9 ayda 84 bin TL ödenecek! 18-29 yaş arasında başvuran vatandaşlara hem meslek eğitimi, hem maaş veriliyor

9 ayda 84 bin TL ödenecek! 18-29 yaş arasında başvuran vatandaşlara hem meslek eğitimi, hem maaş veriliyor

2023 yılında sosyal yardımları artıran devlet, İŞKUR'un işbaşı eğitim programlarında katılımcılara ödenen maaşta da artışa gitti. 9 aylık bir işbaşı eğitim programına katılan bir kursiyer, 9 ayda toplam 84 bin TL ödeme almış olacak. Ayrıca meslek edinmiş olacak. İşte, İŞKUR, işbaşı eğitim programları başvuru sayfası...

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), işbaşı eğitim programına katılan kursiyerler verdiği ücrette artışa gitti. 500 binin üzerinde kursiyer, İŞKUR işbaşı eğitim programları kapsamında hem eğitim alıyor, hem de para kazanıyor. İşbaşı eğitim ödemelerine 1 Nisan 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 33 zam yapıldı. Buna göre, işbaşı eğitim programı katılımcılarına (iş arayan statüsündeki katılımcılar) günlük 327 TL ödeniyor.

6 aylık program süresince kursiyerler aylık 8 bin 506 TL olmak üzere 6 ayda 51 bin TL alıyor. Geleceğin meslekleri siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı, kodlama programlarına katılan gençlere günde 359.90 TL veriliyor. 9 ay sürecek program boyunca gençlerin eline geçecek tutar ise 84 bin 216 TL olacak.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINA KİMLER KATILABİLİYOR?

İŞKUR'un düzenlediği işbaşı eğitim programlarına ortaöğretim, yükseköğretim, açık öğretim öğrencileri katılabiliyor. İşbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için program süresi en fazla 9 ay olarak uygulanıyor. İsteğe bağlı sigorta yatıranlar da işbaşı eğitim programlarına katılabiliyor.

İşverenler yüzde 50 istihdam taahhüdü verilmesi koşuluyla toplam sigortalı çalışan sayısının yüzde 30'una kadar kontenjan kullanabiliyor. İş arayan statüsündeki katılımcılara günlük 327.18 TL, işsizlik ödeneği alanlara günlük 163.59 TL ödenecek. Lise ve altı örgüt eğitime devam öğrenciler için günlük tutar 245.38 TL, diğer öğrenciler için ise bu tutar 327.18 TL olacak.

İŞKUR BU MESLEKLERE DESTEK VERİYOR

Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için programın süresi 9 ay uygulanıyor.

Bilişim ve imalat sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay, muhabirlikle ilgili mesleklerde en fazla 9 ay sürüyor. Genel sağlık sigortası ile iş kazası, meslek hastalığı sigortası primi program süresince İŞKUR tarafından karşılanıyor.

İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

* İŞKUR'a kayıtlı işsiz olmak,

* 15 yaşını tamamlamış olmak,

* İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmamak,

* Emekli olmamak,

* Programa başladığı tarihten önceki bir yıl içerisinde program düzenlenecek işverene ait vergi numarası altında yer alan işyerlerinde sigortalı olmamak,

* Kurumca aynı meslekte düzenlenen kurs/programı tamamlamamış olmak,

* Programa katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak,

* İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak şartlarının sağlanması gerekiyor.

Ayrıca düzenlenen mesleki eğitim kursundan veya işbaşı eğitim programından bir kişi en fazla ikişer kere yararlanabilmekte olup kişilerin kurs ve programlardan toplam yararlanma sayısı ise üçü geçemeyecek.

İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI NE KADAR SÜRÜYOR?

Program günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabiliyor.

Program süresi bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerleri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay.

Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için işbaşı eğitim programlarının süresi en fazla 9 ay olarak uygulanıyor.

Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde MEB Hayat Boyu Öğrenme modüllerinin veya üniversite eğitim modüllerinin asgari sürelerinden az olmamak kaydıyla program düzenleniyor.

Program günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saat ve günlük 240 günü geçmeyecek şekilde planlanabiliyor.

İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI MAAŞI NE KADAR?

İşbaşı eğitim programına katılan vatandaşlara, programa fiilen katıldıkları gün üzerinden;

* İş arayan statüsündeki katılımcılara günlük 327,18 TL, öğrencilere 245,38 TL, işsizlik ödeneği alanlara günlük 163,59 TL,

* Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 359,90 TL cep harçlığı ödeniyor.

* Genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi Kurumumuz tarafından program süresince karşılanıyor.

İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI BAŞVURU NASIL YAPILIR?

İşbaşı eğitim programlarına başvuru şartlarını sağlayan tüm vatandaşlarımız, 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile Hizmet Merkezleri'nden ve İŞKUR'un esube.iskur.gov.tr/Kurs/KursOnAir.aspx?ProgramTur=3 internet sitesi üzerinden başvuruda bulunabilir.

İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI BAŞVURU SAYFASI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN