AK Parti'den sokak hayvanları için tartışma yaratacak karar: Uyutma yöntemi geliyor

AK Parti'den sokak hayvanları için tartışma yaratacak karar: Uyutma yöntemi geliyor

AK Parti, Hayvan Hakları Kanunu'nda yapılacak değişiklikle sahipsiz sokak hayvanlarının uyutulması konusunu gündemine aldı. Yeni yasa teklifinin yakında Meclis'e gelmesi bekleniyor.

AK Parti, artan sokak hayvanı saldırıları üzerine Hayvan Hakları Kanunu'nda değişiklik yaparak tartışma yaratacak bir kararla, sahipsiz sokak hayvanlarının uyutulmasını gündeme aldı. İngiltere, İtalya ve Portekiz'de uygulanan yöntemi örnek alan parti, kanun teklifini Meclis kapanmadan yasalaştırmayı hedefliyor.

Son dönemde sahipsiz sokak hayvanlarının artan saldırıları sonrası kamuoyundan gelen tepkilere kulak veren AK Parti, İngiltere, İtalya ve Portekiz'de uygulanan 'uyutma' yöntemini Türkiye'ye getirmeyi planlıyor. Konuyla ilgili Ekonomi gazetesine açıklama yapan AK Partili yetkililer, şimdiye kadar kullanılan bakım, kısırlaştırma ve barınak gibi yöntemlerin yetersiz kaldığını belirttiler. Sokak köpeklerinin sayısındaki artışın devam ettiğine ve bunun toplum sağlığı açısından ciddi bir sorun haline geldiğine dikkat çektiler.

UYUTMA YÖNTEMİ NASIL UYGULANACAK?

AK Parti yetkilileri, belediyelerin bu konuda önemli bir rolü olduğunu ancak sorunun belediyelerin gücünü aştığını vurguladı. Yeni düzenlemeyle, her belediyenin barınaklarındaki kapasite kadar köpeğin fotoğraflarını çekerek kuracakları internet sitesinde sahiplendirmeleri için ilan vermeleri planlanıyor. Köpeklerin fotoğrafları internet sitesinde belirli bir süre, 30 gün, bekletilecek. Bu süre içinde sahiplenilmeyen köpekler enjeksiyonla uyutulacak. Sahiplenilen ve uyutulan köpeklerin yerine barınaklara yeni köpekler alınacak ve süreç bu şekilde devam edecek. Yapılacak yasal düzenlemede kırsal ya da kent ayrımı gözetilmeyecek.

ACISIZ VE MERHAMETLİ UYUTMA

AK Parti kaynakları, uyutma yöntemini "Merhamet koşulları içinde, acısız, iğne kullanılarak gerçekleştirilecek" şeklinde tanımladı.

SAHİPLENDİRME VE TAKİP SÜRECİ

Belediyelerin internet sitelerinden sahiplendirilen köpeklerin takibi de yapılacak ve yeniden sokağa terkedilmelerini önlemek için çip takılarak sahiplenen kişilerin sorumluluklarını yerine getirmeleri sağlanacak. Bu yeni düzenleme ile sahipsiz sokak hayvanları konusunda kalıcı ve etkin bir çözüm hedefleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (46)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
46 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN