Askere gideceklere müjde! 6 ay en az 51 bin TL ödeme yapılacak

Askere gideceklere müjde! 6 ay en az 51 bin TL ödeme yapılacak

Yaşını dolduran her erkek 6 aylık zorunlu askerlik görevini ifa ediyor. Askerlik görevini 12 ay yapmayı tercih edenlere ise ikinci 6 aylık dönem için maaş bağlanıyor. Hudut birliklerinde askerlik yapanlara da ilave ödemeler gerçekleştiriliyor. İşte, askerliği 12 ay yapanlara ödenen para...

2019 yılında yapılan düzenlemeyle uzun ve kısa dönem askerlik 6 ay olarak belirlendi. Lisans, önlisans, lise mezuniyeti fark etmeksizin yaşı gelen her erkek askerlik görevini 6 ay yapıyor.

Zorunlu askerlik görevi kapsamında silah altına alınan askerlere, vatani görevlerini tercihen 12 ay boyunca yapmaları durumuna ise ikinci 6 aylık döneminde alık maaş veriliyor. 2023 yılında asgari ücrete yapılan zammın ardından er ve erbaşlara ödenen maaş da artırıldı.

12 AYLIK ASKERLİKTE NE KADAR MAAŞ ÖDENİYOR?

6 aylık askerlik görevini tamamladıktan sonra 6 ay daha kışlada kalarak vatani görevini sürdüren er ve erbaşlara asgari ücret tutarında maaş veriliyor. 2023 yılında asgari ücretin 8 bin 500 TL olması dolayısıyla 6 ay için toplam 51 bin TL ödeniyor.

ER VE ERBAŞLA NE KADAR MAAŞ ALIYOR?

Asgari ücrete 1 Ocak 2023 tarihinde yüzde 55 zam yapılarak 8 bin 500 TL'ye yükseltildi. Askerliğini 12 aya tamamlayan er ve erbaşlara da ikinci 6 aylık dönemde her ay 8 bin 500 TL ödenmesine karar verildi. Asgari ücrete temmuz ayında yapılacak zammın ardından er ve erbaşlara ödenen tutar da artırılacak.

Öte yandan Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır gibi illerdeki sınır (hudut) birliklerinde görev yapanlara ilave ödeme ve görev tazminatı veriliyor.

12 AY ASKERLİK YAPMANIN AVANTAJLARI NELER?

Er veya erbaş olarak 12 ay askerlik yapmanın artı yönleri şöyle:

* 6 ay boyunca toplam en az 51 bin TL ödeme

* Muhtaç asker ailelerine yardım

* Askeri öğrenci temininde ilave puan

* Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) yaptığı konutların tahsisinde öncelik.

* Hizmette geçen süre içinde kamunun ve belediyelerin işlettiği deniz ve şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanma

* Hizmette geçen süre içinde müze ve ören yeri gibi yerlerden ücretsiz yararlanma

* İkinci altı ay askerlik yapanlar için hizmet borçlanmasına esas prim ödemelerinin devlet tarafından karşılanması

E-DEVLET 'ASKERLİĞİM' SAYFASI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN