Adım adım azadlığa: Azerbaycan ordusu köy köy ilerliyor...

Ermenistan ordusu bir haftada beyaz bayrağa sarıldı... Sivilleri topa tutan Erivan, Bakü’nün karşı saldırısına direnemedi. Kritik tepe ve köyleri ele geçiren Azerbaycan ordusu, bir grup Ermeni askerini esir aldı. Sahada sıkışan Paşinyan, ateşkes istedi.

Ermenistan, Pazar gününden bu yana çatışmalara sahne olan Dağlık Karabağ’da ateşkes sağlanması için Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Fransa ve Rusya’nın Minsk Grubu kapsamında yaptığı çağrıya olumlu yanıt verirken, Azerbaycan çatışmaların bitmesi için Ermenistan’ın bölgeden çekilmesi gerektiğini ifade etti. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı tarafından Cuma günü yapılan açıklamada, “Azerbaycan’ın saldırısını kararlı bir şekilde püskürtmeye devam edeceğiz. Aynı zamanda, 1994-1995 yıllarında varılan anlaşmaların temelinde bir ateşkes için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanlarıyla görüşmeye hazırız” denildi.

Açıklamada görüşmelerin ancak çatışmalar durduktan sonra başlayabileceği belirtildi. Azerbaycan ise çatışmaların durması için Ermenistan’ın “işgali sonlandırması” gerektiğini yineledi.

1317663.jpg

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in dış ilişkiler danışmanı Hikmet Haciyev yaptığı basın toplantısında, “Eğer Ermenistan gerilimin tırmanmasını durdurmak istiyorsa o zaman sorumluluk Ermenistan’da” dedi. “Ermenistan işgali sonlandırmalı” diyen Haciyev, “Artık yeter” diye konuştu. Aliyev, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin işgale kayıtsız şartsız son verilmesi gerektiği yönündeki 4 kararının Erivan yönetimince hiçe sayıldığını hatırlattı.

Al Jazeera kanalında çatışmaları değerlendiren Aliyev, çözüm sürecini yürüten AGİT Minsk Grubunun 28 yıldır hiçbir sonuç elde edemediğini ifade ederek “Biz, ‘durun, çalışacağız, müzakere yürüteceğiz, yardım edeceğiz” gibi beyanları dinleyecek durumda değiliz. Bunları defalarca duyduk. 30 yıl daha bekleyecek vaktimiz yok. Sorun şimdi çözülmelidir” diye konuştu. Azerbaycan Devlet Başkanı, Ermenistan hava sahası içerisinde ülkenin bir Su-25 uçağının, ‘bir Türk jeti tarafından vurulduğu’ iddiaları da yalanladı.

0410krt01a-sehir-1.jpg

KANADA: SİLAH İDDİALARINI SORUŞTURUYORUZ

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Türkiye’ye verdikleri askeri teçhizatın Dağlık Karabağ’a sevk edildiğine dair iddialarla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Trudeau, “Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne, bu durumda kullanılabilecek Kanada askeri teçhizatı ile ilgili soruşturma başlattı” dedi. Kanadalı silah kontrol grubu Project Ploughshares, Azeri hava kuvvetleri tarafından yayınlanan hava harekatlarının videosunda kullanılan dronların, Kanada merkezli L3Harris Technologies LHX.N birimi olan L3Harris Wescam tarafından yapılan görüntüleme ve hedefleme sistemleriyle donatıldığını gösterdiğini söyledi.

ALİYEV: TÜRK ORDUSU BİZİMLE SAVAŞMIYOR

 Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Türk ordusundan askerlerin, Karabağ’daki çatışmalarda yer aldığı yolundaki iddiaları yalanladı. Azerbaycan lideri Aliyev, Al Jazeera televizyonuna açıklamalarında, ‘Türk ordusu mensubu askerlerin Karabağ’da Azerbaycan saflarında savaştığı’ biçimindeki suçlamalar sorulunca, “Bu bir yalan, bu bilgiye dair bir kanıt bulunmamaktadır. Bu hususta daha önce bir açıklama yapmıştım” dedi.

ABD’DEN ARABULUCULUĞU BİZ YAPALIM ÇAĞRISI

 ABD’de Senato’daki Demokratlar’dan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmaların sonlandırılması için müzakerelerde arabuluculuk yapması çağrısı geldi. Demokrat senatörler “Türkiye’nin bölgede daha iddialı ve tehlikeli bir rol oynamaya karar verdiği açıkça görülüyor. Azerbaycan’a verdiği koşulsuz destek Türkiye’nin sınırları ötesinde gösterdiği saldırganlığın rahatsız edici bir başka örneğidir” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN