Artık 'Saraçhane ruhu' var! Yenikapı ruhu sizlere ömür

Artık 'Saraçhane ruhu' var! Yenikapı ruhu sizlere ömür

FETÖ’cü ihanet şebekesinin kanlı darbe girişimi milletin ortak duruşuyla püskürtülmüş, her görüşten milyonların meydanlarda sergilediği ‘milli birlik’ tablosu çerçevesinde liderlerin katıldığı miting ‘Yenikapı Ruhu’ adıyla toplumsal barış ümidi olmuştu. Ancak bu fırsat kullanılmadı, 15 Temmuz günlük siyasi çekişmelerin malzemesi haline geldi. Muhalefet partilerinin dışlandığı bu yılki anma töreninde Erdoğan “Bu Cumhur İttifakı’nın buluşması” dedi.

MUHALEFET ETKİNLİKLERE DAVET EDİLMEDİ

İstanbul’daki 15 Temmuz anmasına muhalefet temsilcileri davet edilmedi. Saraçhane’de konuşan Cumhurbaşkanı, ülke genelinde törenler yapıldığını belirterek “Kalpler aynı anda atıyor. İşte bu buluşmanın adı nedir? Cumhur İttifakı” dedi. Her siyasi görüşten milyonların kararlı duruşuyla ve her biri farklı kimlikten 251 şehidin canı pahasına sergilenen 15 Temmuz direnişinin yıl dönümü törenlerinde muhalefetin dışlanması sert eleştirileri beraberinde getirdi.

ARTIK 'SARAÇHANE RUHU' VAR!

kr1-tayy.jpg

KARAMOLLAOĞLU: ÜSTÜNE TUZ DÖKÜP ÖLDÜRDÜLER

Saadet lideri Karamollaoğlu “15 Temmuz’u siyasi ikbali için kullananlar ‘Yenikapı Ruhu’nun üstüne tuz ruhu döküp öldürdü” dedi. Erdoğan’ın çay davetine yanıt vermediği İmamoğlu da “Bugün Milli Birlik günü. Ama birileri için Cumhur İttifakı günü” eleştirisi yaptı. Resmî törene katılımın düşük kalmasına dikkat çeken DEVA Partili Emin Ekmen ise “AK Partili arkadaşlar 2016 ile 2022 mitingi arasındaki değişimi ve daralmayı tartışıyor mu?” diye sordu.

BAHÇELİ “KUTUPLAŞMAYI BIÇAK GİBİ KESELİM” DEMİŞTİ

Yenikapı’ya Erdoğan, Kılıçdaroğu, Bahçeli, Gül ve Yıldırım katılmıştı. MHP lideri “Kutuplaşmayı bıçak gibi kesmeliyiz” derken dönemin başbakanı Yıldırım, CHP ve MHP’lilere “Bu tabloyu yaşattığınız için teşekkür ederim” ifadelerini kullanmıştı. Bu yılki anmada muhalefete davet gitmedi, altılı masa hedef alındı. SP İstanbul İl Başkanı Yazıcı, Saraçhane’de beş bin kişinin olduğunu söyledi.

1707krt01a-tum.jpg

YENİKAPI RUHUNDAN SARAÇHANE AYRILIĞINA

FETÖ’nün 15 Temmuz kanlı darbe girişimi milletin ortak direnişiyle engellenirken, siyasi kimliklerin beraberliği, Yenikapı Ruhu ile bütünleşti. Ancak bu yıl düzenlenen etkinliklerde altı yıl önce oluşan beraberlik bozuldu. Saraçhane Meydanı’ndaki etkinliğe İBB Başkanı İmamoğlu ve muhalefet temsilcileri davet edilmedi. Miting Cumhur İttifakı ile sınırlı kalırken muhalefetin tepkisi “15 Temmuz’u siyasi ikbali için kullananlar ‘Yenikapı Ruhu’nun üstüne tuz ruhu döküp öldürdü” şeklinde oldu.

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki kalkışması Türkiye’yi birleştirdi. Kanlı darbe girişimi gecesinde birleşen Türkiye sokaklara çıkarak darbecileri engelledi. Milli birlik ve beraberlik ruhunun sağlandığı gece Türkiye darbelere kapıları kapatmış oldu. Bu beraberlik 7 Ağustos’ta Yenikapı mitin alanında düzenlenen miting ile taçlandırıldı. ‘Yenikapı Ruhu’ adı verilen buluşmaya 5 milyon kişinin katıldığı belirtildi. Mitinge, Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da katıldı. HDP ise davet edilmedi.

kr1-yenikapiiii.jpg

BAHÇELİ: KUTUPLAŞMAYI KESMELİYİZ

MHP lideri Bahçeli yaptığı konuşmada “Kutuplaşmayı bıçak gibi kesmeliyiz” derken CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu “Artık yeni bir Türkiye var” vurgus yaptı ve şu ifadeleri kullandı: “Parlamentoda grubu bulunan dört siyasi partinin liderleri ve milletvekilleri darbeye karşı açık net bir tavır koymuşlardır. Darbeye karşı demokrasi bildirgesini hep birlikte imzalamışlardır. Gönlüm ister ki bu güzel mitinge, beraberliğe eşlik etmek için sadece parlamentoda değil, dışındaki genel başkanlar da burada olsaydı. Çünkü, Gazi Mustafa Kemal şunu söylüyor, ‘Söz konusu vatansa gerisi teferruattır’ 15 Temmuz bir uzlaşma kapısı araladı bize. 15 Temmuz’da artık yeni bir Türkiye vardır. Eğer biz bu gücü, bu uzlaşma kültürünü daha da ileriye taşıyabilirsek, çocuklarımıza güzel bir ülkeyi bırakmış olacağız.” Başbakan Yıldırım da konuşmasında CHP ve MHP’lilere “Bu tabloyu yaşattığınız için teşekkür ederim” dedi.

SARAÇHANE’DE ‘RUH’ KAYBOLDU

Ancak bu ruh önceki gün Saraçhane Meydanı’nda düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Program’ında kayboldu. İstanbul’daki 15 Temmuz anmasına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve muhalefet temsilcileri davet edilmedi. Saraçhane’de konuşan Cumhurbaşkanı, ülke genelinde törenler yapıldığını belirterek “Kalpler aynı anda atıyor. İşte bu buluşmanın adı nedir? Cumhur İttifakı” dedi. Tüm kesimlerin mücadelesiyle bertaraf edilen, milyonların demokrasi mitinglerinde omuz omuza olduğu 15 Temmuz anmalarında muhalefetin dışlanması eleştirileri beraberinde getirdi.

kr1-kupur.jpg

"YENİKAPI RUHU’NU ÖLDÜRDÜNÜZ"

Yaşananlara en sert tepki Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Kamollaoğlu’ndan geldi. Karamollaoğlu “15 Temmuz’u siyasi ikbali için kullananlara seslenmek istiyorum; ‘Yenikapı Ruhu’nun üstüne tuz ruhu döküp öldürdünüz. Fakat biz, yeni bir ruhla milli değerlerimizi, demokrasimizi ve ülkemizi yeniden ayağa kaldıracağız inşallah. Biz Saadet Partisi olarak, kim olursa olsun tüm darbecilerle hesaplaşacak ve ülkemizi çıkmaza sürükleyen bu düzeni mutlaka değiştireceğiz” dedi.

Karamollaoğlu şöyle devam etti: “Cumhur İttifakı, bu girişimden ders çıkarıp devleti onarmak yerine devlet geleneğini ve kurumlarını yok sayan bir rejimin inşası için bahane olarak kullanmıştır. Ne yazık ki darbe başarılı olsaydı meydana gelecek olan atmosferi, bugün farklı boyutuyla yaşıyoruz. Daha açık bir ifadeyle; Cumhur İttifakı, milletin kahramanlığını, Erdoğan’a göre biçtiği otoriter yönetim sistemine feda etmekten çekinmedi. 15 Temmuz ruhu, Türkiye’yi kendi içine kapanan bir ülke yapmak isteyenlerin hamasetine dönüştürüldü.

"AK PARTİLİ ARKADAŞLAR DEĞİŞİMİ..."

DEVA Partili Mehmet Emin Ekmen de duruma tepki gösterdi. Ekmen “AK Partili arkadaşlar, 7 Ağustos 2016 Yenikapı mitingi ile, 15 Temmuz 2022 mitingi arasındaki, siyasal-kitlesel-mekansal değişimi ve daralmayı tartışıyor mu acaba?” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN