2023'e kalmadan bunu yapmayan EYT'lilerin emekliliği zora girecek! EYT uzmanından milyonlarca kişiye kritik uyarı

2023'e kalmadan bunu yapmayan EYT'lilerin emekliliği zora girecek! EYT uzmanından milyonlarca kişiye kritik uyarı

Yeni yıl gelmeden önce EYT'nin yasalaşması beklenirken bu süreçte düzenlemelerin de yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu sürecin tamamlanması için de EYT'lilerin yapması gereken bazı işlemler bulunuyor. İşte o işlemler...

Emeklilikte yaşa takılanları (EYT) ilgilendiren yasal düzenlemenin yıl sonuna kadar TBMM'ye sunulması bekleniyor. Yıllardır beklenen düzenlenen çerçevesinde emeklilik hakkı kazananlardan işlerine devam etmek isteyenlerin durumu, işverenlerin emeklilik hakkı kazanan personeli çalıştırmaya devam edip etmeyeceği, emeklik olup işe dönmek isteyenlerin durumu da tartışılma konusu oldu.

EYT düzenlemesine birkaç gün kala çalışmalar hızlandı. 2023 yazında gerçekleşmesi beklenen seçimin en büyük hamleleri arasında gösterilen EYT yasası Aralık ayında TBMM'de görüşülecek.

Yeni yıl gelmeden önce EYT'nin yasalaşması beklenirken bu süreçte düzenlemelerin de yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu sürecin tamamlanması için de EYT'lilerin yapması gereken bazı işlemler bulunuyor.

Uzmanlar tarafından EYT ile ilgili birçok uyarı gelirken bu süreçte en önemli konular arasında şüphesiz hizmet borçlanmaları yer alıyor. Vergi uzmanı Murat Bal EYT'lilere önemli uyarılarda bulundu.

EYT'LİLERE UZMAN UYARISI

EYT’ye dair kritik açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı Murat Bal, “Çok sayıda EYT’linin sadece yaş sorunu değil prim konusunda da sıkıntı yaşadığını biliyoruz. Bu vatandaşlarımız EYT düzenlemesi yasalaşmadan harekete geçmeleri gerekiyor. Hatta yeni yıl gelmeden kesinlikle yapılması gerekenler var. Bunlardan birisi de hizmet borçlanması diyebiliriz. Bunun katiyen 2023 yılına bırakılmaması gerekiyor. Borçlanma yapılacaksa bunun ne zaman yapılacağının çok büyük bir önemi var. örnek verecek olursa bir EYT’li vatandaşımız askerlik borçlanması yapacaksa bunu 1 Ocak 2023’ten önce yapması halinde günlük 69 TL ödeyecek ama yeni yıl girdikten sonra ödeyeceği tutar hissedilir derecede yükselecek.” ifadelerini kullandı.

BORÇLANMA TUTARLARI GİDEREK ARTACAK

Asgari ücret ile ilgili Ocak ayında yapılacak zam ile birlikte borçlanma tutarlarının katlanması beklenirken konu ile ilgili Vergi Uzmanı Murat Bal, “550 günlük askerlik borçlanması için şu anda 37.963 TL ödeme yapılması gerekiyor. Ancak asgari ücret zammı yapıldığında işler değişecek. Bakın bu yıl asgari ücrete çok kuvvetli bir zam yapılacak. En düşük ihtimalle yıllık enflasyon hedefi üzerinden hesap yapsak dahi yüzde 65 zam karşımıza çıkıyor. Bu aynı zamanda borçlanmaların da yüzde 65 oranında artması anlamına geliyor. Bir hesaplama yaparsak bahsettiğimiz 550 günlük askerlik borçlanmasının tutarı 37.963 TL’den 62.711 TL’ye çıkıyor. Asgari ücrete daha yüksek oranlı zam yapılırsa bu miktar daha da artacak.” şeklinde konuştu.

"YENİ YIL GELMEDEN YAPMALARI GEREKİYOR..."

Vergi Uzmanı Murat Bal en az 28 bin TL fazla ödeme yapılacağını ifade ederek “EYT’liler tüm bu saydığımız gerekçelerle hemen borçlanmalarını yeni yıl gelmeden yapmaları gerekiyor. Bunu yapmazlarsa ortalama olarak 28 Bin TL daha fazla ödeme yapmak zorunda kalabilirler. Ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir süreçte EYT’liler için bu para çok ciddi bir külfettir.” açıklamalarında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN