Aranırken şirketlerini satan SBK, bu paraları ne yapacak?

Aranırken şirketlerini satan SBK, bu paraları ne yapacak?

Türkiye'de aleyhinde açılan kara para aklama davası devam eden Sezgin Baran Korkmaz'ın, aranırken şirketlerini satmaya devam etmesiyle ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Korkmaz'ın 'elden çıkarma' ile elde ettiği geliri, ABD'ye iade edilmesi durumunda, ABD Hazinesi'nden kendisine aktarılan parayı ödemede kullanacağı, Türkiye'ye iade edilmesi durumunda ise Varlık Barışı kapsamında Türkiye'ye getireceği kaydedildi.

Türkiye’de hakkında kara para aklama soruşturması başlatıldıktan sonra mal varlığına el konulan ve yurt dışı yasağı getirilen SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki iki karar, geçen kasım ayında tartışmalı mahkeme hükmüyle kaldırıldı. Bunun ardından Korkmaz, 6 Aralık’ta yurt dışına gitti. Siyaset, mafya, yargı eksenindeki ilişkileri vahim iddialarla dolu SBK için firar ettikten sonra Türkiye’de yeniden yakalama ve tutuklama kararı çıkarıldı.

Ancak ABD isteğiyle Avusturya’da yakalanan Korkmaz’ın, mal varlığına tedbir getirilmediği için elindeki şirket hisselerini sattığı ortaya çıktı. Karar yazarı İsmet Berkan, Haftalık Gazete'de yayımlanan yazısında, bu satışların neden yapıldığı ve elde edilen geliri SBK'nın nasıl kullanacağına dair çarpıcı iddialara yer verdi.

Amerika’da bir mahkemenin, orada görülen bir davada Amerikan Hazine’sinden çalınan 511 milyon doların peşine düştüğünü, bu paranın 134 milyon dolarının Sezgin Baran Korkmaz’a gönderildiğini, Türkiye’ye konuyu incelemesini isteyen bir yazı yazdığını ve Türkiye'de Varlık Barışı uygulamasının süresinin 7'nci kez uzatıldığını hatırlatan İsmet Berkan'ın yazısından öne çıkan ilgili kısımlar şöyle:

"Peki bütün bu paraları ne yapacak Sezgin Baran Korkmaz? Açıkçası kaderine aslında bir Avusturya kasabasının mahkemesi karar verecek. Hem ABD’nin hem Türkiye’nin iade talepleri bu mahkemeye ulaştı. 5 Temmuz pazartesi günü kısa bir duruşma olacak, hakim SBK’ya “Hangi ülkeye gitmek istediğini” soracak. SBK daha önce cezaevinden avukatları aracılığıyla Türkiye’de gelme istediğini duyurmuştu, bakalım mahkemede de aynı şeyi söyleyecek mi?

Ama nihai karar onun talebine göre oluşmak zorunda da değil. Yani mahkeme, hakkında atılı suçlara bakarak SBK’yı Türkiye’ye de verebilir, ABD’ye de.

Eğer ABD’ye teslim edilecek olursa SBK’nın Amerikan hükümetine 134 milyon doları ödemesi lazım. İşte topladığı para bu işe yarayacak. Yok Türkiye’ye iade edilirse, bu parayı süresi daha yeni 6 ay daha uzatılan Varlık Barışı kapsamında Türkiye’ye de getirebilir elbette."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN