Grönland'da kürtaj oranları doğum oranlarını geçti

Grönland'da kürtaj oranları doğum oranlarını geçti

Dünyanın en büyük adası olarak bilinen Grönland'da doğum oranları, kürtaj oranlarının altında kaldı. Ülkedeki hamile kalan kadınların yarısından fazlası kürtaj olmayı tercih ediyor.

BBC'de yer alan habere göre; Grönland'da resmi verilere göre 2013 yılından bu yana her yıl yaklaşık 700 doğum, 800 de kürtaj kayda geçti.

BİNDE 30'A ÇIKTI

1 Ocak 2019 itibarıyla nüfusu yaklaşık 56 bin olan ülkede hamile kalan kadınların yarısından fazlası gebeliğini sonlandırdı. Yani yaklaşık olarak her 1000 kadından 30'u kürtaj oluyor. Danimarka genelinde ise kürtaj oranı, her 1000 kadında 12. Grönland, Danimarka'ya bağlı özerk bir bölge.

EKONOMİK KOŞULLAR ETKİLİ Mİ?

Ekonomik zorluklar, olumsuz barınma koşulları ve eğitimsizlik gibi sorunların kürtaj oranlarını etkilediği düşünülüyor. Ancak doğum kontrolünün bedava ve kolayca erişilebilir olması, bu açıklamanın yeterli olmadığına işaret.

Kürtajın yasal ve bedava olduğu pek çok ülkede istenmeyen gebelikler bir tabu olarak görülürken, Grönland'da kadınlar arasında çok daha rahat konuşulan bir konu.

AHLAKİ KINAMA KONUSU DEĞİL

Peki o zaman neden istenmeyen gebeliklerin oranı bu kadar fazla?

Danimarka'daki Roskilde Üniversitesi'nde bu konu üzerine doktora yapan Turi Hermannsdottir, "Grönland'da kürtajın bir tabu ya da ahlaki kınama konusu olmadığı görülüyor. Evlilik öncesi ilişki ve istenmeyen hamilelikler için de aynı şey geçerli" diyor.

Hermannsdottir ayrıca, başkent Nuuk'da her Çarşamba öğrencilerin cinsel sağlık merkezlerine gidebildiğini, bu nedenle Çarşamba günlerinin "kürtaj günü" olarak da anıldığını söylüyor.

Grönland'da kürtaj konusunda yıllardır araştırmalar yürüten jinekoloji uzmanı Stine Brenoe ise, "Yaptığım ankete katılan kadınların yarıya yakını doğum kontrol yöntemlerinden haberdar olduğunu söylerken, yüzde 85'i ya bunları kullanmıyor ya da yanlış kullanıyor" diyor.

TECAVÜZ VE İSTİSMAR DA ETKİLİ

Adada yaşanan tecavüz, şiddet ve istismar olaylarının da, kürtaja yöneltebileceği tartışılıyor. 

Grönland'da kadına yönelik şiddet, tekrarlayan bir sağlık sorunu olarak görülüyor. İskandinav Sağlık ve Sosyal Sorunlar Merkezi'ne göre, ülkede her 10 genç öğrenciden biri annelerinin şiddet gördüğünü söylüyor. Çocuklar evlerinde şiddete tanık olmakla kalmıyor, pek çoğu şiddete maruz kalıyor.

HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİ İSTİSMARA UĞRAMIŞ

Hükümetin cinsel istismarla mücadele politikalarını yürüten Ditte Solbeck, Danimarka basınına yaptığı açıklamada Grönland'daki her üç yetişkinden birinin çocukken bir tür istismara maruz kaldığını söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN