138 yıllık fidandan üretiliyor dünyaya satılıyor! Kimyasalı yok, talebi çok

138 yıllık fidandan üretiliyor dünyaya satılıyor! Kimyasalı yok, talebi çok

Manisa’da 138 yıllık fidandan üretilen “Figan-i Efendi Eriği” kurutularak dünyaya satılıyor. Kimyasal olmadan üretilen erik, yoğun talep görüyor.

Manisa Demirci’de 1886’dan beri yetiştirilen ve coğrafi işaret tescili olan tarihi “Figan-i Efendi Eriği”, taze nakliyesindeki zorluklardan dolayı kadınlarca 4 gün boyunca doğal yollarla kurutuluyor. İlaç ve katkı maddesi olmadan işlenen erikler, uluslararası analiz raporlarıyla yılın her ayı yurt içi ve yurt dışı pazarlarında tüketiciyle buluşuyor.

manisada-1.jpg

DOĞAL YOLLARLA 12 AY PAZARLANIYOR

Taze üründeki lojistik riskleri kurutma yöntemiyle aştıklarını söyleyen organik ürün üreticisi Mustafa Kula, işleme süreci ve ihracat başarısıyla ilgili şunları aktardı:

"Figan Efendi eriğimiz son yıllarda büyük rağbet görmeye başladı. Taze gönderimde yolda yaşanan sorunların önüne geçmek için kurutma yöntemine geçtik. Bu yıl kuruttuğumuz erik miktarı 30 tonu buldu ve kış boyunca 12 ay pazarlamasını yapıyoruz. Yurt dışına da gönderim sağlıyoruz. Kuruturken kesinlikle herhangi bir bandırma veya ilaçlama yapmıyoruz. Çalışanlarımız hijyenik bir şekilde temizleyip çekirdeğini ayıklıyor; ardından sergilerde hiçbir yerle temas etmeden kurutuyoruz. Ürünlerimizden analiz raporu alıyoruz. İlaç kalıntısı olmadığı için yurt dışına satışımız oldukça kolaylaşıyor. Ayrıca gelen yoğun talep üzerine çerezlik olarak tüketilen mürdüm eriği kurutmasına da başladık."

manisada-2.jpg

“YILDA 185 TON REKOLTEMİZ VAR”

Eriğin üretim kapasitesine değinen Demirci İlçe Tarım ve Orman Müdürü Faruk Şenyurt da "Figan Efendi eriğimizin hikayesi, 1886 yılında hemşehrimiz Figan Sungur Efendi’nin 1 adet fidanı ilçemize getirmesiyle başladı. Aroması ve şifa kaynağı olması dolayısıyla coğrafi işaret tescilini alarak koruma altına aldık. İlçemizde 413 dekar arazide 12 bin ağaçla yılda 185 ton rekoltemiz var. Yoğun zirai ilaç kullanılmayan bakir topraklarımızda biyolojik mücadele ve doğal hayvan gübresiyle üretim yapıyoruz. Çiftçilerimiz artık kapama bahçe usulüne geçiyor. İlçe Müdürlüğü ve Bakanlık olarak tesis aşamasından bakıma kadar üreticilerimize her türlü teknik desteği sağlamaya devam ediyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN