Cephede kaybedince sivilleri hedef aldılar

Cephede kaybedince sivilleri hedef aldılar

30 yıldır işgal altında tuttuğu Karabağ’da ciddi kayıplar veren Erivan namlunun ucuna sivilleri koydu. Azerbaycan’ın en büyük ikinci kenti olan Gence roketlerle vuruldu. Can kaybı ve yaralılar olduğu duyuruldu.

Batılı ülkeler Karabağ’daki 30 yıllık işgali yok sayıp ‘çağrı’ boyutundan ileri gitmeyince ‘kendi göbeğini kesen’ Azerbaycan, ilk bombayı atan Ermenistan’a bir haftada ciddi kayıplar verdirdi. Moskova’nın, Berlin’in kapısını çalan Ermenistan Başbakanı Paşinyan “Askeri ciddi kayıplarımız var” dedi. Sahada tükenme noktasına gelen Erivan, çatışmayı cephe hattından yerleşimlere taşıyarak Bakü’den sonra en büyük ikinci kent Gence’yi vurdu.

HAVAN TOPLARI EVLERE İSABET ETTİ

Aliyev’in Sözcüsü Hikmet Hacıyev, top atışlarının kent merkezinde yoğun yerleşimin olduğu yerlere isabet ettiğini söyledi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı da “Gence’ye yönelik saldırılar Ermenistan topraklarından yapıldı” açıklaması yaptı. Ankara’nın tepkisi Dışişleri üzerinden geldi. Kınama mesajında “İşgal ettiği Azerbaycan topraklarında yenilgiyle yüzleşen Ermenistan’ın çatışma bölgelerinin ötesinde sivil yerleşimlere saldırması insanlık suçu” denildi.

STRATEJİK CEBRAİL’E DE GARDAŞ SANCAĞI 

Karadağ’daki cephe hattında Bakü’nün ilerleyişi devam ediyor. Cumhurbaşkanı Aliyev “7 köy daha işgalden kurtarıldı” dedi. Milli Savunma Bakanlığı da “Azerbaycan güvenilir kaynaklarından alınan bilgiye göre Azerbaycan ordusu Karabağ’da kritik öneme sahip Cebrail kentini işgalden kurtardı” açıklaması yaptı. 

karar-manset-haber-icine.jpg

ERMENİSTAN’DAN GENCE’YE ROKET SALDIRISI

CEPHEDE KAYBEDİNCE SİVİLLERİ HEDEF ALDILAR

Azerbaycan ordusu işgal altındaki topraklarda ilerleyişine devam ederken Ermeni ordusu savaşı şehirlere taşıyor. Azerbaycan’ın ikinci büyük şehri Gence’ye yönelik roketli saldırıda en az bir sivil öldü, dördü yaralandı. Dışişleri Bakanlığı, Gence şehrine yönelik saldırılarının Ermenistan’ın içine düştüğü çaresizliğin ve insanlık suçu işlemekten geri kalmayacağının göstergesi olduğu açıklamasını yaptı.

Dağlık Karabağ’da birinci haftasını dolduran savaş, Ermenistan’ın çatışmaları şehirlere taşımasıyla giderek genişleme tehlikesi gösterdi. Ermenistan ordusu dün Azerbaycan’ın en büyük ikinci kenti olan 335 bin nüfuslu Gence’yle birlikte Karabağ’daki bazı bölgelerde sivilleri hedef aldı. Roket ve topçu atışlarıyla yapılan saldırılarda en az bir sivil hayatını kaybetti, dördü yaralandı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı Gence’nin yanı sıra Karabağ’daki Fuzuli bölgesini, Ağdam ve Terter köylerini topçu ve roket atışlarıyla bombaladığını söyledi. Bakanlık, Azerbaycan’ın Terter, Beylegan bölgeleriyle Gence kentine yönelik Ermenistan saldırılarında şimdiye kadar toplam 22 kişinin hayatını kaybettiği 74 kişinin ise yaralandığını açıkladı. Düne kadar ana çatışmalar Azerbaycan’ın içinde yer alan, işgal altındaki Dağlık Karabağ bölgesindeydi. Şimdi ise Ermenistan ile Azerbaycan arasında doğrudan bir savaş tehlikesi belirdi. Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, “Ermenistan topraklarından Azerbaycan topraklarına yönelik gerçekleştirilen saldırılar, kışkırtmaya yöneliktir ve çatışma bölgesini genişletmektedir” değerlendirmesinde bulundu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev de saldırıdan görüntüler paylaşarak,”Azerbaycan, Ermenistan içinden, yerleşim yerlerine yönelik top atışlarının yapıldığı askeri hedefleri yok edecek” dedi. Hacıyev, Ermeni güçlerin Dağlık Karabağ sınırındaki Beylagan reyonunu da hedef aldığını ve orada da sivil kayıplar olduğunu bildirdi. Ermenistan Azerbaycan’ı hedef aldığını yalanlarken, Dağlık Karabağ lideri Arayik Harutyunyan ise, “Gence Havalimanı benim emrim üzerine bombalandı, sivillerin ölmemesi için durdurduk, düşman ders almazsa güçlü saldırılara devam ederiz” dedi. Sivillere yönelik saldırıya Türkiye’den sert tepki geldi. Dışişleri Bakanlığından, Gence şehrine yönelik saldırılarının Ermenistan’ın içine düştüğü çaresizliğin ve insanlık suçu işlemekten geri kalmayacağının göstergesi olduğu bildirildi. Açıklamada, işgal altında tuttuğu Azerbaycan topraklarında yenilgiyle yüzleşen Ermenistan’ın, başta Cenevre Sözleşmeleri olmak üzere insancıl hukukun tüm ilkelerini ihlal ederek, işgali nedeniyle çatışmalara sahne olan bölgelerin ötesinde de sivil yerleşim alanlarına saldırdığı belirtilrek, “Gence’de sivil halkı hedef alan saldırıları, Ermenistan’ın hukuk tanımaz tutumunun yeni bir tezahürüdür. Bu saldırıları kınıyoruz.” ifadelerine yer verildi. 

CEBRAİL KENTİ AZERBAYCAN’IN KONTROLÜNE GEÇTİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cebrail kentinin ve birkaç köyün Ermenistan ordusunun işgalinden kurtarıldığını duyurdu. Aliyev, Twitter hesabından “Bugün Azerbaycan ordusu, Cebrail kentini ve birkaç köyü işgalden kurtardı. Yaşasın Azerbaycan ordusu. Karabağ, Azerbaycan’dır.” paylaşımında bulundu. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yapılan yazılı açıklamada da, “Azerbaycan güvenilir kaynaklarından alınan bilgilere göre, Azerbaycan ordusu Büyük Mercanlı, Maralyan ve Şeybey köylerinden sonra Karabağ bölgesinde kritik öneme sahip Cebrail kentini de işgalden kurtardı.” bilgisi paylaşıldı.  Azerbaycan’ın tüm bölgelerinde sokakları bayraklarla süsleyen halk ordunun başarısını kutladı.

gence-saldirisi.jpg

MÜBARİZ İBRAHİMOV’UN ŞEHİT DÜŞTÜĞÜ YER KURTARILDI

Azerbaycan ordusunun kurtardığı yerler arasında ülkenin milli kahramanı Mübariz İbrahimov’un şehit düştüğü karakolun da bulunduğu açıklandı. İbrahimov, 19 Haziran 2010’da kimseye haber vermeden Terter yakınında 1 km mayın döşeli sınırı aşarak, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’nin bulunduğu karakola baskın düzenlemiş, 45 Ermeni asker ve subayını öldürmüştü. Ermeni destek kuvvetleri ile beş saat, Ermeni silah ve mühimmatını kullanarak çarpışan İbrahimov sabaha karşı hayatını kaybetmişti. Geride sadece “Şehit olursam üzülmeyin. Vatan sağ olsun.” diye bir mektup bırakmıştı.

mubari.jpg

EVİNİN ENKAZINDAN AİLESİNİ ELLERİYLE KAZIYARAK KURTARDI 

Ermenistan ordusunun uzun menzilli füze saldırısında evi isabet alarak kullanılamaz hale gelen Azerbaycanlı Mais Memmedov, enkaz altında kalan ailesini elleriyle kazıyarak kurtardı. Ermenistan ordusu, Beylegan ili ve kent merkezine önceki akşamdan dün sabaha kadar çok sayıda uzun menzilli füze fırlattı. Yıkılan evlerinin enkazını aramaya başladıklarını belirten Memmedov, “Bir çocuk eli bacağımı tuttu. Dışarıda sadece bir el gözüküyordu. Kızım olduğunu anladım. Hemen ellerimizle kazmaya başladık. Sırayla hepsini enkazdan çıkarttık. Eşim, kızım ve 3 misafirimizi kurtardık. Bununla bizi korkutamayacaklar. Vatan sağ olsun. Ermenistan’ın yaptığı namertlik. Böyle 100  ev bir şehidimize, askerimize feda olsun” dedi. 

enkaz.jpg

RUSYA'DAN 'ACİL' ATEŞKES ÇAĞRISI 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Dağlık Karabağ’da çatışan taraflara ‘acil ateşkes’ çağrısı yaparken Moskova’nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) aracılığıyla çözüm  bulma arayışlarına yardımcı olmaya hazır olduğunu söyledi. Lavrov ayrıca Amerikan mevkidaşı Mike Pompeo’ya Rusya’nın çatışmalarda yükselen can kaybından dolayı endişe duyduğunu ilettiğini belirtti. Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Dağlık Karabağ’da taraflara çatışmaların durdurulması çağrısı yaptı. Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer yaptığı yazılı açıklamada, Şansölye Merkel’in önceki gün telefonda Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile  görüştüğünü bildirdi. Demmer, Merkel’in çatışmaların devam etmesi ve kurbanların sayısının artması nedeniyle duyduğu endişeyi dile getirdiğini aktardı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN