açılan noktaya operasyon başlattı. İşte, 'Gence'nin haritadaki yeri'...

Ermenistan, Azerbaycan'ın Gence şehrini füzeyle hedef aldı. Saldırıda 3 kişi hayatını kaybederken, 4 kişi de ağır yaralandı. Saldırının ardından, 'Gence şehri nerede, nüfusu kaç?' sorularının yanıtları internette araştırılıyor. Kentte başka noktaların hedef alınabileceğini tehlikesine karşı valilik güvenlik toplantısı yaptı. Yapılan incelemelerde füzenin Ermenistan sınırından atıldığı belirlendi. İşte, 'Gence hakkında bilgiler'...

GENCE NERESİDİR?

Bakü'nün 363 km. batısında Küçük Kafkasya dağlarının kuzeydoğu eteğinde, Kür (Kura) ırmağının sağ kollarından Genceçay'ın her iki kıyısında Bakü-Tiflis demiryolu üzerinde yer almakta olup Azerbaycan'ın eski şehirlerindendir.

Şehrin adı Ortaçağ Arap kaynaklarında Cenze veya Kence, Fars kaynaklarında Gence, Ermeni ve Gürcü kaynaklarında Gandzak yahut Gandza şeklinde geçer. Bununla birlikte, Dede Korkut destanında Hristiyan ve Müslüman dünyasının sınırları arasında gösterilen şehrin adının nereden geldiği ve ne zaman kurulduğu hakkında kesin bilgi yoktur.

Şehrin adı bazı kaynaklarda Azeri Türkçesi'ndeki 'gen yer' (açık, geniş yer) anlamına bağlanır. Bir başka görüşe göre de kelime Pehlevi dilinde 'hazine, mahsul deposu' demektir.

jeopolitikaa-120550105-202439904598626-5642635328442644227-n.jpg

GOOGLE HARİTALARDA GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN

ERMENİSTAN GÜÇLERİ AZERBAYCANLI SİVİLERİ VURDU!

Ermenistan, Azerbaycan'ın Gence kentine füzeyle saldırdı. İlk belirlemelere göre, 3 kişi yaşamını yitirirken, 4 kişi de ağır yaralandı. Azerbaycan ordusu, saldırıya karşılık verdi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Ermeni tarafının Gence kentindeki askeri tesislerin bombardımanı iddiasına ilişkin yaydığı bilgiler kışkırtıcı ve yanlıştır. Düşman ateşi sonucunda siviller, sivil altyapı ve eski tarihi binalar hasar gördü" denildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da, "Bu saldırılar (Gence), Ermenistan'ın içine düştüğü çaresizliğin ve insanlık suçu işlemekten geri kalmayacağının göstergesidir" açıklamasında bulundu.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Ermenistan'ın, Azerbaycan'ın ikinci büyük kenti Gence'de sivil halkı hedef alan bugünkü saldırıları, Ermenistan'ın hukuk tanımaz tutumunun yeni bir tezahürüdür. Bu saldırıları kınıyoruz.

İşgal ettiği Azerbaycan topraklarında yenilgiyle yüzleşen Ermenistan, başta Cenevre Sözleşmeleri olmak üzere insancıl hukukun tüm ilkelerini ihlal ederek, işgal ettiği için çatışmalara sahne olan bölgelerin ötesinde de sivil yerleşim alanlarına saldırmaktadır. Bu saldırılar, Ermenistan'ın içine düştüğü çaresizliğin ve yasadışı işgalini sürdürmek için insanlık suçu işlemekten geri kalmayacağının göstergesidir. Baştan beri söylediğimiz üzere, Ermenistan bölgedeki barış ve istikrarın önündeki en büyük engeldir."

2824042-40e16a67804bdcde7cf17c6d9e7f6047.jpg

AZERBAYCAN ASKERİ MAGADİZ'İ KURTARDI, HALK KUTLAMA YAPTI

Azerbaycan askerlerinin operasyonu kapsamında Magadiz dün Ermeni işgalinden kurtarıldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, daha sonra yaptığı açıklamada Magadiz isminin tarihi ismi olan Sukavuşan olarak değiştirildiğini söyledi. Zafer haberinin ardından Azerbaycan halkı, kutlama için sokaklara ve balkonlarına akın etti.

Sokaklara inen vatandaşlar, "Karabağ bizimdir, bizim kalacak", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganları attı. Havai fişeklerin patlatıldığı kutlama sırasında sokaklara akın eden vatandaşlar zafer şarkıları söyledi. Kutlamalara evlerinden ve balkonlarından katılan vatandaşlar ise, ışıkları söndürüp açarak görsel bir şölen gerçekleştirdi. Balkonlarından ıslıklar çalan Azerbaycan halkı, Azerbaycan askerlerini dakikalarca alkışladı.

2824042-810x458.jpg

DAĞLIK KARABAĞ SORUNU NEDİR?

HOCALI KATLİAMI NEDİR, NE ZAMAN YAŞANDI?

AGİT MİNSK GRUBU NEDİR?

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN