Glüten nelerde var? Glüten içeren besinler neler? Mısır ununda var mı?

Glüten nelerde var? Glüten içeren besinler neler? Mısır ununda var mı?

Özellikle son yıllarda belirli hastalık grupları için hassasiyet içermesi nedeniyle ‘Glüten nelerde var? Glüten içeren besinler neler? Mısır ununda var mı?’ soruları araştırılıyor. Salgıladığı protein sebebiyle alerjik reaksiyonlara neden olan gluten, ekmek haricinde pek çok ürünün içinde de bulunmaktadır.

Gluten ihtiva ettiği proteinlerden dolayı alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Çölyak hastalarına verdiği zarar nedeniyle gluten, son zamanlarda üretim aşamasında eser miktarda azaltılmış ya da tamamıyla kaldırılmıştır. Peki glüten nelerde var? Glüten içeren besinler neler? Mısır ununda var mı? Tüm bilgiler haberimizde…

GLUTEN NEDİR?

Gluten hamurun güçlü yapısından sorumlu olan, ekmek yapımı sırasında meydana gelen hamurun ağsını oluşturan proteindir. Gluten olmadan ekmek kabarmaz ve mayalanmaz.

Gluten bir protein topluluğudur. Proteinler birbirlerine tutunduklarında esnek bir yapı oluştururlar, aynı örümcek ağındaki ipeğin yada telefondaki proteinlerin yaptığı gibi. Su ile harmanlandığından gluten proteinide bu görevi görmektedir.

Fırıncılar gluteni, ekmek yapımında iskele olarak görürler. Tek hücreli bir organizma-maya- buğday ununa katılır. Bu sırada şeker fermentasyon aracılığıyla azalır ve karbondioksitten meydana gelen gaz baloncuklarına dönüşür. Hamur, gaz baloncuklarını hapsederek kabarır ve esnek yapışkan iskelet yardımıyla hava cepleri ağına yakalanır. Gluten proteini ısıtıldığında, gevrekliğe, esneklik ve yumuşacakları oluşturur. Herhangi bir ekmeği dilimlediğinizde, içindeki kabarcıklardan ötürü gluten özelliğini bulmuş olursunuz.

GLUTEN YERİNE HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİ?

Gluten tüketemeyen bireyler mısır unu, esmer pirin, patates benzeri besinleri tüketebilirler. Pirinç ve pirinç unundan yapılan tatlılar, mısır, nohut, bezelye, soya, patates ve tüm sebzeler, meyveler, bakliyat grubu, et, tavuk, balık, yumurta, kuru yemişler, süt, yoğurt, peynir, ayran, şeker, bal, pekmez, mercimek, zeytin yağı, ayçiçek yağı, mısır yağı, soya yağı, kanola yağı, sebze çorbası, et ve tavuk sularıyla hazırlanmış çorbalar da bu listeye dahildir.

GLUTEN OLMADAN BESLENMENİN ZARARLARI NELERDİR?

İnce bağırsağın doğuştan gelen ömür boyu kalıcı kronik bir hale gelen alerjisi, hassasiyet anlamına gelmektedir. Çölyak hastalığına sahip hastalar gluten içeren besinler tükettiklerinde, ince bağırsakları tahrip olur. Böylece alınan gıdalar emilmez ve bireyde karın ağrısı, gaz, şişkinlik, ishal, kilo kaybı, kas problemleri ve demir eksikliği gibi bir takım hayati tehlike yaratabilecek ciddi sorunlar görülmeye başlar. Bu hastalığa sahip bireylerin gluteni kestikleri zaman, bağırsak yapılarının iyileştiği ve vitamin, minerallerinde artış olduğu gözlenmiştir.

Glutensiz beslenme ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri ise zayıflamaya yardımcı olup olmadığıdır. Glutensiz yaşamda, makarna, hamur işi gibi karbonhidratları kesmeniz gerektiğinden kilo kaybı yaşayabilirsiniz. Bu nedenle vücudun sahip olduğu enerji çeşitli kısıtlı olduğundan dolayı, tam tahıllı gıdalar, kalp damar sağlığı, iştah kontrolü, insülin direnci gibi pek çok hastalıkta önleyiciliğini de göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Böylece alınan gıdalar emilmez ve bireyde karın ağrısı, gaz, şişkinlik, ishal, kilo kaybı, kas problemleri ve demir eksikliği gibi bir takım hayati tehlike yaratabilecek ciddi sorunlar görülmeye başlar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN