Gözdeki sinsi düşmana Türk keşfiyle önlem

Gözdeki sinsi düşmana Türk keşfiyle önlem

Görme kaybına kadar götüren glokomda göz tansiyonunun yakından takip edilmesi büyük önem taşıyor. Uzmanlar, milyonların hastalığı fark etmediğini belirtirken müjdeli haber Türkiye’den geldi. Boğaziçi Üniversitesi’nde göz içi tansiyonunun takibini sağlayan ‘GlakoLens’ geliştirildi. Prof. Dr. Günhan Dündar “Glokom yavaş geliştiği için hasta fark etmiyor. 24 saat otomatik veri sağlayan bu yöntemle sorunun büyümesi önleniyor” dedi.

Dünyada yaklaşık 70 milyon kişi, önlenebilir kalıcı görme kaybının en sık rastlanan ikinci nedeni olan glokom hastası. Bunların yarıya yakını ise glokom hastası olduğundan haberdar değil. Yaşlı nüfusun hızla artması nedeniyle glokomun görülme sıklığının 2040’ta 110 milyona çıkması bekleniyor. Diyabet hastaları, oküler ve sistemik hiper tansiyonlu ve 40 yaş üstü kişiler yüksek risk grubunda bulunurken, glokoma yakalanmada genetik faktörler de rol oynuyor. Bu ciddi sağlık sorunu için Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde GlakoLens geliştirildi. Teknolojiyi kontak lensle bütünleştiren tasarımıyla ürün, açık-açılı glokomun en büyük sebebi olan göz içi tansiyonunun seyri ve kontrolünü sağlayacak.

GlakoLens’i Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Günhan Dündar ve Prof. Dr. Arda Deniz Yalçınkaya ile aynı üniversitede Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü’nde doktora çalışmalarına devam eden Özgür Kaya ve araştırmacılar geliştirdi.

Dündar, sağlık alanındaki giyilebilir sensörlerin, kişinin günlük hayatını etkilemeden veri toplanması sonucunda varılabilen erken teşhisle hastalıkların ilerlemeden tedavi edilebilmesini sağladığını anlattı. Gelişen teknolojiyle ‘erken teşhis’in bile öncesine gidilebileceği, yani hastalığın ortaya çıkma olasılığına karşı hareket edilmeye başlanacağını dile getiren Dündar, araştırmacıların, GlakoLens’in önleyici hekimlikte de örnek oluşturacağını söyledi. Prof. Dr. Arda Deniz Yalçınkaya ise kontak lensin ilk prototiplerinin üretildiğini, okuma elektroniği ve yazılımın ise tamamlanma aşamasında olduğunu dile getiren Yalçınkaya, bundan sonraki süreçleri şöyle aktardı: “Medikal bir ürün geliştirdiğimizden ve global olmayı hedeflediğimizden sonraki adımlarımız CE sertifikası ve FDA belgelerini almak olacak. Önümüzdeki 4-5 aylık süreçte laboratuvar koşullarındaki testler tamamlanacak. Ardından ürünün performansını Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde gerçekleştireceğimiz hayvan deneyleri aracılığıyla değerlendireceğiz.”

Yalçınkaya, “Geliştirdiğimiz cihaz manuel ölçüm yapmıyor. Otomatik olarak 24 saat veri toplayabileceğinden hekimlere ve hastalara doğrudan kolaylık sağlayacak, veriler doğrultusunda kişisel tedavi yöntemleri ortaya çıkabilecek ve maliyeti düşük olduğu için benzer ürünlerden farklılaşacak” dedi. Yalçınkaya ayrıca, GlakoLens’in gelecekteki çalışmaları arasında yara iyileşmesini ve enfeksiyon durumunu takip eden akıllı yara bantları olabileceğini açıkladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN