Asgari ücrette sadece enflasyon farkı şimdiden 15 bin 600 TL'ye ulaştı! Refah payıyla beraber rakam yükselecek

Asgari ücrette sadece enflasyon farkı şimdiden 15 bin 600 TL'ye ulaştı! Refah payıyla beraber rakam yükselecek

Asgari ücrete 2024 yılından itibaren sadece ocak ayında zam yapılacak, temmuz ayında ara zam yapılmayacak. Yılda bir kez zam yapılma kararı ve mart ayındaki yerel seçim dolayısıyla asgari ücrete tatmin edici oranda zam yapılması bekleniyor. Peki, asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? 2024 asgari ücret ne kadar olacak? İşte, 2024 asgari ücret zam tahminleri...

Milyonlarca çalışanın gözü 2024 yılında asgari ücrete yapılacak zamma çevrildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, toplantılara 2023 Aralık ayında başlayacak.

ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILACAK 2024?

Milliyet'e konuşan yeminli mali müşavir Ahmet Kurtuluş'un 2024 yılı asgari ücretle ilgili değerlendirmesi şöyle:

"Asgari ücrete zam pazarlığı en az enflasyon oranı üzerinden başlayacaktır. Enflasyon farkına göre 15 bin 600 TL gibi bir rakam karşımıza çıkıyor. Bu rakam sadece enflasyon farkıdır. Bu rakamın biraz daha yükseltilerek işveren tarafının 16 bin TL üzerinden masaya oturacağını düşünüyorum. İşçi tarafı açlık, yoksulluk sınırı ve bekar bir çalışanın yaşama maliyetini baz alarak masaya oturacaktır.

Açlık sınırına baktığımızda 4 kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması eylül sonu itibarıyla 13 bin 334 TL, yoksulluk sınırı 43 bin 433 TL'dir. Bekar bir çalışanın yaşam maliyeti aylık 17 bin 336 TL olarak karşımıza çıkıyor. Bu rakamların ekim, kasım, aralık ayında daha da yükseleceğini göz önünde bulundurduğumuzda işçi kesiminin en az 20 bin TL ile masaya oturacağı kanaatindeyiz.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK 2024?

Masanın bir diğer ucunda hükümeti temsilen 5 kişilik ekip bulunacak. İşçi kesimini temsilen 5, işveren kesimini temsilen 5 kişilik komisyon yeni asgari ücreti belirleyecektir. İşveren teklifi 16 bin TL, işçi tarafı ise 20 bin TL üzerinden masaya oturacaktır. Daha sonrasında yine bu rakamların arasında bir yerde uzlaşı sağlanacaktır.

Birinci ve en önemli kriter enflasyonun ne olacağıdır. Bunun üzerine eklenecek olan refah payıdır. Bunlar en önemli kriterler olurken TÜRK-İŞ tarafının da işçi kesimini temsilen açlık, yoksulluk sınırı, bekar çalışanın yaşama maliyetinin masaya getireceğini bunların üzerinden pazarlık konusu yapılacağı kanaatindeyiz.

ASGARİ ÜCRET ZAM ORANI BELLİ OLDU MU 2024?

Biz beklentilerimizi hala koruyoruz. Geçtiğimiz aylarda Merkez Bankası Başkanı'nın enflasyon tahminini önce yüzde 57’ye yükseltmesi ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın tahminini yüzde 65'e yükseltmesinin ardından biz de yıl sonun da enflasyonun yüzde 42-43 arasında olacağını ve bunun üzerine 7-8 puanlık refah payı artışı ile yüzde 50 oranında zam yapılacağını söylemiştik. Bu rakam olarak 17 bin 100 TL'ye ulaşıyor. Yüzde 50 zam oranının piyasa dinamikleri tarafından kabul edildiği kanaatindeyiz. İşveren kesimine asgari ücret desteğinin artırılacağı kanaatindeyim.

Çok yerinde bir uygulama olacaktır. Çünkü asgari ücretin konuşulduğu masada asgari ücretli çalışanların yer alması kadar doğal bir şey olamaz. TÜRK-İŞ işçi kesimini temsilen komisyonda 5 kişi olarak yer almakta. Bu 5 kişinin 2, kadın 2 erken ve bir sendika üyesi olarak belirlemesi yerinde bir uygulama olacaktır. Asgari ücret gerçeği ile yaşamayı bilen kişilerin masada olması olumlu sonuçlar doğuracaktır."

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN