ABD'den Türkiye'ye F-35 için S-400 şartı! Ancak bu şekilde dönebilir

ABD'den Türkiye'ye F-35 için S-400 şartı! Ancak bu şekilde dönebilir

Eski ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanı Emekli General ve Türkiye'de de görev alan Ben Hodges, ABD ve Türkiye arasındaki F-35 gerginliği için Türkiye'ye şart koştu. Hodges, Türkiye’nin S-400’leri Ukrayna’ya vermesi halinde F-35 programına geri dönebileceğini söyledi.

Ukrayna'ya geçtiğimiz şubat ayında savaş açan Rusya’dan aldığı S-400 füzeleri sebebi ile Türkiye’ye yaptırıma başlayan ve Türkiye'yi F-35 savaş uçağı programından çıkaran Amerika Birleşik Devletleri (ABD), uzun bir süredir Ankara’nın bu sistemleri bitirmesini istiyor. Ankara ise F-35’ler için harcamış olduğu para karşılığında elindeki F-16 uçakların güncellenmesini ve buna ek olarak da yenilerinin de verilmesi isteğinde bulundu.

Şubat ayında İngiliz haber ajansı Reuters, ABD yönetiminin Ankara’dan yetkilileri ile yapılan görüşmede, S-400 hava savunma sisteminin Ukrayna’ya gönderilmesinin de mümkün olup olmayacağını gayri resmi şekilde gündeme getirdiğini haberinde aktarmıştı.

ABD'de yetkili isimler ise bu konuda resmi bir istek halinde değildi. Bununla birlikte de ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Wendy Sherman’ın Türkiye ziyaretinde de gündeme gelmişti.

Hükümet yetkilileriyse, bunun Türkiye-Rusya ilişkilerini bozabileceğine dikkat çekerek, Ankara’nın böyle bir talebi yerine getirmesinin gerçekçi olmadığını söylemişti.

BU KEZ AÇIK BİR ŞEKİLDE DİLE GETİRİLDİ

Bahsi geçen bu teklif ise bu kez açık bir şekilde dile getirildi.

fgtfgdf.jpgBen Hodges

BBC Türkçe’den Ece Göksedef’e konuşan daha önce Türkiye’de de görev alan ABD’li emekli general Hodges, Erdoğan'ın seçim döneminde karar vermesinin zor olduğunu söyleyerek, “Bildiğimiz kadarıyla S-400’ler kutularında bekliyor. Türkiye attığı bu adımdan geri dönebilir, o sistemleri Ukrayna’ya verebilir. Örneğin ve F-35 programına geri dönebilir. O zaman bugünkünden çok farklı bir konumda olur. Naif değilim, Erdoğan’ın seçim döneminde bu kararı vermesinin zor olacağını biliyorum. Ama Rusya’yla bu anlaşmayı yaparken bunun olacağını biliyorlardı” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN